Overslaan en naar de inhoud gaan

PATH - Perinatal Mental Health (NL)

path_logo.png

Achtergrond project

De transitie naar het ouderschap is een spannende periode, maar brengt ook uitdagingen met zich mee die een impact kunnen hebben op de mentale gezondheid van de toekomstige ouders. Mentale problematieken zoals postnatale depressies worden vaak laattijdig herkend en behandeld. Het voorstel van besluit 436 van het Vlaams Parlement omtrent de tijdige detectie en behandeling van antenatale en postnatale depressies, beveelt aan om de aandacht voor emotioneel welzijn van zwangere vrouwen en moeders te verhogen, de kennis van gezondheidsmedewerkers te verbeteren en adequate detectie te implementeren.

Doel en methodologie

Het PATH-project heeft als doel milde tot matige gevallen van perinatale mentale gezondheidsproblemen, met name depressie, te voorkomen en moeders en hun families te ondersteunen en wanneer nodig door te verwijzen naar gepaste diensten. Dit multidisciplinair project bestaat uit zes werkpakketten, waaronder de ontwikkeloing en evaluatie van een online en face-to-face interventie. De analyses focussen op landsoverschrijdende gelijkenissen en verschillen, en dit met betrekking tot effecten tussen controle- en interventiegroepen tussen verschillende stakeholders: zwangere vrouwen, moeders, hun partners, gezondheidsmedewerkers, peers en werkgevers. De uitkomsten includeren de prevalentie van depressie, de stigmatisatie, de zoektocht naar hulp, publiek en professioneel bewustzijn omtrent perinatale mentale gezondheidsproblemen en ouderlijke gehechtheid.

Partners van vier verschillende landen (België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) zullen hun diverse expertise en kennis combineren om zo de doelen van dit project te behalen. The Health and Europe Centre is de leidende partner in het PATH-project. AP Hogeschool zal de evaluatie van de verschillende werkpakketen uitvoeren.

Bekijk hier de online realisaties.

Contact

Als u bijkomende informatie wenst, maar ook in het geval van vragen of opmerkingen, kunt u contact opnemen met de onderzoeker Prof. dr. Yvonne KuipersLaura Van den Branden of Charlotte Brosens.

Path-foto op pagina 1.jpg