Overslaan en naar de inhoud gaan

Voedingshygiëne in de praktijk

Waarom is voedingshygiëne zo belangrijk en wat gebeurt er wanneer je de voorzorgsmaatregelen hierrond niet zo nauw neemt? Leerlingen gaan zelf aan de slag in de keuken, nemen stalen voor microbiologisch onderzoek en gaan na in welke mate er besmetting optrad.

Programma

In deze workshop gericht op leerlingen uit de derde graad arbeidsmarktfinaliteit of dubbele finaliteit bieden we een praktische illustratie van de hygiënewetgeving rond voedingsmiddelen. Leerlingen gaan zelf aan de slag in de keuken en gaan op zoek naar mogelijke bronnen van besmetting. Op verschillende kritische punten in het verwerkingsproces nemen ze stalen voor microbiologisch onderzoek en gaan ze na in welke mate er besmetting optrad. En vooral: hoe kunnen ze deze vormen van besmetting vermijden?

Hygiënisch werken is van erg groot belang bij het produceren, bereiden en bewaren van voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen kunnen besmet raken met micro-organismen, wat aanleiding kan geven tot voedselbederf, voedselinfectie of zelfs voedselvergiftiging. Er worden daarom steeds hogere eisen gesteld aan medewerkers die in een bedrijf/organisatie omgaan met voeding.

Praktisch

  • Duur: een volledige dag bij AP Hogeschool of een combinatie van een halve dag op uw school voor staalname in de (groot)keuken en een halve dag bij AP Hogeschool
  • Doelgroep: studenten uit de derde graad arbeidsmarktfinaliteit of dubbele finaliteit 
  • Maximum aantal deelnemers: 15 studenten per groep
  • Begeleiding: een lector van het departement Industrie & Omgeving
  • Locatie: campus Hallen, Slachthuislaan 70, 2060 Antwerpen 
  • Contactpersoon: ulyana.tyshchenko@ap.be 

 

Deze workshop is een organisatie van AP Hogeschool en het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) Antwerpen.