Skip to main content

Hawraa zocht en vond een betere toekomst: “Ik heb mijn kans met beide handen gegrepen.”

Hawraa tijdens haar proclamatie
© Wim Gombeer

Hawraa Alkawi vluchtte samen met haar familie weg van de oorlog in Irak en vond haar nieuwe thuis in Antwerpen. Boordevol enthousiasme en motivatie startte ze aan de opleiding Grafische & Digitale Media. En met succes, want intussen heeft ze haar diploma op zak.

Hoe ben je in België terecht gekomen?

"De reis naar België begon in 2015 toen ik zelf nog maar 17 jaar was. Mijn grote broer was gestorven tijdens de oorlog in Irak en hierdoor werd de situatie voor mijn familie niet meer houdbaar. Van de ene op de andere dag zijn we met z’n allen weggevlucht van de oorlog. Het was een moeilijke beslissing om alles achter te laten en naar Europa te komen zonder plan.

Vanuit Irak zijn we te voet naar Libanon gegaan en van daaruit naar Turkije. Daar hebben we ’s nachts een berg moeten beklimmen om uiteindelijk met de boot richting Griekenland te geraken. Op het moment dat we op de boot zaten, besefte ik pas echt dat de oorlog achter ons lag en dat we op weg waren naar een betere toekomst.

Nadat we in Griekenland aankwamen, hebben we even de tijd genomen om op adem te komen. Vervolgens zijn we via Kroatië en Duitsland uiteindelijk met de trein in België beland. In totaal hebben we er een hele maand over gedaan om van Irak tot in België te geraken."

Hoe was de aankomst in België?

"Toen we in België aankwamen, konden we eerst niet geloven dat we het einde hadden gehaald. We leefden al zo lang van dag tot dag omwille van de oorlog, dat het even wennen was om niet meer te moeten vluchten. We konden eindelijk beginnen leven.

Ik ben onmiddellijk gestart met Nederlandse les aan de OKAN-school en daar heb ik mijn middelbaar en zevende jaar afgewerkt in de richting Kantoor. Het was voor mij een fantastische kans om hier als vluchtelinge een secundair diploma te behalen. Een administratieve job was echter niet mijn droom. Omdat ik altijd al gepassioneerd was door onder andere fotografie, wilde ik een meer creatieve richting uitgaan."

Hoe ben je bij Grafische & Digitale Media terecht gekomen?

"Ik ben naar verschillende infodagen geweest en kwam ook bij Grafische & Digitale Media op AP Hogeschool terecht. Wat me overtuigde was de aanpak en de verschillende labs waaruit je kan kiezen. Ik heb niet getwijfeld en heb me dezelfde dag nog ingeschreven. Oorspronkelijk wilde ik mij verder verdiepen in het Publication Design lab, maar gaandeweg merkte ik dat ik Motion Design eigenlijk veel leuker vond.

Vanaf het tweede jaar heb ik me dan volledig daarop gefocust. Ik ben nog altijd enorm blij met mijn keuze, want ik heb ontzettend veel geleerd. De lectoren hebben me vaak advies en hulp aangeboden en daardoor heb ik mijn vaardigheden verder kunnen ontwikkelen. Maar ook buiten de klasmuren kon ik bij lectoren terecht en was er een warme sfeer. Hierdoor voelde ik me altijd welkom en gewaardeerd."

Heb je nog extra ondersteuning gekregen tijdens je studies?

"Het eerste jaar was wel moeilijk voor mij, omdat de taal soms een struikelblok was. Gelukkig kreeg ik extra hulp dankzij de Studieloopbaanbegeleiding en Taalsprong. Daar kon ik bijvoorbeeld opdrachten naar sturen en tijdens een afgesproken moment kreeg ik dan feedback qua taal. Ook mijn vrienden en medestudenten stonden altijd voor me klaar wanneer ik bepaalde zaken tijdens de les niet helemaal begreep.

Ik was gedurende de opleiding ontzettend gemotiveerd omdat ik echt mijn diploma wilde behalen. Ik heb de kans gekregen om hier te studeren terwijl sommige vrienden in Irak niet naar school kunnen, dus ik heb deze kans met beide handen gegrepen. Ik ben trots dat ik mijn doel bereikt heb en blij dat ik dit tijdens de proclamatie samen met mijn familie heb kunnen vieren. Ik merkte immers vaak bij andere OKAN-leerlingen dat ze de stap naar de hogeschool niet durfden te maken, maar ik ben enorm blij dat ik het heb gedaan en mijn diploma op zak heb."

Wat wordt jouw volgende doel?

"Nu ben ik klaar voor de volgende stap en ben ik op zoek naar werk binnen motion design. Ik heb al enkele sollicitaties uitgestuurd en heb er vertrouwen in dat ik binnenkort ergens aan de slag kan gaan."
 

Gerelateerde artikels