Skip to main content
project

Samen sterk

Probleemschets

Tussen 2018-2020 werkte AP samen met het agentschap Opgroeien in kader van het Erasmus+-project A Way Home aan het voorkomen en tegengaan van jeugdthuisloosheid. Om deze complexe problematiek aan te pakken en duurzame sociale verandering te bekomen, werd het Collective Impact Framework (CIF) ingezet als basiskader. 

Het CIF werd in 2011 door John Kania en Mark Kramer geïntroduceerd en focust op collectieve actie met een diepe en duurzame impact. Vijf dimensies spelen een belangrijke rol: een gedeelde agenda, gedeelde data, elkaar versterkende activiteiten, transparante communicatie en een stevige backbone organisatie. 

Na de succesvolle opstart van het pilootproject ‘Mind the Gap’ in Antwerpen, startte in 2019 een nieuw project, deze keer op Vlaams/Brussels niveau, in samenwerking met Lukas, AP en Opgroeien. Ondertussen zijn er tien A Way Home coalities gestart in Vlaanderen en Brussel. Elke coalitie probeert vanuit de eigen specifieke context te streven naar een sterk samenwerkingsverband en zoekt naar concrete manieren om met het CIF te werken. Dat gebeurt met wisselend succes.

De meeste AWH-coalities staan nog in hun kinderschoenen en er is nood aan ondersteuning om de collectieve impact te vergroten en zichtbaarder te maken. Met dit onderzoek willen we daar op inspelen. We willen enerzijds kijken hoe we het CIF kunnen vertalen naar de Vlaamse/Brusselse context en anderzijds hoe we de coalities een bruikbaar kader met de nodige ondersteuningstools kunnen bieden. Dat proces willen we samen met de AWH-coalities en het Agentschap Opgroeien aangaan. In een vervolgonderzoek willen we kijken hoe we de vertaling en implementatie van het CIF kunnen overzetten naar andere contexten.

Onderzoeksvraag

De onderzoeksvraag is tweeledig:

  • Hoe wordt het collectieve impact model vertaald binnen de bestaande AWH coalities?
  • Welke ondersteuningsnoden zijn er bij de bestaande AWH coalities om met het Collective Impact Framework aan de slag te gaan?