Skip to main content
project

Luchtkwaliteit Haven

Probleemstelling

Er zijn de laatste jaren meerdere citizen-science projecten rond stedelijke luchtkwaliteit uitgevoerd in Antwerpen voor de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Er blijft echter één grote blinde vlek in luchtkwaliteitsmetingen: het Antwerpse havengebied. Er zijn uiteraard vaste meetstations die de luchtkwaliteit monitoren, maar een fijnmazige meetcampagne is nog niet gebeurd.

Onderzoeksvraag

Kunnen we een beeld krijgen van de luchtkwaliteit in het Antwerpse havengebied? We zijn hierbij in het bijzonder geïnteresseerd in de trajecten die meer en meer fietsers gebruiken om naar het werk te gaan. Bedrijven leveren grote inspanningen om hun personeel op de fiets te krijgen, maar is de luchtkwaliteit langs die trajecten OK? We willen hiervoor de luchtkwaliteit meten en dito evalueren met behulp van zowel vaste als mobiele sensormodules.

Methode

Het onderzoek zal volgende gefaseerde aanpak volgen:

  1. Ontwikkeling van sensoren teneinde metingen te kunnen uitvoeren. Hierbij zal er inzonderheid op worden toegezien dat de sensoren goedkoop, betrouwbaar en eenvoudig produceerbaar zijn, alsook gemakkelijk monteerbaar op een fiets.
  2. Uitvoering van metingen in de Antwerpse haven. Er wordt daarbij gefocust op de fietsroute van Kinepolis Antwerpen naar het bedrijf BASF. Beide punten liggen aan de rand van de Antwerpse haven, BASF in het noorden en Kinepolis in het zuiden. Men kan twee fietsroutes volgen: via de scheldelaan (N101) en via de noordelaan in combinatie met de antwerpsebaan (N180). Studenten, wielrenners en arbeiders uit de Antwerpse haven zullen worden gevraagd om aan het onderzoek deel te nemen. De participanten zullen, gebruikmakend van de ontwikkelde mobiele sensormodule, de voornoemde fietsroute(s) één of meermaals moeten afleggen in functie van een voldoende grote datacollectie.
  3. Dataverwerking: Samen met een korte beschrijving van het weer zullen de meetdate worden verwerkt tot bruikbare resultaten om zo conclusies te kunnen trekken wat betreft de luchtkwaliteit langs de geselecteerde fietsroutes.