Skip to main content

Gespecialiseerde Verpleegkundige in de Kritische Zorg

Het postgraduaat Gespecialiseerde Verpleegkundige in de Kritische Zorg (voordien gekend als de banaba Intensieve Zorgen en Spoedgevallenzorg) is een boeiende specialisatie voor afgestudeerden van de bacheloropleiding Verpleegkunde of verpleegkundigen uit het werkveld die zich willen verdiepen in de kritische zorg. In dit modulaire programma kies je zelf of je je beperkt tot het theoretische programma of voor een uitgebreider programma kiest waarmee je de bijzondere beroepstitel “Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve en spoedgevallenzorg” kan aanvragen.

Liever geen volledig postgraduaat volgen? Dan kan je ook één of meerdere theoretische modules naar keuze apart volgen als na- of bijscholing.

gerontologie studerenIets voor jou?  

Heb je een bachelor Verpleegkunde gehaald en werk je op intensieve zorgen of een spoedgevallendienst? Of heb je interesse om hier te werken? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou! Je staat open voor klinische uitdagingen waarbij kennis, proactief redeneren en snel en doelgericht handelen essentieel zijn. Op cruciale momenten wil jij mee het verschil maken met kennis en technische vaardigheden. Bovendien weet jij de kalmte ook op de meest cruciale situaties goed te bewaren.  

Wat leer je?

Je kan kiezen voor het theoretisch programma dat bestaat uit 20 studiepunten. Of je gaat voor het volledige programma met praktijkstage. Dit uitgebreidere programma bestaat uit 60 studiepunten.

Voor beide programma's delen gerenommeerde experts uit het veld hun ruime werkervaring en échte cases met jou. Verder mag je je verwachten aan praktische oefeningen in een hypermoderne leeromgeving en een skillslab on campus. In onze volledig uitgeruste ziekenhuisgang, kritische zorgkamer, virtual experience lab ... leer je de kneepjes van het vak. 

Wie word je? 

De opleiding is een intensieve voorbereiding op een niet te onderschatten beroep. Jij hebt de kennis en skills om goed onderbouwd aan de slag te gaan als gespecialiseerde verpleegkundige. Er is plek voor jou op een kritische dienst binnen het ziekenhuis.

Heb je een getuigschrift voor het volledige programma (60 studiepunten) behaald? Dan kan je een bijzondere beroepstitel aanvragen.

Hyperrealistische omgeving

Je volgt les op campus Spoor Noord. Deze campus is voorzien van alle comfort en faciliteiten zoals hoogtechnologische vaardigheidslabo en een eigen ziekenhuisafdeling. Net zoals in het echt! Onze levensechte patiëntenpoppen simuleren zonder verpinken een acuut hartfalen of shocktoestand, en leren je onder meer defibrilleren, reanimeren, pacen en kunstmatige ventilatie toedienen.    

De opleiding is zo opgebouwd dat je deze makkelijk kan combineren met je job. Je kan er zelfs voor kiezen om de opleiding te spreiden over twee jaar (i.p.v. één jaar). Zo blijft je werk of privé combineerbaar met deze studie. 

 • Kies je voor het theoretisch programma (20 studiepunten)? Dan volg je twee dagen per maand les in het eerste en tweede semester.
 • Volg je het volledige programma (60 studiepunten)? Dan heb je ook twee dagen per maand les in het eerste semester. En vier dagen per maand in het tweede semester. Bovendien volg je in totaal 450 uur stage (al dan niet bij je huidige werkgever). 
 • In beide semesters zijn de lesdagen in dezelfde week.

Start je aan het theoretische programma en wil je nadien toch het volledige programma volgen? Dan kan je je opnieuw inschrijven met de nodige vrijstellingen natuurlijk.

Denk je dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen uit een andere opleiding? Of heb je specifieke vragen over de inschrijvingsmodaliteiten? Neem dan even contact op met onze trajectbegeleider Anja Wildier (anja.wildiers@ap.be).  

Wil je liever geen volledig postgraduaat volgen? Maar ben je wel geïnteresseerd in één of meerdere theoretische modules? Dan kan je deze ook apart volgen in bij- of nascholing. Zo stel je zelf je programma samen op basis van jouw interesses.

Het is mogelijk om de bijzondere beroepstitel 'Verpleegkundige Gespecialiseerd in de Intensieve en Spoedgevallenzorg' aan te vragen bij de erkenningscommissie. Dan kies je het programma van 60 studiepunten.

Vlaams opleidingsverlof is een stelsel van individueel opleidingsverlof. Het wordt omschreven als het recht voor werknemers die bepaalde opleidingen volgen, om op het werk afwezig te zijn voor het volgen van de opleiding met behoud van het normale loon.

Het postgraduaat Gespecialiseerde Verpleegkundige in de Kritische Zorg is erkend als beroepsopleiding en komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof.

Er zijn twee type programma's. Je kan kiezen tussen het theoretisch programma of het volledige programma met praktijkstage.

 

Theoretisch programma (20 stp)

In de theoretische basismodule verdiep je je in het ademhalingsstelsel en hart- en bloedvatenstelsel, waarbij ook dieper wordt ingegaan op Advanced Life Support (ALS), en het benaderen van patiënten met orgaanfalen. Daarnaast volg je nog één dienstspecifieke module. Je hebt daarbij de keuze uit drie verschillende opleidingsonderdelen.

Klik op het programma hieronder en kom meer te weten over de opleidingsonderdelen en bijhorende studiepunten. 

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Wil je het volledige programma volgen? Dan volg je alle theorievakken (3 basismodules + 3 dienstspecifieke modules) voor 30 punten. Het programma wordt verder aangevuld met twee stagemodules:

 • Praktijkintegratie: spoedgevallenzorg (15 stp)
 • Praktijkintegratie: intensieve zorgen (15 stp)


Wil je graag stage doen in het ziekenhuis waar je al aan de slag bent? Dat kan! Enige voorwaarde is dat het een erkende kritische dienst moet zijn.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Kies je voor het theoretische programma, maar ben je geïnteresseerd om nog een extra dienstspecifieke module te volgen? Dat kan je de theoretische basismodules volgen en twee dienstspecifieke modules naar keuze. 

Daarnaast is het ook mogelijk om buiten het postgraduaat slechts één of meerdere theoretische modules als losse modules te volgen in bij- of nascholing. Zo heb je de absolute flexibiliteit om je eigen opleidingsonderdelen samen te stellen op basis van je interesses. 

Mag ik het postgraduaat volgen?

Als je in het bezit bent van een bachelordiploma Verpleegkunde, kan je het postgraduaat volgen.  

 • Het postgraduaat leg je minimaal op een jaar tijd af, of je spreidt het over twee jaar. De spreiding van je opleiding bepaal je volledig zelf.
 • Ben je geïnteresseerd in een na- of bijscholing van enkele theoretisch modules? Dan is de duurtijd afhankelijk van de gekozen losse modules. Reken op ongeveer vier maanden per module. Je hebt dan één lesdag per maand.
 • De kostprijs van het postgraduaat (20 studiepunten) bedraagt 1.600 euro.
 • De kostprijs van het postgraduaat (60 studiepunten) bedraagt 2.800 euro.
 • De kostprijs per module bedraagt 400 euro. Extra modules kunnen gevolgd worden als aanvulling op het postgraduaat of buiten het postgraduaat als bij- en nascholing.

Semester 1

 • Basismodule 1 - cardiovasculair falen: 
  - 24 sept. '24 
  - 17 okt. '24 
  - 14 nov. '24 
  - 10 dec. '24
 • Basismodule 2 - Respiratoir falen: 
  - 26 sept. '24 
  - 15 okt. '24 
  - 12 nov. '24 
  - 12 dec. '24 
  - reserve lesdagen: 17 dec. '24 (on campus) en 19 dec. ’24 (digitaal)

Semester 2

 • Dienstspecifieke module kritische pediatrie zorg: 
  - 4 feb. '25 
  - 11 mrt. '25 
  - 22 apr. '25 
  - 20 mei '25
 • Dienstspecifieke module intensieve zorgen: 
  - 5 feb. '25 
  - 12 mrt. '25 
  - 23 apr. '25 
  - 21 mei '25
 • Dienstspecifieke module spoedgevallenzorg: 
  - 6 feb. '25 
  - 13 mrt. '25 
  - 24 apr. '25 
  - 22 mei '25
 • Basismodule 3 - metabool falen: 
  - 7 feb. '25 
  - 14 mrt. '25 
  - 25 apr. '25 
  - 23 mei '25 
  - reserve lesdagen: 27 mei '25 (on campus) en 28 mei ’25 (digitaal)

FAQ over deze opleiding

 • Ik wil mijn opleiding spreiden over twee jaar. Wat is de beste manier om dit te doen?

  De spreiding van je opleiding bepaal je volledig zelf.  

 • Ik werk al op een erkende kritische dienst. Kan ik mijn stage hier vervolledigen?

  Een deel van je stage kan je op je eigen werkplek vervolledigen. De resterende uren stage kan je ook binnen je eigen instelling opnemen.

 • Kan ik een bijzondere beroepstitel aanvragen?

  Je kan de bijzondere beroepstitel “Verpleegkundige Gespecialiseerd in de Intensieve en Spoedgevallenzorg” aanvragen als je het volledige postgraduaat van 60 studiepunten hebt behaald. 

 • Komt deze opleiding in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof?

  Ja, het postgraduaat Gespecialiseerde Verpleegkundige in de Kritische Zorg is erkend als beroepsopleiding en komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof.