Skip to main content

3X3 talent Caspar combineert studeren met topsport

Caspar in actie 2

Al van kleins af aan is Caspar Augustijnen (24) gebeten door basketbal, later 3X3. En mét succes! Eind april eindigde zijn ploeg nog knap tweede in de finale van de 3X3 World Tour-opener in Japan. Als hij niet aan het dribbelen is, vind je hem terug op campus Ellerman. Hij studeert namelijk ook nog in de bachelor Elektromechanica aan onze hogeschool.

Hoe is jouw passie voor basketbal, meer bepaald 3x3, ontstaan?

“In het vierde leerjaar ging ik voor het eerst bij een club spelen. Daar is mijn passie voor basketbal stilaan ontstaan. Toen ik later mijn allereerste internationale 3X3 toernooi in Dubai won, wist ik dat die sport écht iets voor mij was en dat ik me hier 100% in wilde smijten.”

Hoe intensief train je?

“Ik train nu 11 keer per week. Dat is bijvoorbeeld een krachttraining en een teamtraining op één dag. De toernooien zijn het zwaarste: soms spelen we vijf matchen op één dag. Gelukkig zijn de grotere toernooien verdeeld over twee dagen.”

Hoe combineer jij je studies met de topsport?

“Ik train en studeer dicht bij huis. Dit maakt alles een stuk gemakkelijker. Het laatste anderhalf jaar was dat wel iets moeilijker omdat ik dan verre verplaatsingen maakte met het 3X3 team. Maar ik kon er vaak goed rond werken door goed te plannen. Kleine sidenote: ik heb wel langer gedaan over een bachelor dan een gemiddelde student maar daar kan ik mee leven (lacht).”

Vind je het zelf een haalbare kaart?

“Toch wel. Ik ben vrij laat in de topsportwereld gestapt, maar als je gedreven bent en het slim aanpakt, is het zeker doenbaar.”

Waarom heb je voor Elektromechanica gekozen?

“Ik koos voor de bachelor Elektromechanica en de afstudeerrichting Onderhoudstechnologie omdat ik iets wou doen met mijn handen. Ik heb veel te veel energie om achter een bureau te zitten. Ik heb bijvoorbeeld mijn stage gedaan bij BASF op de onderhoudsdienst van large rotating equipment. Ik mocht daar mee de grote turbines reviseren. Die stage verliep helemaal naar mijn verwachtingen en dat is ook écht wat ik later wil doen als mijn topsportcarrière op zijn einde komt.”

Wat zijn voor jou de grootste sterktes van de opleiding?

“Een van de grootste pluspunten is dat je vrij flexibel kan studeren. Dankzij mijn topsportstatuut mocht ik vaak op een later moment lessen of projecten inhalen en de lectoren hadden daar altijd begrip voor. De meeste projecten vallen ook later in de opleiding. Hierdoor kon ik perfect mijn schoolwerk rond mijn trainingen plannen en toch mijn projecten tijdig afwerken.”

Zou je de combi topsport en studeren aanraden aan toekomstige studenten?

“Ik raad de combinatie zeker aan. Ik kon mijn droom als topsporter niet zomaar laten gaan, maar tegelijkertijd is een diploma wel belangrijk als vangnet na je sportcarrière. Je hoeft ook helemaal niet je studies af te ronden via een modeltraject. Ik heb soms wat minder studiepunten opgenomen om niet te veel hooi op mijn vork te nemen."

Gerelateerde artikels