Skip to main content

Deze jobs wachten op jou na je bachelor Hotelmanagement

bachelor hotelmanagement ap hogeschool

De bachelor Hotelmanagement is zoveel meer dan de naam doet vermoeden. In deze richting worden, uiteraard, de hotelmanagers van morgen klaargestoomd. Maar eigenlijk ligt na een bachelor Hotelmanagement de hele wereld aan je voeten. Je leert alles over hoe je een food & beverage afdeling runt (en eten en drinken doen ze niet alleen in een hotel), je traint je management skills, je wordt een financieel en boekhoudkundig wonder én je talenkennis wordt er een om jaloers op te zijn. Jelle (31), Melanie (29), Roel (28), Laurenz (21) en Dieter (28) studeerden met glans af aan de AP Hogeschool en nemen je graag mee in hun leefwereld.

De opleiding Hotelmanagement stoomt je klaar voor deze (verrassende) jobs. 

Ga aan de slag in een hotel - ja duh!

Natuurlijk, na een opleiding Hotelmanagement, kan je aan de slag in een hotel. Oké, dit is geen hele grote verrassing… Of toch! Want je hebt vast geen nog geen idee van welke hoteljobs er allemaal op je wachten. Afhankelijk van de aard en grootte van het hotel waarin je terecht komt, zijn er wel wat mogelijkheden. 

BA Hotelmanagement Jelle


Jelle (31) werkte in de consiergerie van een chique hotel in Parijs. Zijn job: alle speciale verzoeken van de hotelgasten waarmaken. Hij verraste heel wat vrouwen met een prachtig boeket bloemen op de kamer, boekte unieke diners aan de oevers van Seine, organiseerde helikoptervluchten en exclusieve beklimmingen van de Eifeltoren ... Daarna werkte hij twee jaar in Dubai en nu runt hij als Manager of Outlets het zwembad, de roomservice en de banketten in het prestigieuze Four Seasons Hotel Megève in de Franse Alpen. 

“In de consiergerie werken, was echt een jongensdroom. Ik leerde de beste bars en restaurants van Parijs kennen en ik bezocht alle trekpleisters om ze zelf te kunnen aanbevelen. Nu zet ik vooral mijn organisatietalent in en drink ik ‘ s morgens mijn koffie met zicht op de Mont Blanc.”

BA Hotelmanagement Melanie


Jelles verloofde Melanie (29) werkt als Front Office Manager in het Four Seasons Hotel Megève. Haar specialiteit en grootste vreugde: klachten van klanten behandelen. Hoe spectaculairder de klacht en hoe belangrijker de gast, hoe leuker zij het vindt. 

“Ik vind klachten behandelen echt het mooiste wat er is. Het is zo’n grote uitdaging en mooi om te doen. Zeker wanneer je denkt: dit komt echt nooit goed. Door je tijd te nemen en écht te luisteren, kan je een band creëren die blijft. De meeste relaties die ik nu nog met klanten heb, zijn ooit begonnen met een klacht.”

BA Hotelmanagement Laurenz


Laurenz (21) is Event Operations Supervisor in het Pullman Berlin Schweizerhof in Berlijn. Hij leidt er, samen met zijn team, alle vergaderingen, seminaries en events in goeie banen. 

“Eigenlijk studeer ik pas officieel deze zomer, na mijn stage af. Maar ik weet nu al dat ik hier blijf. Ik voel me hier na 6 maanden helemaal thuis en ik hou van mijn job. Dat ik nu al zo’n grote events kan en mag organiseren vind ik echt straf, want er komt wel wat bij kijken. Ik beheer de budgetten, stuur een tiental collega’s aan en ben eindverantwoordelijke voor onze klanten. ”

En al die jobs, die kan je over de hele wereld uitvoeren. Jij bepaalt of jouw werkterrein aan de voet van de Eiffeltoren of de Big Ben ligt, of liever aan een paradijselijk strand in Bali, middenin New York of met zicht op de Mont Blanc…

Word een veelzijdige party planner 

De opleiding Hotelmanagement stoomt je ook helemaal klaar tot de gedroomde event- en party manager. Want ook daar zijn jouw kennis en skills over het organiseren van grootse banketten, het aansturen van medewerkers, de financiële kant van de zaak én je talenkennis grote troeven. De eventsector is en blijft hot and happening en jij bent voor hen een medewerker uit de duizend, want jij bent van alle markten thuis en dat is goud waard. 

Word financieel directeur

In elk goed draaiend hotel of voor elke hotelgroep werkt natuurlijk ook een straf financieel team. De boekhouding moet kloppen, er zijn voortdurend nieuwe investeringen nodig en er zijn altijd weer uitdagende opportuniteiten. En ook voor een ambitieuze financiële job bereidt de bachelor Hotelmanagement je als geen ander voor.

Roel (28) werkt als Asset Manager voor de Accor Group en beheert de budgetten van verschillende hotels in de zone West Frankijk. Hij is verantwoordelijk voor het beheer van alle hotelgebouwen, hij organiseert de aankoop en verkoop van nieuwe hotels en hij bepaalt welke renovaties en investeringen wanneer nodig zijn. 

“Mijn job is heel financieel, iets helemaal anders dat de operationele jobs in de hotelsector. Veel van mijn collega’s hebben dan ook eerder algemene financiële of sales profielen. Maar dankzij mijn opleiding heb ik een serieus streepje voor op hen. Want ik begrijp de noden van mijn klanten wanneer ze me aanspreken over de investeringen die ze willen maken. Ik weet heel goed wat een hotel nodig heeft. Die kennis heeft er zeker mee voor gezorgd dat ik op 5 jaar tijd kon doorgroeien naar de ambitieuze job die ik nu doe.“

Organiseer de maaltijden in een ziekenhuis of woonzorgcentrum

Ook in grote ziekenhuizen en woonzorgcentra is de organisatie van het hele eet, drank- en eventgebeuren geen eitje. De hele organisatie is dan ook op het lijf geschreven van iemand die van alle die markten thuis is. En wie anders anders heeft er kennis van én de food & beverage sector én people management én financiën? Juist: de hotelmanager. 

Ga voor een ambitieuze salesfunctie 

Zoals je ondertussen al door hebt, belandt niet iedereen na de opleiding Hotelmanagement in of rond een hotel. Want niet iedereen zit te wachten op een internationaal avontuur met werkuren die weinig of geen rekening houden met dag en nacht.


Dieter (28) werkt als accountmanager voor Booking.com, voor wie hij een portfolio van 200 hotels en accommodaties beheert en aan wie hij commercieel advies geeft. 

“Dankzij mijn opleiding heb ik een super goed inzicht in hoe de hotelindustrie werkt, ik weet hoe je met cijfers aan de slag gaat, mijn talenkennis is top én ik weet hoe ik met mensen moet omgaan. Een gouden combinatie voor de job die ik nu doe. Maar, in tegenstelling tot veel van mijn ex-medestudenten, zet ik mijn capaciteiten in tussen 9 en 5, voor mij de perfecte win-win.”

Gerelateerde artikels