Skip to main content

Van je passie je beroep maken? Kaat is een pro in handlettering

Kaat schrijft een boodschap op het raam 2

Kaat Van Laer ontdekte tijdens de opleiding Grafische en Digitale Media haar liefde en talent voor handlettering. Intussen heeft ze van haar passie haar beroep gemaakt. Via haar eigen bureau ’t Schoonschrift ontwerpt ze fulltime unieke designs op basis van deze moderne vorm van kalligrafie.

DAG KAAT! WAAROM KOOS JIJ VOOR DE BACHELOR GRAFISCHE EN DIGITALE MEDIA? 

“In het middelbaar volgde ik Beeldende Vorming. Maar ik wist niet goed wat ik erna wou studeren. Ik wist alleen wel zeker dat ik iets creatief, maar niets te ‘kunstzinnig’ wilde doen. 

Via een online reclamebanner ontdekte ik dat er een nieuwe opleiding in Antwerpen was: de professionele bachelor Grafische en Digitale Media. Ik klikte door op de link en was meteen mee met de uitleg over de richting op de website. Het leek me de perfecte combinatie tussen de creatieve en technische kant van grafische vormgeving. Ik ben ook nog naar een infodag geweest en was na dat bezoek helemaal overtuigd.”

HAD JE ALTIJD AL EEN VOORLIEFDE VOOR HANDLETTERING GEHAD OF IS DIE PAS LATER GEGROEID?

“Vanaf ik leerde schrijven, was ik altijd al wel bezig met de mooiste manier te zoeken om letters te schrijven. Maar ik heb mijn passie en talent voor handlettering vooral ontdekt toen ik ging studeren. 

Hoewel handlettering in de opleiding Grafische en Digitale Media niet als een apart opleidingsonderdeel aan bod kwam, probeerde ik dit vaak in mijn opdrachten te verwerken. En ook buiten de school(m)uren heb ik me deze moderne vorm van kalligrafie verder eigen gemaakt. 

In het laatste jaar was er wel een keuzevak rond typografie. Maar dat heb ik jammer genoeg gemist omdat ik toen net op Erasmus was. (lacht) Daarom heb ik voor mijn bachelorproef een eigen lettertype ontworpen op basis van de handlettering die ik zo leuk vond. Op die manier kon ik me hierin nog verder verdiepen.”

WELK PARCOURS HEB JE AFGELEGD NA JE STUDIE?

“Toen ik afstudeerde, ben ik eerst bij een kleine digitale drukkerij begonnen. Mijn functie daar had minder met grafische vormgeving te maken, maar ik heb wel heel veel bijgeleerd over de drukkerswereld en druktechnieken.

Mijn liefde voor ontwerpen was echter te groot, dus heb ik de overstap gemaakt naar een grotere drukkerij waar ik het volledige proces van het geboorte- en huwelijksdrukwerk opvolgde. Ik ontving de klant, maakte de offerte, ontwierp de kaart en zorgde dat het drukwerk netjes afgeleverd werd.

Vervolgens ben ik bij een speelgoedfabrikant terechtgekomen. Daar deed ik DTP-werk, wat inhield dat ik de verpakkingen ontwierp, alsook het POS-materiaal zoals posters, banners, displays, ...” 

WANNEER HEB JE DE STAP NAAR ZELFSTANDIGE GEZET?

“Mijn job bij de speelgoedfabrikant was echt puur grafisch werk. Ik zat eigenlijk voortdurend achter de computer en miste het actief bezig zijn met papier en materiaal. In mijn vrije tijd begon ik handlettering meer en meer weer op te pakken. Om opdrachten te kunnen aannemen, ben ik zelfstandige in bijberoep geworden. Sinds juli 2023 heb ik dan de stap gezet om fulltime zelfstandige te worden en ben ik mijn eigen grafisch bureau 't Schoonschrift gestart.

Nu neem ik enkel opdrachten aan die in lijn liggen met wat ik wil doen. Mijn ontwerpen bestaan grotendeels uit handlettering en zijn vaak heel kleurrijk. Een krijtbord of raamschildering voor de horeca? De gevel of speelplaats van een school pimpen? Drukwerk voor geboortes en huwelijken? Een stylish logo of zelfs funky tapijt? Ik doe en deed het al allemaal! Die variatie maakt het boeiend, dus die probeer ik naast de projecten die ik aanpak ook zoveel mogelijk in mijn creaties te steken.”

HEB JE NOG GOEDE RAAD VOOR (TOEKOMSTIGE) STUDENTEN GRAFISCHE EN DIGITALE MEDIA?

“Je moet zeker iets kiezen wat je leuk vindt. Maar in elke opleiding of job zijn er natuurlijk dingen die je minder liggen. Toch kan je ook die opdrachten proberen invullen op een manier zodat het wel meer je ding wordt. Toen ik mijn bachelorproef moest maken, dacht ik bijvoorbeeld dat ik een clean en strak lettertype moest maken. Daar liep ik volledig op vast. Tot ik besliste dat ik evengoed vanuit handlettering kon vertrekken. Ik geloof echt dat je de kwaliteit van je werk automatisch naar een hoger niveau tilt als je inspeelt op je eigen sterktes en interesses.”
 

Gerelateerde artikels