Skip to main content

Bloedinzameling AP en Rode Kruis: kleine moeite, groot verschil

Bloedinzameling AP

Op campus Spoor Noord - Noorderplaats konden studenten en personeel vandaag naar goede gewoonte bloed doneren. Zo'n bloedinzameling in samenwerking met het Rode Kruis is intussen vaste prik voor onze hogeschool. Dankzij deze grootschalige donatie hielp onze AP-community weer heel wat levens redden. En ook onze studenten Verpleegkunde droegen hun steentje bij en bemanden mee de post.

Dagelijks hebben mensen bloed nodig om te overleven, omwille van een operatie, een bevalling of een ongeval. Zo'n 70% van onze totale bevolking zal ooit in z'n leven bloed nodig hebben, maar slechts 3% zal ooit effectief bloed geven. Door dit enorme verschil tussen vraag en aanbod, is het belangrijk dat mensen regelmatig bloed doneren. Daarom opent het Rode Kruis iedere weekdag op meer dan 25 verschillende locaties in Vlaanderen z'n deuren voor mensen die graag bloed willen geven. Ook AP Hogeschool draagt haar steentje bij en organiseert op regelmatige basis een inzameling op de campus.

DRAAG JE DRUPPELTJE BIJ 

De procedure om bloed te geven verloopt steeds identiek. Geïnteresseerden kunnen zich vooraf registreren via de website van het Rode Kruis. Ter plaatse moeten kandidaten eerst een vragenlijst invullen waarin wordt gepolst naar hun gezondheidstoestand, eventuele medische behandelingen en risicosituaties. Lengte, gewicht en geslacht spelen bijvoorbeeld een rol bij bloeddonatie: zo mag je maximum 450 of 470 ml bloed doneren. Tot slot voert een controlearts nog een korte check-up uit vooraleer je definitief goedkeuring krijgt. Bloed geven neemt alles samen een klein uurtje in beslag. Na afloop krijgen vrijwilligers een drankje om hun vochtbalans te herstellen.

Het is fijn om te zien dat mensen zorg dragen voor elkaar. (Student Verpleegkunde Suna) 

Ook dit jaar mochten AP Hogeschool en het Rode Kruis tientallen enthousiaste donoren verwelkomen. Onze studenten Verpleegkunde leenden ook een handje en werden door de vrijwilligers van het Rode Kruis onder de vleugels genomen. “Het is fijn om te zien dat mensen zorg dragen voor elkaar”, aldus tweedejaarsstudent Suna. Ook collega Milena De Backer nam enthousiast, doch met wat knikkende knieën, deel: “Ik vind het fijn dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen en in één klap 500 calorieën extra verbrand.”

Een dik APplausje alvast voor alle vrijwilligers en studenten die van deze inzameling opnieuw een succes maakten. Kans gemist en geen zin om te wachten tot de volgende editie? Op de website van het Rode Kruis ontdek je de bloedinzamelingsacties in jouw buurt.

WIST JE DAT ...

  • Je door 1 keer bloed te geven 3 mensen kan helpen?
  • Een gezond mens 4 tot 6 liter bloed heeft?
  • Je elke weekdag terecht kan in één van de 14 donorcentra van het Rode Kruis om bloed te doneren?
  • Je dagelijks op ongeveer 12 Vlaamse locaties bloed kan doneren bij een mobiele bloedinzameling in jouw buurt?
  • Bloedgroep O-negatief schaars is, maar erg gegeerd? Deze bloedgroep kan probleemloos aan alle patiënten gedoneerd worden. Bij rampen, ongevallen of spoedoperaties (wanneer er niet altijd voldoende tijd is om iemands bloedgroep te bepalen) is O-negatief dan ook essentieel.   

Gerelateerde artikels