Skip to main content
project

Vergelijking meettoestellen lichaamssamenstelling

Probleemstelling
Volgens het Informatorium voor voeding en diëtetiek (2009)  vormt lichamelijk onderzoek, zoals het bepalen van het lichaamsgewicht, en anamnese de basis voor het maken van een juiste diagnose en opvolging. Voor dit lichamelijk onderzoek kunnen verschillende toestellen gebruikt worden, zoals een (bio-impedantie) weegschaal, een huidplooimeter, een lintmeter, etc. Een bio-impedantieweegschaal blijkt een valide en betrouwbare methode voor het meten van de lichaamssamenstelling bij gezonde volwassenen. Echter bestaat er onder diëtisten (zie bijvoorbeeld de Facebookgroep ‘Bachelors voedings- en dieetkunde’) onduidelijkheid over de aankoop van zo een (bio-impedantie) weegschaal. Immers wordt op de markt een enorme variatie in typen en dito prijs van bio-inpedantieweegschalen aangeboden. De prijzen variëren van enkele 10-tallen euro's tot enkele duizenden euro's. Is het beter i.f.v. accuraatheid om een duurder exemplaar aan te kopen? Of volstaat een toestel uit een goedkoper segment? Er is nog geen onderzoek gedaan naar deze problematiek in België, dit onderzoek probeert hieraan te remediëren.

Onderzoeksvraag
Zijn professionele (duurdere; ≥2000 euro) bio-impedantieweegschalen accurater (juistheid en precisie) naar lichaamssamenstelling (gewicht, vetpercentage, viscerale vetmassa, spiermassa en vochtpercentage) dan consumenten-modellen (goedkopere; ≤ 500 euro)? Vergelijking met de Bodpod als referentietoestel. 

Methode
Vier bio-impedantieweegschalen (merk Tanita), van verschillende prijsklassen (45 euro - 2050 euro), worden vergeleken met de Bodpod als referentietoestel. De meting wordt uitgevoerd bij 80 - 100 studenten en lectoren (volwassenen; 18 – 64 jaar) van AP Hogeshool (campus Kroonenburg) onder steeds dezelfde omstandigheden. Deze omstandigheden zullen via literatuuronderzoek worden bepaald. Hierna wordt een gestandaardiseerd meetprotocol opgesteld. De lichaamssamenstelling van de participanten wordt achtereenvolgens, op hetzelfde moment, gemeten met de 5 toestellen. Volgende gegevens worden onderzocht: gewicht, vetpercentage, spiermassa, vochtpercentage en viscerale vetmassa.  Aan de hand van de resultaten wordt een vergelijkende studie uitgevoerd.