Skip to main content

Webinar omtrent praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek: stavaza voor ergotherapeuten in de huidige Vlaamse revalidatiesector

Tijdens dit webinar wordt de huidige stand van zaken gegeven omtrent praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek (PWO) door ergotherapeuten in de huidige Vlaamse revalidatiesector. Concreet zal er worden toegelicht wat er verstaan wordt onder PWO en welke recente onderzoeken vanuit AP ons als ergotherapeuten (en andere paramedici) kunnen inspireren.

DOELGROEP

Ergotherapeuten en andere zorgverleners.

PROGRAMMA
  • 19u30-20u00: NOKA een wegwijzer voor de oncologische patiënt en de mantelzorger in de eerste lijn:

De Navigerende Oncologische Kaart Antwerpen (NOKA) is ontwikkeld om de patiënt en diens mantelzorger te navigeren doorheen het ruime aanbod van het zorg- en welzijnslandschap en informatie aan te bieden doorheen een oncologisch zorgtraject. Er is hierbij gekeken naar het hulpaanbod in de bredere zin van het woord. Het zorg- en welzijnslandschap omvat een groot aanbod op diverse vlakken, maar deze is niet steeds even gemakkelijk te vinden voor zoekenden. NOKA heeft als doelstelling enerzijds de zichtbaarheid van dit aanbod met betrekking tot oncologie te vergroten en anderzijds de toegankelijkheid ervan te verhogen waardoor de zelfredzaamheid en het zelfzorgmanagement van de patiënt en diens mantelzorger ondersteund en bevorderd worden.

NOKA is daarom een database o.v.v. een applicatie of website waarin verschillende diensten en zorgverleners zijn opgenomen die kunnen bijdragen aan een beter welzijn doorheen het oncologisch traject. Het doel van NOKA bestaat eruit dat jij als patiënt of mantelzorger vlotter toegankelijke en doeltreffende zorg- en welzijn gerelateerde diensten kan raadplegen zodat tijd en energie worden bespaard om je meer te concentreren op gezondheid, herstel en maximale ondersteuning.

 

  • 20u00-20u30: PWO Reval - Revalidatieverpleegkundige en ergotherapeut: een tandem in de multidisciplinaire revalidatie:

De revalidatiesector wordt uitgedaagd door een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen, maar heeft een belangrijke rol in de behandeling van personen met chronische aandoeningen. Een revalidatiecoach heeft als kerntaak de revalidant te begeleiden in het dagelijks handelen in het revalidatiecentrum. Deze functie wordt doorgaans ingevuld door een ergotherapeut en biedt een antwoord op het tekort aan verpleegkundigen. Echter het wettelijk kader waarbinnen deze revalidatiecoach werkt en de functie-invulling is onduidelijk wat de werking hiervan compromitteert. Door middel van kwalitatief onderzoek worden determinanten van de werking van een revalidatiecoach in kaart gebracht en het wettelijk kader verhelderd.

 

  • 20u30-21u00: Ergotherapie in de eerste lijn:

Een 4-jarig -praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek (2019-2023) ontwikkelde een toekomstgericht competentieprofiel van ergotherapie in de eerste lijn in Vlaanderen om kwaliteitszorg te kunnen verzekeren.

Het finale competentieprofiel bestaat uit 8 rollen, 19 kerncompetenties en 90 gedragsindicatoren voor ergotherapeuten werkzaam in de Vlaamse eerste lijn. Het competentieprofiel duidt enerzijds de rollen en competenties voor de ergotherapeut zelf, anderzijds verduidelijkt het de positie van de ergotherapeut in het interprofessionele eerstelijnsteam. Ten slotte ondersteunt het competentieprofiel de ergotherapeut in het

herkennen van de eigen sterktes en het vormgeven van de persoonlijke professionele ontwikkeling. Meer informatie via de projectpagina

 

  • 21u00-21u30: SIMBA (Simulation-based learning in occupational therapy):

Simulatieonderwijs is geïntegreerd in curricula van gezondheidsberoepen, zoals verpleegkunde en geneeskunde. Hoewel het gebruik van simulatie in ergotherapie toeneemt, blijft het gebruik van simulatie onderbenut (Shea,2015; Grant,2021).

SIMBA (Simulation-based learning in occupational therapy) is een driejarig Erasmus+ project (2022-2025), waarbij een partenerschap wordt aangegaan tussen AP (België), ZVU (Kroatië), FH JOANNEUM (Oostenrijk), IMU (Turkije), TUAS (Finland). SIMBA heeft tot doel om simulatiegebaseerd leren/evalueren te ontwikkelen en te implementeren in verschillende fasen van Europese ergotherapie opleidingen, met als doel om de kloof tussen theorie en praktijk te verkleinen. Simulatiegebaseerd leren en evalueren kan ertoe bijdragen dat studenten zich zelfverzekerd voelen en competent zijn voor de overgang naar de ergotherapeutische beroepspraktijk. Op de lange termijn wil SIMBA de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit van ergotherapeutische dienstverlening verhogen.

De eerste resulaten van SIMBA, waaronder een competentiekader en richtlijnen voor simulatiegebaseerd onderwijs, zullen worden gepresenteerd.

SPREKERS
  • Maes Katrien: Lector ergotherapie AP Hogeschool, heeft gewerkt als zorgcoördinator MOCA UZA
  • Van Gils Annick: Lector ergotherapie AP Hogeschool, post-doctoraal medewerker master ergotherapeutische wetenschap KU Leuven.
  • Vergauwen Kuni: Lector ergotherapie AP Hogeschool
  • Magerat Laurence: Lector ergotherapie AP Hogeschool
KOSTPRIJS

De deelname aan dit webinar is gratis.

INSCHRIJVING

Inschrijven kan via onderstaand inschrijvingsformulier met de code 2310. Je kan inschrijven tot 19 januari 2024. Na afloop ontvang je een deelnamecertificaat.

Ben jij op dit moment een student Ergotherapie aan de AP Hogeschool, vermeld dan student en jouw studentennummer onderaan in het veld “Opmerkingen/vraag”.

Persoonlijke gegevens
Wanneer je Vlaams Opleidingsverlof aanvraagt, hebben wij jouw Rijksregister- of INSZ-nummer nodig.
Identificatiegegevens werk
Facturatiegegevens
Voor een inschrijvingsbedrag kleiner dan €100,00, wordt er uitsluitend op aanvraag een factuur aangemaakt.
Voor wie is de factuur bestemd?
Overig