Skip to main content

De magie van peperkoek en empowerment door kunst

Project Nathalie
© Project Nathalie

In juni presenteerden ongeveer 200 laatstejaarsstudenten van het graduaat Orthopedagogische Begeleiding hun eindproject op hun respectievelijke campussen in Antwerpen, Turnhout en Mechelen. Enkele hartverwarmende projecten laten zien hoe mensen met warmte en betrokkenheid zich inzetten voor anderen in onze samenleving. Laat je inspireren door de innovatieve ideeën en de gedreven studenten die deze projecten tot leven hebben gebracht.

Kunst op Gelijkvloer

Nathalie werkte voor haar eindproject samen met Gelijkvloer, een vzw die mensen met autisme, een verstandelijke beperking of een niet-aangeboren hersenletsel ondersteunt. Samen hadden ze het plan om leden een podium te geven om hun creatieve schildertalenten in de verf te zetten. Vijf kunstenaars met een beperking creëerden tekeningen en schilderijen. Voor de leden was het fijne ervaring om hun creativiteit de vrije loop te laten en om hun schilderkunsten te verfijnen.

Het resultaat? Na negen weken van onvermoeibare inzet werd een tentoonstelling met blinde veiling georganiseerd in Turnhout. Bij de opening waren gasten onder de indruk van de kwaliteit en originaliteit van de schilderijen en waren bereid om een mooie prijs te betalen. Ze gingen naar huis met een uniek kunstwerk, terwijl de kunstenaars hun creatieve talenten konden laten schitteren en hierdoor meer zelfvertrouwen kregen. Bovendien leverde het een financieel extraatje op voor alle cliënten van de vzw. 

Nathalie: “Als kind was ik altijd graag creatief bezig. Na het behalen van mijn middelbareschooldiploma in Vrije Beeldende Kunsten, werkte ik 13 jaar als verkoopster. In deze job miste ik een creatieve uitdaging en de mogelijkheid om mensen te verbinden. Daarom besloot ik terug te gaan studeren. Het graduaat Orthopedagogische Begeleiding gaf me de kans om mensen die het moeilijk hebben in de maatschappij te helpen om hun levenskwaliteit te verbeteren.”

 

Herinneringen oproepen

Pascale dacht altijd dat ze graag met kinderen wilde werken, maar koos voor haar eindproject toch een andere koers. In samenwerking met wzc De Vaeren in Reet werkte ze met ouderen met dementie. Hoewel deze mensen niet in staat zijn feitelijke herinneringen op te halen, blijven emotionele herinneringen vaak aanwezig. Het terughalen van deze herinneringen heeft een rustgevend effect in hun chaotische en onvoorspelbare wereld. Pascale streefde naar een betere levenskwaliteit voor hen en creëerde een diepere verbinding door samen herinneringen op te halen.

Pascale koos ervoor om te werken met zintuiglijke prikkels. Ze ontdekte dat het eten van peperkoek bijvoorbeeld veel kinderherinneringen opriep bij de ouderen. Velen aten dit vroeger bij het ontbijt. Door de peperkoek kwamen niet alleen herinneringen naar boven, maar hadden ze ook een gemeenschappelijk onderwerp om met andere bewoners te bespreken.

Ook de dementiekat zorgde voor mooie ervaringen in het rusthuis. Deze pluizige knuffelkat reageerde als een echte poes op aanrakingen, gaf speelse pootjes, knipperde met haar ogen en rolde op haar rug om knuffels uit te lokken. Sommige ouderen deelden verhalen over hun geliefde kat uit het verleden, terwijl anderen in stilte genoten van de kalmerende aanwezigheid. Zelfs diegenen die moeite hadden met communiceren, openden hun hart voor de kat en deelden emoties en verhalen met haar als vertrouwelijke toehoorder.

Pascale: “Ik had altijd de droom om het graduaat Orthopedagogische Begeleiding te volgen, maar door verschillende omstandigheden leek het er nooit van te komen. Ik wilde echt een verschil maken in het leven van mensen en hen helpen obstakels te overwinnen. Als alleenstaande moeder met een voltijdse baan leek het aanvankelijk onmogelijk. Uiteindelijk heb ik me ingeschreven en de opleiding over meerdere jaren verspreid. Het was zwaar, maar elke inspanning was het waard."

 

HET IS NOOIT TE LAAT OM AAN EEN OPLEIDING TE BEGINNEN.

Wil jij ook een verschil maken? Dan is het graduaat Orthopedagogische Begeleiding misschien wel iets voor jou. 

Gerelateerde artikels