
Wil je studeren combineren met je werk of gezin? Droom je al jaren van een carrièreswitch, maar weet je niet hoe je eraan begint? Ontdek hoe Lunia Gigase de stap zette naar de vierjarige avondopleiding Toegepaste Psychologie en waarom zij daar nog geen seconde spijt van heeft gehad.
In een vorig leven werkte Lunia Gigase op filmsets als setdresser. “Een fijne job, maar ik voelde al een tijd een gemis. Ik miste echte diepgang, de connectie met mensen. Psychologie interesseerde me al lang, maar ik durfde nooit echt te springen.”
Tot ze dertig werd. “Die mijlpaal in combinatie met het overlijden van mijn grootvader was een wake-upcall. Het zette me aan het denken over wat ik écht wilde. Ik wilde begrijpen waarom mensen doen wat ze doen, maar ook leren hoe je hen kan helpen als ze vastlopen. Je helpt iemand zijn leven een stukje beter te maken, dat is wat mij zo aantrekt in Toegepaste Psychologie. Ik dacht: als ik het ooit wil doen, dan is dit hét moment.”
Die wake-upcall zette me aan het denken over wat ik écht wilde. Ik dacht: als ik het ooit wil doen, dan is dit hét moment.
PITTIG MAAR HAALBAAR
Drie jaar later zit Lunia in haar voorlaatste jaar van de bachelor Toegepaste Psychologie in avondprogramma. Ze combineert haar opleiding met een halftijdse job als kok voor de spelers van RAFC. Haar dagen zijn goed gevuld: “Op drukke dagen sta ik om 6 uur op. Ik werk tot in de namiddag en na een korte rustpauze vertrek ik naar de les. Pittig, maar haalbaar door voldoende structuur en planning.”
De avondopleiding Toegepaste Psychologie is flexibel opgebouwd. Blended leren is de norm (lees: een combo van online én fysiek les). Alle contactmomenten zijn ’s avonds, je krijgt ondersteuning op maat en bepaalde lessen worden opgenomen. “Dat helpt enorm”, vertelt Lunia. “En als je vooruitwerkt en plant, blijft het behapbaar. Zelfs tijdens stageperiodes of examens.”
De avondopleiding Toegepaste Psychologie is flexibel opgebouwd. Dat helpt enorm. Als je goed plant, blijft het behapbaar. Zelfs tijdens stages en examens.
TOCH EEN TOPSTUDENT
Intussen heeft Lunia zelfs al plannen om nog door te stromen naar een master. Maar zoals veel studenten die later terug gaan studeren twijfelde ze aanvankelijk aan haar eigen capaciteiten. “Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik niet goed was in studeren. Maar ik heb geleerd dat herhalen, oefenen en visueel leren voor mij goed werken. En dat het oké is om je eigen ritme te zoeken.”
Ook spreken voor groepen vond ze vroeger eng. “Ik dacht altijd: dat is gewoon niks voor mij. Tot ik voor het vak ‘Psycho-educatie en training’ een sessie moest geven aan medewerkers van het Rode Kruis. Ik was zenuwachtig, maar het ging verrassend goed. Tot mijn eigen verbazing genoot ik er zelfs een beetje van. (lacht) Dat moment voelde echt als persoonlijke groei.”
Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik niet goed was in studeren. Maar je moet gewoon je eigen ritme zoeken.
GEWOON BEGINNEN
Wat Lunia leert in de opleiding verandert niet alleen haar kijk op anderen, maar ook op zichzelf. “Ik ben milder geworden. Vroeger dacht ik snel: dit lukt me niet, dus ik kan het niet. Nu zie ik sneller wat iets in mij raakt, en kan ik daar met meer nieuwsgierigheid naar kijken in plaats van mezelf meteen af te rekenen.”
Ook in haar omgang met anderen merkt ze het verschil. “Ik luister anders. Niet alleen naar wat iemand zegt, maar ook naar wat dieper zit. Psychologie heeft mijn blik op mensen verruimd, net zoals film vroeger mijn blik op de wereld veranderde. In film observeer je. In psychologie begeleid je. Maar in beide probeer je iets van betekenis te vangen.”
Aan iedereen die twijfelt om opnieuw te gaan studeren, heeft Lunia deze gouden raad: “Er is een studie die bewijst dat mensen op het einde van hun leven vaker spijt hebben van wat ze níét gedaan hebben. Dus als je voelt dat dit iets voor jou is: doe het gewoon. Er zijn zoveel manieren om het haalbaar te maken. Je hoeft niet in één ruk je diploma te halen. Begin desnoods klein. Maar begin. Ik ben nog steeds heel blij met mijn keuze.”
Durf te springen. Er zijn zoveel manieren om het haalbaar te maken. Je hoeft niet in één ruk je diploma te halen.
ZELF OOK WERKEN EN STUDEREN COMBINEREN?
Dit zijn de succestips van Lunia:
- Maak een realistische planning, inclusief bufferdagen.
- Plan bewust rust en ontspanning in.
- Zoek je ideale studieritme.
- Beweeg regelmatig om stress te verlagen.
- Verken opties voor financiële steun, zoals opleidingsverlof en studiebeurzen.
- Wees mild voor jezelf.
- Twijfel je? Beter proberen dan spijt dat je nooit hebt gedurfd.