Skip to main content

Studeren op je eigen tempo? Student Chemie Krystian koos voor duaal leren

duaal leren chemie ap hogeschool

Tweedejaarsstudent Krystian Kwasniak is één van de eerste studenten die zich waagt aan het traject duaal leren in zijn opleiding Chemie. Hierbij wisselt hij studeren op school af met werkplekleren bij de Belgische multinational Afga-Gevaert. Benieuwd hoe hij dit ervaart? Lees dan snel verder! 

Waarom heb je gekozen voor het traject duaal leren?

"Ik koos dit traject omdat het boeiend klonk en omdat ik er zeker van ben dat het mij ook kan helpen om mijn definitieve afstudeerrichting te kiezen."

Denk je dat dit een meerwaarde is aan jouw opleiding?

"Zeker! Enerzijds kan ik de vele theoretische aspecten meteen praktisch toepassen. Anderzijds kan ik op mijn eigen tempo leren en alles uitgebreid bestuderen."

Hoe zien jouw dagen op de werkvloer eruit?

"Ik begin mijn dag meestal met een planning te maken voor het verloop van de proeven die ik die dag moet uitvoeren. Daarnaast maak ik een risicoanalyse op en bereid ik me gepast voor. Nadien voer ik verschillende technieken uit afhankelijk van wat er me gevraagd is. Dit verloopt meestal allemaal onder begeleiding van één van de werknemers. Voor een XRF analyse moest ik bijvoorbeeld de coating analyseren van een aluminium drukplaat. Dat heb ik gedaan met de machine die je hieronder ziet. Dit deed ik door kleine cirkeltjes uit te snijden uit de platen."

Hoe ervaar je de begeleiding door AP Hogeschool?

"Binnen AP hebben ze zeer veel begrip voor de hoeveelheid werk die we verrichten in dit traject én voor onze studies. Op die manier hebben we altijd genoeg mogelijkheden om onze vragen te stellen, eventuele problemen te bespreken en een oplossing te vinden."

Waarom heb je in de eerste plaats gekozen voor Chemie bij AP Hogeschool?

"Ik hoorde veel goeds van mijn leerkrachten chemie in het middelbaar. Zij hadden toevallig ook allemaal op AP Hogeschool gezeten. En ik kan dat nu ook bevestigen."

Wat zijn je plannen en/of dromen voor de toekomst?

"Ik zou graag in een Research and Development team zitten om zo te helpen met het ontwikkelen of verbeteren van processen of producten in de chemie."

Zou je duaal leren aanraden aan eerstejaarsstudenten?

"Ik raad het zeker aan voor studenten die iets meer praktisch te werk willen gaan én een uitdaging zoeken voor zichzelf."

Gerelateerde artikels