Overslaan en naar de inhoud gaan

Navorming - Referentieverpleegkunde Diabeteszorg

De navorming Referentieverpleegkundige Diabeteszorg is een onderdeel van het postgraduaat Diabeteseducator. Een referentieverpleegkundige in de diabeteszorg is een verpleegkundige die in het kader van de reguliere beroepsuitoefening een bijkomende opleiding heeft gevolgd van ten minste 40 uur in de diabeteszorg.

Het aantal mensen met diabetes mellitus neemt alsmaar toe, onder meer ten gevolge van de veroudering van de bevolking, de Westerse levensstijl en de toename van obesitas. Bijgevolg worden een grote groep zorgverleners geconfronteerd met deze problematiek. De oprichting van de zorgtrajecten voor type 2 diabetespatiënten in eerste lijn, bracht heel wat veranderingen met zich mee in de diabeteszorg. De diabeteseducator heeft nu een grote verantwoordelijkheid in de thuiszorg. Ook het invoeren van de bijzondere beroepsbekwaamheid in de diabetologie ( bewijst dat hoogopgeleide zorgverleners onmisbaar zijn in de tweede lijn.
 

Doelgroep
 • Bachelors in de Verpleegkunde en Vroedkunde
 • HBO5-Verpleegkundigen
   
Inhoud
 • Pathologie
 • Behandeling OAD en insulinetherapie
 • Voeding
 • Workshop insuline toediening en glycemiebepaling
 • RIZIV en wetgeving
 • Acute en chronische complicaties en casuïstiek
 • Opvolging en onderzoeken
 
Lesdata

De navorming referentieverpleegkundige diabeteszorg omvat 42 uren theorie, telkens op vrijdag, verspreid tussen 01/10/2021 en 25/03/2022. Deze lessen zijn een vastgestelde selectie uit het volledige lessenpakket van het postgraduaat.
 

Attest

Verpleegkundigen die deze navorming afronden, ontvangen het attest ‘Referentieverpleegkundige Diabeteszorg’.
 

Inschrijven

Inschrijven voor de navorming gebeurt onafhankelijk van de vooropleiding via www.thomasmore.be/referentieverpleegkundige-diabeteszorg.
De kostprijs voor de opleiding bedraagt € 480.

Schriftelijke annulering is mogelijk uiterlijk twee weken vóór aanvangsdatum. Nadien blijft de deelnameprijs integraal verschuldigd. Vervanging van deelnemer is mogelijk mits voorafgaande verwittiging. De organisatie behoudt zich het voorrecht de opleiding te annuleren bij onvoldoende inschrijvingen.
 

Locatie

Afwisselend: AP Hogeschool Campus Spoor Noord- Thomas More campus Lier

AP Hogeschool Antwerpen
Noorderplaats 2
2000 Antwerpen

Thomas More
Antwerpsestraat 99
2500 Lier

Contact

Bénédicte Matthyssen
AP Hogeschool Antwerpen
Departement Gezondheid en Welzijn
benedicte.matthyssen@ap.be
T 32 (0)3 220 54 70

Kristien Lippens
Thomas More - Campus Lier
kristien.lippens@thomasmore.be
T 32 (0)14 56 44 50