Overslaan en naar de inhoud gaan

Als student op stap in de Antwerpse buurten

studentenbuurten antwerpen ap hogesschool

Antwerpen is al enkele jaren op rij de populairste studentenstad. Er studeren zo’n 50.000 studenten waarvan 20% ook op kot zit. De meeste studenten studeren en wonen rond de stadscampus van de unief. Maar ook in andere Antwerpse wijken valt er als student heel wat te beleven. Ontdek snel enkele populaire plekjes in de buurt van onze - en binnenkort misschien ook jouw? - campussen. 

’T EILANDJE 

Aan het uiteinde van de Italiëlei ligt onze grootste campus: Spoor Noord. Met vier subcampussen (Noorderplaats, Ellermanstraat, Viaduct en Lichttoren) palmt AP Hogeschool hier intussen bijna een halve straatblok in. Veel volk dus. En gelukkig ook veel te doen in de buurt. Via de Parkbrug sta je in een wip te voet of met de fiets op 't Eilandje. 

3 x OP STAP IN DE BUURT 

 1. Park Spoor Noord. Deze giga groene oase is basically de achtertuin van campus Spoor Noord. Het park is populair voor sport en spel zoals joggen, pingpongen, pentanque, voetbal, basket of skaten. Liever wat chiller? Vlei je in het gras voor een picknick. Of trek bij mooi weer naar de zomerbar voor een hapje en drankje. 
 2. Het MAS. Een bezoek aan de wandelboulevard en het panoramadak van dit museum is echt de moeite én gratis. De roltrap brengt je 9 verdiepingen hoog waar je geniet van een adembenemend 360° uitzicht over Antwerpen. Onderweg iets cools gespot? Koop dan zeker ook een ticketje voor de tijdelijke en vaste expo’s. 
 3. Het Bos. Hier vind je geen bomen, wel een bruisende ontmoetingsplek. In Het Bos staan regelmatig expo’s, workshops … op het programma. Je kan er afspreken met vrienden of komen studeren in de coworkingspace. Of lekker, gezond en niet te duur iets drinken of eten.

DAM

Vanaf september 2024 opent onze nieuwe high-tech campus Hallen de deuren. In de buurt komt bijna 44.000 m² aan groen en schieten hippe adresjes als paddenstoelen uit de grond. Ook een feestje is nooit veraf, want het nabijgelegen Spoor Oost wordt doorheen het jaar regelmatig ingepalmd voor fun events zoals de Sinksefoor en StuDay.

3 x OP STAP IN DE BUURT

 1. Café Poppemieke. Je kan hier niet enkel terecht voor een fris drankje na de les of een potje pool. Elke dag schaft de pot een andere lekkere schotel. Verwacht je aan zeer democratisch geprijsde pasta’s, smashburgers of steak.  
 2. Café Zeppelin. Het gezellige Damplein wordt ongetwijfeld de plek waar jij je vanaf de eerste lentezon zal installeren. En café Zeppelin heeft daarvoor het ideale terras. Voeg daar hun huisgemaakte limonades en ijsthee aan toe. We zijn er zeker van dat veel AP’pers snel hun weg hiernaartoe zullen vinden.
 3. Sportoase Veldstraat. Even stoom afblazen? Trek zeker eens naar de Veldstraat. Dit gebouw uit 1933 is het oudst bewaard gebleven openbaar zwembad van Antwerpen. Het art deco interieur is very instagrammable en voelt als een Wes Anderson film. Naast zwemmen kan je er ook relaxen in de jacuzzi, hammam, …. 

UNIVERSITEITSBUURT

Je raadt het al: deze buurt dankt haar naam aan de stadscampus van de universiteit UAntwerpen. Maar ook hogescholen zijn er intussen sterk vertegenwoordigd. Zo vind je er onze campus Lange Nieuwstraat, campus Mutsaard en campus Keizerstraat. Deze wijk heeft ook de grootste concentratie aan kotstudenten van ’t stad en dus veel cafés, koffie- en snackbars die het ritme van de student volgen. 

3 x OP STAP IN DE BUURT

 1. GATE15. Dit is de thuisbasis van STAN: dé community voor en door Antwerpse studenten. Aan de infobalie kan je terecht met al je vragen over het studentenleven zoals op kot gaan, studentenjobs … Je kan er ook gratis gebruik maken van wifi en computers of gezellig komen coworken. 
 2. Ossenmarkt. Dit plein is een van de bekendste hangouts voor Antwerpse studenten. Hier ervaar je het traditionele studentenleven met cafés, snackbars en veel ambiance. 
 3. Begijnhof. Even ontsnappen aan de drukte? Dat kan een beetje verderop in het Begijnhof. In deze verborgen parel word je terug in de tijd gekatapulteerd met pittoreske huisjes, steegjes en een groene binnentuin. De begijntjes zijn intussen bijna verdwenen, maar stil zijn is hier nog steeds de boodschap.

QUARTIER LATIN 

Campus Meistraat ligt aan het Theaterplein. Het kloppende hart van de theaterbuurt die - duh - heel wat theaters telt. Ook de prestigieuze toneelopleiding Herman Teirlinck was hier vroeger gehuisvest (in wat nu De Studio is). Dus je loopt hier vaak bekende acteurs tegen het lijf. Tijdens de examens openen veel theaters hun deuren voor blokkende studenten.

3 x OP STAP IN DE BUURT

 1. Exotische markt. Op zaterdag trekken de Antwerpse locals en masse naar de markt. Naast marktklassiekers als verse bloemen vind je hier vooral véél lekkers. De naam is dan ook te danken aan de mix van lokale producten, wereldkeuken en streetfood. Je hoort het: hier vertrek je niet met een lege maag of handen. 
 2. De Studio. Naast de Ossenmarkt en de Stadswaag is ook het Mechelseplein een geliefde plek bij studenten. Hier kan je tussen of na de lessen gezellig een terrasje doen. In de culturele hotspot De Studio kan jong en oud (talent) terecht voor expo’s, concerten, cinema en stevige feestjes … 
 3. Wasbar. Op zoek naar ontbijt, brunch, lunch of dinner? Bij Wasbar kan je op elk uur van de dag je honger stillen. Terwijl je studeert of met vrienden afspreekt kan je bovendien het nuttige aan het aangename koppelen, want je kan hier ook een wasje draaien. 

SINT-ANDRIES

De Meir is de grootste en bekendste shoppingas van Antwerpen. Maar het echte modehart ligt in de Sint-Andries wijk. Naast tal van hippe shops vind je hier de iconische ModeNatie. Dit gebouw is niet alleen de thuis van het Modemuseum en het Flanders Fashion Institute, maar ook van onze campus Mode (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen). 

3 x OP STAP IN DE BUURT

 1. Vrijdagmarkt. Rond dit gezellige plein vind je tal van bars en restaurants. Op vrijdag worden de terrassen aan de kant geschoven voor de Vrijdagmarkt die eigenlijk eerder een veiling dan een markt is. Je kan bieden op meubels en spullen van oude inboedels en zo leuke tweedehandsjes en zelfs vintage schatten scoren. 
 2. Voetgangerstunnel. Deze tunnel met lift en houten roltrappen dateert van 1931 en is dankzij de nodige restauratie grotendeels in originele staat bewaard kunnen blijven. De tunnel is een populaire fotospot en naast het veerpont en de waterbus een handige verbinding naar Linkeroever. 
 3. Munthof. Dit kleine groene parkje is ideaal voor een vrij lesuur of lazy avond. Dankzij het centrale grasveld en de omliggende bankjes kan je hier op elk uur van de dag een zonnebad nemen of net een schaduwplekje opzoeken. 

MIDDELHEIM

In de zuidrand van Antwerpen, op de grens van de Middelheim- en Markgravewijk ligt onze campus deSingel. De Middelheimwijk is iets groener en rustiger dan de binnenstad. Maar het is er zeker niet saai. Sport en kunst zijn hier nooit veraf en er is plek genoeg om te picknicken en bewegen.

3 x OP STAP IN DE BUURT

 1. Nachtegalenpark. Dit park bestaat eigenlijk uit drie parken: Middelheim, Den Brandt en Vogelzang. Vroeger waren dit tuinen van adellijke families. Nu vormen ze de grootste groene long van ’t stad waar je kan wandelen, sporten of relaxen. Vlei je in het gras voor een picknick. Geniet van natuur en kunst in het openluchtmuseum. Of duik de pluktuin in. 
 2. Wezenberg. Tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen in 1920 werd hier nog in openlucht gezwommen. In de jaren ’70 werd er plaats gemaakt voor een overdekte versie. Zowel beginners, gevorderden als topsporters komen hier aan hun (baantjes)trekken. Zwemmen kan hier ook van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Dus geen excuus om stil te zitten. 
 3. Café Kamiel. Oké technisch gezien ligt dit plekje in de aangrenzende Margravewijk. Maar dit buurtcafé is niet ver, niet duur en erg gezellig. Op het menu? Simpele maar smakelijke gerechtjes zoals soep en croques (lunch), spaghetti (donderdagavond) of verse pizza uit de houtoven (vrijdagavond). 

 

Gerelateerde artikels