Skip to main content

Laat leerlingen de mantel van een expert aantrekken

mantle of the expert
© Barbara Vandendriessche

Vanaf september 2022 lanceert AP Hogeschool het gloednieuwe postgraduaat Mantle of the Expert. Via deze unieke onderwijsbenadering kunnen leerkrachten uit het lager of secundair (kunst)onderwijs zich verdiepen in drama als (artistiek) leermiddel. 

Wat als: leerkrachten uit het lager of secundair onderwijs hun klas zouden ‘casten’ als een team vol experten? Bijvoorbeeld: als wetenschappers in een laboratorium? Of als archeologen die een tombe uitgraven? Of als een reddingsteam tijdens een natuurramp? ...

Aan de hand van de onderwijsmethodiek Mantle of the Expert kunnen leerkrachten in hun klaslokaal een fictieve wereld creëren waarin de leerlingen uitdagingen aangaan waar experten dagelijks mee te maken krijgen. Op deze manier wordt het leren zinvol. Het krijgt een doel. Leerlingen geraken intrinsiek gemotiveerd, omdat wat ze leren meteen bruikbaar is in de fictieve context.

Nieuw: postgraduaat Mantle of the Expert bij AP Hogeschool

Teaching artist Bob Selderslaghs doctoreerde in maart 2022 in de onderwijsbenadering Mantle of the Expert aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de UAntwerpen. Hij introduceerde de Engelse methodiek in Vlaanderen en ontwikkelde de benadering verder tot een tool die hanteerbaar is in verschillende onderwijsniveaus.

“In september lanceren we een Postgraduaat Mantle of the Expert aan de AP Hogeschool. Op die manier kunnen leerkrachten uit het lager en secundair onderwijs zich professionaliseren in deze unieke benadering van leren en onderwijzen."

Burgerschapseducatie

Mantle of the Expert werd de afgelopen jaren uitvoerig onderzocht als artistieke werkvorm om aan burgerschapseducatie te doen in het project ART4DEM. Op vrijdag 16 september 2022 organiseert het project een slotevent met lezingen en workshops voor leraren in Stormkop in Antwerpen. Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Heb jij ook interesse in het postgraduaat Mantle of the Expert?
  • Kom dan zeker eens langs op campus Spoor Noord - Noorderplaats tijdens één van onze infomomenten. Bob Selderslaghs geeft je graag meer informatie en beantwoordt al je vragen. 
  • Je kan ook altijd mailen naar bob.selderslaghs@ap.be 

Gerelateerde artikels