Skip to main content

AP-onderzoekers bouwen eerste online tool voor mentale gezondheid (aanstaande) ouders

Vroedkunde

37,5 procent van de zwangere vrouwen geeft aan dat ze depressieve gevoelens heeft. Bij vrouwen die net bevallen zijn, loopt dat zelfs op tot 45 procent. Dat blijkt uit een recente screening van AP Hogeschool Antwerpen bij meer dan 1.000 Vlaamse vrouwen. Onderzoekers van de opleiding Vroedkunde hebben daarom, binnen het Europees project PATH en met steun van de Provincie Antwerpen, de interactieve online tool What’s Up Mama ontwikkeld. (Aanstaande) ouders krijgen zo advies, gebaseerd op hun persoonlijke situatie en regio.

What’s Up Mama. Achter deze hippe naam zit een interactieve website die ondersteuning op maat biedt aan aanstaande en jonge ouders, ontwikkeld door AP Hogeschool. “We moeten bij zwangere vrouwen en jonge moeders meer aandacht hebben voor factoren die kunnen leiden tot depressie en angstgevoelens. Bijvoorbeeld: is het een eerste kindje, waren er eerdere psychische klachten, miskramen, …? Als we er op tijd bij zijn, kunnen we dit beter voorkomen of verminderen. De online tool What’s Up Mama zet daar volop op in”, aldus Yannic van Gils, onderzoeker van AP Hogeschool. 

Dat zulke hulp broodnodig is, blijkt uit een uitgebreide screening bij meer dan 1000 vrouwen in Vlaanderen. Yannic van Gils: “Uit onze resultaten blijkt dat 37,5% van de zwangere vrouwen en 45% van de jonge moeder depressieve of angstsymptomen rapporteert. Dat zijn hoge cijfers en toont aan dat er heel wat speelt tijdens de zwangerschap en de eerste fase van het moederschap. Deze vrouwen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een depressieve episode en daarom moeten we op tijd screenen.”

Zelfmanagementtool bewees succes

In Nederland heeft een soortgelijke online zelfmanagementtool zijn nut al bewezen om emotionele en mentale klachten bij zwangere vrouwen te verminderen. Op de Vlaamse website kunnen (aanstaande) ouders hun leven in kaart brengen, kijken of er factoren zijn die mogelijk invloed hebben op hoe jij in je velt zit tijdens of na de zwangerschap, aangeven welke manieren jij gebruikt om met problemen om te gaan,…. Ze krijgen daarna naast gericht advies ook een lijst met zorgverleners in de buurt.

Gerelateerde artikels