Overslaan en naar de inhoud gaan

Navorming - Referentieverpleegkunde Diabeteszorg 2023-2024

AP Hogeschool Antwerpen departement Gezondheid en Wetenschap organiseert samen met hogeschool Thomas More (Campus Lier) deze opleiding.

Doel en Situering 

Het aantal mensen met diabetes mellitus neemt alsmaar toe, onder meer ten gevolge van de veroudering van de bevolking, de Westerse levensstijl en de toename van obesitas. Bijgevolg worden een grote groep zorgverleners, zowel intra- als extramuraal, geconfronteerd met deze problematiek. 
De oprichting van de zorgtrajecten voor type 2 diabetespatiënten in eerste lijn, bracht heel wat veranderingen met zich mee in de diabeteszorg. De diabeteseducator heeft nu een grote verantwoordelijkheid in de thuiszorg. Ook het invoeren van de bijzondere beroepsbekwaamheid in de diabetologie bewijst dat hoogopgeleide zorgverleners onmisbaar zijn in de tweede lijn. 

Het leveren van kwalitatief goede diabeteszorg vraagt specifieke deskundigheid en bekwaamheden van de zorgverlener. 

De navorming ‘Referentieverpleegkundige Diabeteszorg’ is een onderdeel van de opleiding ‘diabeteseducator’. Een referentieverpleegkundige in de diabeteszorg is een verpleegkundige die in het kader van de reguliere beroepsuitoefening een bijkomende opleiding heeft gevolgd van ten minste 
40 uren in de diabeteszorg. Ook deze opleiding is conform de richtlijnen van het RIZIV.
 

Doelgroep
  • Referentieverpleegkunde Diabeteszorg: Voor deze opleiding zijn verpleegkundigen (bachelors en gegradueerden) welkom, zij ontvangen een attest van ‘Referentieverpleegkundige Diabeteszorg’. 

Lesdata


De navorming referentieverpleegkundige diabeteszorg omvat 42 uren theorie, telkens op vrijdag, verspreid tussen 20/09/2024 en 25/04/2025. Deze lessen zijn een vastgestelde selectie uit het volledige lessenpakket van het postgraduaat. 
 

Inschrijvingsgeld

Voor de navorming Referentieverpleegkunde Diabeteszorg bedraagt het inschrijvingsgeld 480 euro (inclusief cursusgeld, onder voorbehoud).

De opleiding is erkend voor Vlaams opleidingsverlof (VOV) (vroegere betaald educatief verlof). Meer info VOV.

Als zelfstandige kan je gebruik maken van de KMO-portefeuille om je opleiding te financieren. Het erkenningsnummer van de Thomas More Kempen hogeschool is DV.O102068. Meer info KMO portefeuille.

Betalen met opleidingscheques is niet mogelijk.
 

Inschrijving

Inschrijven voor de navorming Referentieverpleegkundige Diabeteszorg:

Inschrijving gebeurt via de coördinator van Thomas More: kristien.lippens@thomasmore.be
 

Annulering

Schriftelijke annulering is mogelijk uiterlijk twee weken vóór aanvangsdatum. Nadien blijft de deelnameprijs integraal verschuldigd. Vervanging van deelnemer is mogelijk mits voorafgaande verwittiging. De organisatie behoudt zich het voorrecht de opleiding te annuleren bij onvoldoende inschrijvingen.
 

Bénédicte Matthyssen (Coördinator AP)
AP Hogeschool Antwerpen
departement Gezondheid en Wetenschap
E benedicte.matthyssen@ap.be
W Postgraduaat Diabeteseducator / Navorming Referentieverpleegkundige Diabeteszorg


Kristien Lippens (Coördinator TM)
T + 32 (0)14 56 44 50 
E kristien.lippens@thomasmore.be
 

Locatie

AP Hogeschool Antwerpen - Campus Spoor Noord
Noorderplaats 2
2000 Antwerpen

Thomas More Campus Lier
Antwerpsestraat 99
2500 Lier

De lessen gaan afwisselend door in beide campussen.