Skip to main content

Student Joke wint duurzaamheidsprijs voor ‘Smakelijke School’-gids

joke verhaegen duurzaamheidsprijs smakelijke school ap hogeschool voedings- en dieetkunde

Zoveel mogelijk leerlingen op school een voedzame maaltijd aanbieden: dat is het doel van het pilootproject Smakelijke School. Laatstejaarsstudent Voedings- en Dieetkunde Joke Verhaegen werkte voor dit initiatief van de Stad Antwerpen een praktische leidraad voor scholen uit. Dat leverde haar naast heel wat lof ook een duurzaamheidsprijs op.  

Het is schrijnend, maar helaas dagelijkse realiteit: heel wat kinderen moeten het op school met ongezonde of gewoonweg lege brooddozen stellen. Daarom lanceerde de Stad Antwerpen eind 2020 op 9 Antwerpse scholen het proefproject Smakelijke School. Doel is zoveel mogelijk leerlingen op school een lekker en gezond ontbijt, middagmaal of tussendoortje aanbieden. 

Een voedzaam én duurzaam voedingsbeleid

Veel scholen willen wel graag meewerken aan een gezond eetaanbod op school, maar beschikken simpelweg over te weinig tijd en middelen. Daarom ontwikkelde AP-student Joke in het kader van haar bachelorproef en in opdracht van het project Smakelijke School een praktische gids boordevol informatie en inspiratie. Hierin verwerkte ze naast de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen ook internationale sustainable development goals (SDG's). Dat zijn duurzame ontwikkelingsdoelen die door de Verenigde Naties zijn vooropgesteld om tegen 2030 wereldwijd een halt toe te roepen aan armoede, ongelijkheid, uitbuiting van de planeet … 

Joke: “Bij schoolmaaltijden denken mensen vooral aan honger bestrijden (SDG2), maar mijn project mikt op zo veel meer. Onderzoek toont aan dat leerlingen die gezond eten zich mentaal en fysiek beter voelen én dus ook betere leerprestaties neerzetten. Ook met het oog op het welzijn van leerlingen (SDG3) en de kwaliteit van het onderwijs (SDG4) is gezonde voeding op school dus een must. Daarnaast bevat mijn draaiboek ook tips en tools om bijvoorbeeld voedselveiligheid te garanderen en voedseloverschotten te beperken (SDG12). Dat zijn heel concrete aanbevelingen zoals: Wat moet er in je offerteaanvraag staan om te voldoen aan gezondheids- en duurzaamheidscriteria? Kortom, mijn gids is een handige en haalbare leidraad om als school een voedzaam én duurzaam voedingsbeleid uit te werken.”

Duurzaamheidsprijs 

Joke oogstte niet alleen heel wat lof met haar bachelorproef. Ze sleepte er ook een duurzaamheidsprijs mee in de wacht. Die werd dit jaar voor het eerst uitgereikt door het departement Wetenschap en Techniek (AP Hogeschool) en EQUANS (voormalige ENGIE Solutions). Laatstejaars die een bachelorproef met een duurzame insteek hadden uitgewerkt, konden meedingen naar de overwinning. Uit alle inzendingen werd Joke als winnaar gekozen door de vakjury. Dat leverde haar een award en een bonusprijs van 500 euro op. 

Gerelateerde artikels