Skip to main content

AP Hogeschool en Antwerpse ziekenhuizen onderzoeken bevallen in VR

Virtual Relief

Zou Virtual Reality bij een bevalling kunnen helpen als pijnbestrijding? Dat willen de onderzoekers van AP Hogeschool Antwerpen graag weten. Samen met 3 Antwerpse ziekenhuizen starten ze daarvoor een proefproject op. Zwangere vrouwen die graag meewerken kunnen zich nog aanmelden.

Voel je minder pijn van weeën met een VR-bril op? Ben je meer ontspannen tijdens de arbeid? En voelt de vader zich dan niet buitengesloten? Op deze vragen zoeken AP Hogeschool en de ziekenhuizen UZA, ZNA Middelheim en GZA Sint-Augustinus een antwoord tijdens een uniek proefproject.

In de medische wereld is Virtual Reality al erg effectief gebleken als pijnbestrijding. Maar er is nog maar weinig onderzoek verricht naar het gebruik van VR tijdens de arbeid, net voor de bevalling.  

"Vandaag worden er voor een bevalling al heel wat alternatieve vormen van pijnbestrijding aangeboden: een bad, bal, hangslinger, muziek,…, noem maar op", zegt projectverantwoordelijke Luka Van Leugenhaege. “Wij willen weten wat een VR-bril zou kunnen betekenen voor bevallende vrouwen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat vrouwen zo’n bril elk uur van de arbeid ophouden, maar zelf opzetten naar hun eigen aanvoelen. We hebben ook uitvoerig bestudeerd hoe we de VR-bril op de meest hygiënische manier kunnen gebruiken.”

AP Hogeschool zoekt nog vrouwen in het laatste trimester van hun zwangerschap, of net bevallen, die de VR-bril graag al eens willen uittesten en hun bevindingen delen op 22 oktober in Antwerpen. Aanmelden kan via: https://www.ap.be/project/virtual-relief

Gerelateerde artikels