
Professioneel
Om een vak grondig te leren, heb je ervaren rotten in het vak nodig. Verwacht je dus maar aan ervaren journalisten voor de klas: voor gastcolleges, panelgesprekken en intensieve trainingen. Ze leren je samen met onze lectoren de theorie aan, die je meteen aan de praktijk kan koppelen.
Praktijkgericht
Vanaf de eerste week werk je items uit voor echte media: Radio Crap, nieuwswebsites van de opleidingen en van AP, Flash-TV en buurtkrant Den Triangel. Echte opdrachten en geen eindeloze hoeveelheden schrijfsels die enkel de lector zal lezen. Voor het unieke opleidingsonderdeel Zelfstandig Aangemaakt Profiel (ZAP) bouw je zelfstandig aan de vaardigheden van jouw keuze. Je vult de drie studiepunten in met journalistieke opdrachten van jouw keuze, binnen of buiten de schoolmuren. Zo kan je bijvoorbeeld een reportage maken van een sportevent, een congres bijwonen of een vrijwillige stage doen op een redactie.
Eenmaal je de smaak goed te pakken hebt, trek je erop uit voor echte opdrachtgevers: MNM, Tomorrowland, Toneelhuis, … Zo ben je in het derde jaar helemaal voorbereid op een stageperiode van acht weken bij grote of kleine mediabedrijven, waarna de journalistieke wereld helemaal geen geheimen meer voor je heeft. Zo kan je tot slot een eigen magazine, website, blog, audio- of videoproduct maken: jouw visitekaartje waarmee je andere vakmensen van je kunnen zal overtuigen.
Echte studio's en kwalitatieve opnametoestellen
Bij een goede praktijkervaring hoort uiteraard professionele uitrusting. We sturen je de straat op met professionele opnameapparatuur en camera's. Terug op de campus verwerk je het ruwe materiaal met de nieuwste montageapparatuur tot videofragmenten. Of je maakt een audioproduct dat je in onze professionele radiostudio mag presenteren en uitzenden. Liever video? Ga dan aan de slag voor de green key in onze volledig uitgeruste studio.
Persoonlijk traject
In je derde jaar kies je voluit voor één van de drie keuzetrajecten: audio, video, of tekst en beeld. Bovendien kan je zelf kiezen welke je favoriete topics worden bij researchopdrachten, interviews en redactiestukken: sport, cultuur, lifestyle, fashion, politiek, muziek, human interest? Jij bepaalt mee in welke richting je wil specialiseren als journalist.