Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderwijs en Training

Website ART4DEM: drama als tool voor burgerschap

Website ART4DEM: drama als tool voor burgerschap

Burgerschap is een thema dat sterk leeft op school. Tegelijkertijd zijn heel veel leerkrachten nog zoekende: Welke invulling geef ik aan het thema? Hoe kan ik op een goede manier met mijn leerlingen aan de slag? Wat werkt er in de praktijk? Wat zijn ervaringen van collega’s en wat kan ik daaruit leren?  

Met het onderzoeksproject ART4DEM gingen we op zoek naar de antwoorden op deze vraag via artistieke werkvormen. 

Meisjes warm maken voor STEM.

Meisjes warm maken voor STEM.

Inzetten op kennismaking tijdens de lagere schooltijd, leerkrachten in opleiding en leerkrachten lager onderwijs warm maken om met STEM in de klas aan de slag te gaan, jongeren in contact brengen met rolmodellen en verhalen, bedrijven bewust maken van het belang van diversiteit op de werkvloer, … .

Benieuwd naar een model voor leerkrachten in opleiding, STEM-kijkwijzer, didactische fiches, video voor bedrijven?

Artikel Weekend Knack: 'Denk niet wit'

Artikel Weekend Knack: 'Denk niet wit'

Antiracistisch opvoeden is meer dan huidskleurpotloden in huis halen. Hoe ga je als ouder actief met je kind in gesprek over discriminatie of racisme? ‘Het is belangrijk dat ouders eerst stilstaan bij hun eigen vooroordelen en zich verdiepen in wat racisme is’, klinkt het in het panelgesprek ‘Denk niet wit’ dat Knack Weekend organiseerde. Eva Dierickx nam als speerpuntverantwoordelijke Sociaal rechtvaardig onderwijs deel aan dit debat. 

‘Antiracist zijn begint bij het luisteren naar de ervaringen van anderen. Lees boeken, bekijk documentaires en beluister podcasts van mensen van kleur. Volg hen op sociale media en vertel hun verhalen aan je kind, bijvoorbeeld aan de hand van kinderboeken of films.’

 

Dit artikel verscheen in de Weekend Knack in maart 2022. 

Onderzoeksposter: Duurzame implementatie van STEM

Onderzoeksposter: Duurzame implementatie van STEM

Deelnemen aan het Lerend Netwerk STEM-effect betekende constructief investeren in een groepstraject rond de invulling van 'STEM, met effect' voor de leerlingen in de klas. 

In deze poster vatten we het onderzoekstraject samen.