Skip to main content

Gespecialiseerde Verpleegkundige in de Kritische Zorg

Type

Postgraduaat

Duur

1 Jaar

 • Dagtraject (2 à 4 lesdagen per maand) en werkplekleren (in sem 1 en/of 2)

Het postgraduaat Gespecialiseerde Verpleegkundige in de Kritische Zorg* is een boeiende specialisatie voor (net)afgestudeerden van de bacheloropleiding Verpleegkunde of verpleegkundigen uit het werkveld die zich willen verdiepen in de kritische zorg. In dit modulaire programma kies je zelf of je je beperkt tot het theoretische programma van 20 studiepunten of dat je kiest voor een uitgebreider programma van 60 studiepunten waarmee je de bijzondere beroepstitel “Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve en spoedgevallenzorg” kan aanvragen.

* Gespecialiseerde Verpleegkundige in de Kritische zorg is de nieuwe naam voor de opleiding die voordien gekend was als BanaBa Intensieve Zorgen en Spoedgevallenzorg.

IETS VOOR JOU?

Heb je een bachelor Verpleegkunde gehaald en werk je op intensieve zorgen of een spoedgevallendienst? Of heb je interesse om hier te werken? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou! Je staat open voor klinische uitdagingen waarbij kennis, proactief redeneren en snel en doelgericht handelen essentieel zijn. Op cruciale momenten wil jij mee het verschil maken met kennis en technische vaardigheden. Bovendien weet jij de kalmte ook op de meest cruciale situaties goed te bewaren. 

WAT LEER JE?

In deze opleiding kan je kiezen voor een theoretische programma. Die bestaat uit 20 studiepunten. Ofwel ga je voor het volledige programma met praktijkstage. Dit programma is dus uitgebreider en bestaat uit 60 studiepunten.

Voor beide type programma's delen gerennomeerde experts uit het veld hun ruime werkervaring met jou en schotelen jou echte cases voor. Verder mag je je verwachten aan praktische oefeningen in een hypermoderne leeromgeving en een skills-lab on campus. Want we beschikken over een volledig uitgeruste ziekenhuisgang, kritischezorgenkamer, digitale tools, ... om jou in een gecontroleerde omgeving de kneepjes van het vak te leren. 

Wie word je? 

De opleiding is een intensieve voorbereiding op een niet te onderschatten beroep. Jij hebt de kennis en skills om goed onderbouwd aan de slag te gaan als gespecialiseerde verpleegkundige. Er is plek voor jou op een kritische dienst binnen het ziekenhuis.

Heb je een getuigschrift voor het volledige programma (60 studiepunten) behaald? Dan kan je een bijzonder beroepstitel aanvragen.

Troeven

Hyper-realistische OMGEVING

Onze campus Spoor Noord is voorzien van alle comfort en faciliteiten. Je gaat aan de slag in het hoogtechnologische vaardigheidslabo en onze eigen ziekenhuisafdeling. Net zoals in het echt! Onze levensechte patiënten simulatoren simuleren zonder verpinken een acuut hartfalen of shocktoestand en leren je onder meer defibrilleren, reanimeren, pacen en kunstmatige ventilatie toedienen.   

STUDEER OP JOUW TEMPO

De opleiding is zo opgebouwd dat je deze makkelijk kan combineren met je job. Je kan er zelfs voor kiezen om de opleiding te spreiden over twee jaar (i.p.v. één jaar). Zo blijft je werk of privé combineerbaar met deze studie. 

 • Kies je voor het theoretisch programma (20 studiepunten)? Dan volg je twee dagen per maand les in het eerste en tweede semester.
 • Volg je het volledige programma (60 studiepunten)? Dan heb je ook twee dagen per maand les in het eerste semester. En vier dagen per maand in het tweede semester. Bovendien volg je in totaal 450 uur stage (al dan niet bij je huidige werkgever). 
 • In beide semesters zijn de lesdagen in ééndezelfde week.

Start je aan het theoretische programma en wil je nadien toch het volledige programma volgen? Dan kan je je opnieuw inschrijven met de nodige vrijstellingen natuurijk.

Denk je dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen uit een andere opleiding? Of heb je specifieke vragen over de inschrijvingsmodaliteiten? Neem dan even contact op met onze trajectbegeleider Anja Wildier (anja.wildiers@ap.be).  

Bijzondere beroepstitel

Het is mogelijk om de Bijzondere Beroepstitel 'Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve en spoedgevallenzorg' aan te vragen bij de erkenningscommissie. Dan kies je het programma van 60 studiepunten.

Betaald educatief verlof

Vlaams opleidingsverlof is een stelsel van individueel opleidingsverlof. Het wordt omschreven als het recht voor werknemers die bepaalde opleidingen volgen, om op het werk afwezig te zijn voor het volgen van de opleiding met behoud van het normale loon.

Het postgraduaat Gespecialiseerde verpleegkundige in de kritische zorg is erkend als beroepsopleiding en komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof.

Programma

Er zijn twee type programma's. Ofwel kies je voor het theoretische programma, ofwel ga je het volledige programma aan met praktijkstage.
 

Theoretisch programma (voor 20 stp)

In de theoretische basismodule verdiep je je in het ademhalingsstelsel en hart- en bloedvatenstelsel, waarbij ook dieper wordt ingegaan op Advanced Life Support (ALS), en het benaderen van patiënten met orgaanfalen. 

 • Basismodule 1: Cardiovasculair falen (5 stp)
 • Basismodule 2: Respiratoir falen (5 stp)
 • Basismodele 3: Metabool falen (5 stp) 


Daarnast volg je nog één dienstspecifieke module. Je hebt daarbij de keuze uit onderstaande opleidingsonderdelen:

 • Dienstspecifieke module: spoedgevallenzorg (5 stp)
 • Dienstspecifieke module: kritische pediatrische zorg (5 stp)
 • Dienstspecifieke module: intensieve zorg (5 stp)
   

Volledig programma (voor 60 stp)

Wil je het volledige programma volgen? Dan volg je alle theorievakken (3 basismodules + 3 dienstpecifieke modules) voor 30 punten.Het programma wordt verder aangevuld met twee stagemodules:

 • Praktijkintegratie: spoedgevallenzorg (15 stp)
 • Praktijkintegratie: intensieve zorgen (15 stp)


Wil je graag stage doen in het ziekenhuis waar je al aan de slag bent? Dat kan!
Enige voorwaarde is dat het een erkende kritische dienst moet zijn.

Praktisch

Mag ik het postgraduaat volgen?

 • Ben je in het bezit van een bachelordiploma Verpleegkunde? Dan kan je het postgraduaat 'Gespecialiseerde verpleegkundige in de kritische zorgen' volgen.

Hoelang duurt de studie?

 • Het postgraduaat kan afgeled worden op een jaar tijd of gespreid worden over twee jaar. 
 • De spreiding van je opleiding bepaal je volledig zelf.

Hoeveel kost het?

 • De kostprijs van het postgraduaat (20 studiepunten) bedraagt 1.600 euro.
 • De kostprijs van het postgraduaat (60 studiepunten) bedraagt 2.800 euro.
 • De kostprijs per module bedraagt 400 euro. Extra modules kunnen gevolgd worden als aanvulling op het postgraduaat of buiten het postgraduaat als bij- en nascholing.

Wanneer heb ik les?

Semester 1

 • Basismodule 1 - cardiovasculair falen: 
  - 27 sept. '22
  - 25 okt. '22
  - 15 nov. '22
  - 13 dec. '22
 • Basismodule 2 - Respiratoir falen: 
  - 29 sept. '22
  - 27 okt. '22
  - 17 nov. '22
  - 15 dec. '22

Semester 2

 • Dienstspecififieke module kritische pediatrie zorg: 
  - 7 feb. '23
  - 14 mrt. '23
  - 26 apr. '23
  - 23 mei '23
   
 • Dienstspecifieke module intensieve zorgen: 
  - 8 feb. '23
  - 15 mrt. '23
  - 27 apr. '23
  - 24 mei '23
   
 • Dienstspecifieke module spoedgevallenzorg: 
  - 9 feb. '23
  - 16 mrt. '23
  - 28 apr. '23
  - 24 mei '23
  - 25 mei '23
   
 • Basismodule 3 - metabool falen: 
  - 10 feb. '23
  - 17mrt. '23
  - 29 apr. '23
  - 26 mei '23

  Schriftelijke en/ of mondelinge examens vinden plaats in januari en juni. In sommige modules is er ook een permanente evaluatie mogelijk.

FAQ over deze opleiding

 • Ik wil mijn opleiding spreiden over 2 jaar. Wat is de beste manier om dit te doen?

  De spreiding van je opleiding bepaal je volledig zelf.  

 • Ik werk al op een erkende kritische dienst. Kan ik mijn stage hier vervolledigen?

  Een deel van je stage kan je op je eigen werkplek vervolledigen. De resterende uren stage kan je ook binnen je eigen instelling opnemen.

 • Kan ik een bijzondere beroepstitel aanvragen?

  Je kan de bijzondere beroepstitel “Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve en spoedgevallenzorg” aanvragen als je het volledige postgruduaat van 60 studiepunten hebt behaald. 

 • Komt deze opleiding in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof?

  Ja, het postgraduaat Gespecialiseerde Verpleegkundige in de Kritische Zorg is erkend als beroepsopleiding en komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof.