Skip to main content

Studenten Hotelmanagement nemen deel aan de jaarlijkse EMCup

foto-team-emcup

Onze studenten Hotelmanagement lieten ook dit jaar weer het beste van zichzelf zien tijdens de European Mise en Place Cup. Tijdens deze jaarlijkse wedstrijd nemen studenten Hotelmanagement uit verschillende Europese landen het in teams tegen elkaar op. Onder het motto ‘On our way to stay’ vertegenwoordigden Chadia, Jeremy, Maarten, Naomi en Zara onze hogeschool.

Tijdens de EMCup werken studenten van de beste opleidingen Hotelmanagement in Europa rond hetzelfde topic en pitchen ze dit nadien aan een jury. Het is de ideale gelegenheid om visies te delen en te netwerken met andere studenten en professionals uit de sector. 

Zara: “De EMCup is een internationale wedstrijd tussen de beste Hotelmanagementscholen in Europa. Het is een jaarlijkse competitie die plaatsvindt in Maastricht. Tijdens deze wedstrijd krijg je de kans om te netwerken met mensen uit de hotelsector, maar ook met studenten Hotelmanagement uit heel Europa. Je oefent verschillende skills zoals pitchen en Engelse taalbeheersing. We zijn verschillende keren echt uit onze comfortzone moeten komen. Dit heeft ons allemaal zelfverzekerder gemaakt.”

Out of the box én je comfortzone

Dit jaar was het thema van de EMCup 'Trends versus Tradition', oftewel: hoe kan de hospitality sector een goed evenwicht vinden tussen het behoud van tradities en nieuwe trends die regelmatig opduiken. 

Chadia: “Ieder team schrijft een paper rond hetzelfde topic. De bedoeling is om hierin je ideeën te delen en out of the box te denken. Toen we te weten zijn gekomen dat we onze school mochten vertegenwoordigen tijdens de EMCup zijn we eerst individueel en daarna samen als team aan de slag gegaan met dit thema. Naast het schrijven van onze paper en hebben we ook geoefend op het pitchen. Dit was een belangrijke skill om te oefenen, aangezien we onze paper moesten pitchen aan de jury in Maastricht. Tijdens de voorbereidingen is er een hechte teamband ontstaan en deze is in Maastricht alleen nog maar groter geworden. Vertrouwen in je teamgenoten was tijdens de wedstrijd heel belangrijk.”

Naomi: “Tijdens de twee dagen van de wedstrijd hebben we veel geleerd. We hebben veel kunnen netwerken en pitchen voor een grote groep. Hierdoor zijn we regelmatig uit onze comfortzone moeten komen. De tweede competitiedag moesten we zelfs drie pitches doen waarvan we er maar één van te voren konden voorbereiden. De andere moesten we in één uur tijd ter plaatse maken. Hieruit hebben we geleerd: hoe goed je ook iets plant, niet alles gaat altijd zoals verwacht. Maar dat is oké, ook al hadden we maar weinig tijd voor de voorbereiding en waren we niet 100% zeker hoe we het gingen doen, we stonden er. We konden op elkaar rekenen en bouwen. We mogen trots zijn op onszelf: we kwamen daar aan als vijf twijfelende individuen en zijn weer vertrokken als een team dat in zichzelf geloofde."

Once in a lifetime

Hoewel de studenten helaas naast een finaleplaats grepen, blikken ze toch tevreden terug op hun deelname. 

Jeremy: “Als ik één tip mag geven aan toekomstige teams is om vooral te genieten van de ervaring! Niet enkel de wedstrijd zelf is enorm leerrijk, maar de kans om op deze schaal te kunnen netwerken is van onschatbare waarde voor je carrière. De leukste herinnering voor mij was dat we ons op het event echt een team voelden."

Maarten: “Om in naam van ons allen te spreken, kan ik zeggen dat het een unieke ervaring was. De kans om met zoveel vakmensen en internationale studenten in contact te komen die dezelfde passie en interesse als jou delen is een onvergetelijke ervaring. We zouden het allemaal meteen opnieuw doen mochten we de kans krijgen. Het is een once in a lifetime opportunity die je zeker moet grijpen als je de kans krijgt.

Gerelateerde artikels