Ben je (bijna) leraar in het basisonderwijs of secundair onderwijs en wil je de visie, de uitgangspunten en de pijlers van Freinet leren kennen? Dan is dit postgraduaat iets voor jou.
Deze opleiding kwam tot stand door een samenwerking tussen AP Hogeschool, HOGENT, Odisee en Arteveldehogeschool, pedagogische begeleidingsdiensten, de Freinetbeweging en het Oost-Vlaams Instituut voor Opvoedkundige Wetenschappen.
Iets voor jou?
Dit postgraduaat richt zich op leerkrachten die al in een Freinetschool werken of zich intensief willen voorbereiden op Freinetonderwijs. En dit zowel voor het basisonderwijs als voor het secundair onderwijs. Heb je een diploma hoger onderwijs en een getuigschrift van pedagogische bekwaamheid op zak? Dan kan je dit postgraduaat starten.
Wat leer je?
Célestin Freinet (°1896) ontwikkelde samen met zijn collega’s een eigen pedagogie op basis van ervaringen in de dagelijkse praktijk met kinderen op basisscholen in Frankrijk. Zijn technieken zijn gebaseerd op de ervaringen van de kinderen. Hij nam de leerlingen mee naar buiten en liet hen vertellen over hetgeen ze zagen, beleefden, ervaarden… . Freinet zag dat de leerlingen via het vertellen en het schrijven hierover tot leren kwamen.
Je bouwt in het postgraduaat niet alleen kennis op over de Freinettechnieken, maar ook over de invarianten en de natuurlijke methode. Je ervaart zelf de coöperatieve werkvormen en je bezoekt verschillende Freinetscholen. Behalve de theorie, krijg je dus ook sprekende praktijkvoorbeelden mee.
Het programma wordt gespreid over twee modules. Je hebt afwisselend les bij een van de organiserende hogeronderwijsinstellingen.
Wie word je?
Na de opleiding kan je zelf passende didactische werkvormen vormgeven volgens Freinettechnieken. Jij weet de Freinetpedagogiek in de hedendaagse onderwijspraktijk toe te passen. Na succesvol afronden, ontvang je een getuigschrift postgraduaat.