Skip to main content

Be Sustainable in Gastronomy

Het postgraduaat Be Sustainable in Gastronomy is een boeiende specialisatie als je jezelf wil verdiepen in de hoogwaardige gastronomie. In deze Engelstalige opleiding stel je duurzaamheid voorop: zowel in de keuze van jouw producten als het hele ecosysteem daarrond. Daarnaast leer je ook je eigen culinaire persoonlijkheid vorm te geven en doe je extra werkervaring op bij één van onze partners. Met jouw expertise ga je straks de grootste duurzaamheidsuitdagingen aan in je eigen onderneming. Of werk je mee als adviseur aan duurzame gastronomische projecten.  

Deze opleiding wordt niet ingericht in het academiejaar 2024-2025.

Iets voor jou?

Heb je de ambitie om deel uit te maken van het toonaangevende netwerk in de hoogwaardige en duurzame gastronomie? Heb je al een bachelor- of masterdiploma op zak in Hotelmanagement of Culinary Arts? Dan start jouw droom bij AP. In dit postgraduaat krijg je masterclasses van topprofessionals uit de sector en volg je stages in de meest vooraanstaande restaurants op het vlak van gastronomie en duurzaamheid. Je gaat ook aan de slag om je project uit te werken in een portfolio. Werk je graag samen met anderen? Ben je stressbestendig en ga je door voor je doel? Dan zit je hier op de juiste plek. 

Wat leer je?

  • Je bestudeert onder leiding van topprofessionals uit de sector hoe je de duurzame ontwikkelingsdoelen vastgesteld door de Verenigde Naties (SDG’s) succesvol kan toepassen in de gastronomische wereld.
  • Je leert analytische en praktische vaardigheden die nodig zijn in het werkveld om uit te blinken in het domein van duurzame hoogwaardige gastronomie.
  • Inspiration labs dagen je uit om na te denken over het toepassen van bepaalde technieken op bereidingen en het ontwikkelen van producten.
  • Je krijgt inzicht in ondernemerschap en hoe je partnerschappen kan ontwikkelen om je visie op een duurzame gastronomie te realiseren.
  • Je leert je culinaire persoonlijkheid te ontwikkelen door aan de slag te gaan met reputatiemanagement en contentmarketing.

 

Wie word je?

Na je studie ben je expert in duurzame hoogwaardige gastronomie en kan je meteen aan de slag gaan met de uitdagingen van vandaag. Dankzij je specifieke kennis ben je een gegeerd profiel op de arbeidsmarkt als adviseur. Of ga je zelf aan de slag met je opgedane kennis in je eigen onderneming. 

VAN CRUCIAAL BELANG

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. In vrijwel elke sector krijg je ermee te maken. Ook binnen gastronomie is dit thema van groot belang en heeft het invloed op vele aspecten van onze samenleving. Denk maar aan de ontwikkeling in de landbouw, biodiversiteit, klimaatsverandering en voedselveiligheid. Dankzij jouw expertise vervul je een voortrekkersrol binnen de duurzame gastronomie. Vind inspiratie in de inspiration labs, ontwikkel je business eco-system en draag je kennis uit in je culinaire persoonlijkheid.

UITGEBREID NETWERK 

Je breidt je netwerk stevig uit dankzij de contacten met medestudenten, vele topprofessionals uit de masterclasses en je connecties via je stage natuurlijk. Binnen deze sector is jouw netwerk van onschatbare waarde. 

UNIEK IN BELGIË 

Deze vervolgopleiding is uniek in inhoud en methodiek. Het postgraduaat is een unieke samenwerking van AP Hogeschool en partners uit de sector voor studenten in gastronomie en hospitality wereldwijd. Na deze opleiding kan je onmiddellijk aan de slag met je eigen project of als consultant in de gastronomie. 

Het postgraduaat duurt minimaal één jaar en bestaat uit 60 studiepunten. Het programma is opgebouwd uit twaalf verschillende modules. Je bent zowel op de campus aanwezig als op locatie, stage of in een restaurant. 

MASTERCLASSES

Tijdens de masterclasses op de campus en op locatie komen er verschillende onderwerpen aan bod zoals The Botanical Research programma rond plantaardige gastronomie, duurzaamheid in de keuken, patisserie en chocolade, productontwikkeling, wereldwijde veranderingen in gastronomie, reputatiemanagement en content marketing, maatschappelijk verantwoord ondernemen in gastronomie, enzovoort. Je wordt dus niet enkel geïnspireerd tijdens onze workshops maar gaat ook concreet aan de slag met je eigen personal branding en culinaire signatuur. Je stelt samen met ons een strategisch plan op om je culinaire identiteit te realiseren. Je krijgt daarbij een goed inzicht in duurzaam ondernemerschap. 

STAGE

Elk semester volg je ook stage van minimaal 50 werkdagen bij een van onze partners van de opleiding. Tijdens je stage ben je een volwaardig lid van het team in het restaurant. Ze bereiden je voor op het uitwerken van je portfolio en de ontwikkeling van je culinaire persoonlijkheid.

Meteen aan de slag

Na deze opleiding kan je onmiddellijk aan de slag met je eigen project of als consultant in de gastronomie. De kennis en inspiratie uit deze opleiding is je springplank naar een boeiende en uitdagende carrière in de duurzame hoogwaardige gastronomie.

Deze opleiding wordt niet ingericht in het academiejaar 2024-2025.

Toelatingsvoorwaarden

Deze specialisatie-opleiding is voor studenten die minimaal een bachelordiploma hoger onderwijs hebben. De kwalificatie in Culinary Arts of Hospitality is geen must, maar geeft je wel extra kansen om de opleiding succesvol af te ronden. Wil je je culinair talent naar een hoger niveau tillen, dan is enige ervaring in de wereld van de gastronomie dus mooi meegenomen.

Daarnaast zal je ook een portfolio moeten voorleggen met onder andere je CV en een motivatiebrief. Je portfolio wordt onder de loep genomen en een uitnodiging voor een online gesprek volgt. Na dit interview weet je of je de geschikte kandidaat bent voor deze opleiding en je de studie kan starten.

Heb je nog vragen over deze toelatingsvoorwaarden? Of algemene vragen over de opleiding? Aarzel dan niet om onze opleidingscoördinator te contacteren. Stuur een mailtje naar rit.degreef@ap.be.

  • In semester 1 ben je op campus van 18 september tot 20 oktober. Daarna volg je een stage van 12 weken. 
  • In semester 2 ben je op campus van 5 februari tot 15 maart. Daarna volg je opnieuw een stage van 12 weken. 

De kostprijs van deze opleiding bedraagt 3.500 euro voor Europese studenten en 6.200 euro voor niet Europese studenten.
 

De opleiding wordt georganiseerd onder voorbehoud van voldoende deelnemers. In het academiejaar 2024-2025 gaat de opleiding niet door.