Overslaan en naar de inhoud gaan

Spot op: Seksualiteit en lage rugpijn

Vaak hebben mensen met rugklachten moeilijkheden bij het geslachtsverkeer. Studies tonen aan dat zowel mannen als vrouwen seksueel minder goed functioneren bij chronische lage rugpijn.


Bij mannen blijkt dit minder ernstig te zijn dan bij vrouwen. Toch blijkt ongeveer 60% van de mannen erectiestoornissen te hebben en ontevreden te zijn over de gedaalde coïtusfrequentie. Het is meestal de pijn of de angst voor de pijn die deze tijdelijke stoornissen veroorzaakt. Vrouwen zijn vooral ontevreden over de verkorte duur van het voorspel. Verder dalen het seksueel genot en de duur van de coïtus. 

In wat volgt geven we advies over alternatieve coïtushoudingen bij lage rugpijn, m.a.w. tijdens de seks is het een kwestie van het mijden van houdingen en bewegingen die pijn provoceren. Dit eerder technische advies moet deel uitmaken van een totaalbehandeling waarin relaxatie, oefeningen en betrokkenheid van de partner centraal staan. Het is dan ook raadzaam om de huisarts, behandelend geneesheer of fysiotherapeut te raadplegen. Voor de volledige versie van het artikel verwijzen we naar het boek onderaan vermeld bij de bronnen.

 

Alternatieve coïtushoudingen bij lage rugpijn

Bij aandoeningen waarbij voorovergebogen houdingen pijnlijk zijn, is het belangrijk om tijdens de seks de onderrug te ondersteunen of lichtjes te strekken. Op deze manier en in deze houdingen is de pijn meestal minder. Bij aandoeningen waarbij eerder achterovergebogen houdingen pijnlijk zijn, is het beter om de rug licht voorover te buigen tijdens de seks. In deze positie is de lage rug afgevlakt of zelfs lichtjes gebogen. In het acute stadium van lage rugpijn is genitale seks uitgesloten. In het sub-acute stadium kan je de geslachtsgemeenschap eventueel hernemen, indien een aantal strikte regels in acht wordt genomen.
 

Houdingen voor de vrouw met lage rugpijn en pijn bij het vooroverbuigen

Tracht vooraf uit te vinden welke houding de meest comfortabele is. 

 • Indien de vrouw de patiënt is kan zij de comfortabele missionarishouding aannemen. De lage rug kan je ondersteunen door er een kussen onder te plaatsen. Zij hoeft haar benen niet volledig op te trekken. De vrouw heeft een passieve rol (figuur 1).

1standje 01.jpg
 

 • De vrouw kan ook op de buik liggen waardoor haar lage rug gestrekt wordt (figuur 2). Je kan de rug iets meer afvlakken door er een kussen onder te plaatsen (figuur 3). Meer extensie kan je bereiken door een kussen onder de borstkas te plaatsen of door op de ellebogen te steunen (figuur 4).

2standje 02.jpg

 

3standje 03.jpg

4standje 04.jpg
 

 • De vrouw kan zich eventueel ook op handen en knieën zetten. Op deze manier kan zij eenvoudig de rug strekken (figuur 5). 

5standje 05.jpg

 

Houdingen voor de vrouw met lage rugpijn en pijn bij het achterover buigen
 • De vrouw ligt op haar rug in de missionarishouding. De lage rug wordt goed uitgevlakt door de benen voldoende te buigen (figuur 6).

6standje 06.jpg
 

 • De vrouw kan eventueel ook een houding aannemen waarbij ze zich boven op de man bevindt. Het is belangrijk om in deze houding de rug te buigen. De vrouw kan zichzelf rechtop houden of voorwaarts buigen door te steunen op de handen, voorarmen of borstkas afhankelijk van welke houding de meest comfortabele is.
 • De vrouw kan eventueel ook haar borstkas over die van de man leggen waardoor haar rug nog meer gebogen wordt (figuur 7).

7standje 07.jpg

 

Houdingen voor de man met lage rugpijn en pijn bij het voorover buigen. 
 • De traditionele missionarishouding kan comfortabel zijn voor de man indien hij zich steunt op zijn armen, zodat de rug gestrekt is. De vrouw kan hierbij helpen door haar benen voldoende te buigen of door een kussen onder haar billen te plaatsen, waardoor haar bekken achterwaarts kantelt (figuur 8).

8standje 08.jpg
 

 • De man kan ook op zijn rug liggen in een meer passieve houding. Ditmaal plaatst hij een kussen onder zijn lage rug zodat het de fysiologische lordose ondersteunt (figuren 9 en 10).

9standje 09.jpg

10standje 10.jpg

 

Houdingen voor de man met lage rugpijn en pijn bij het achterover buigen. 
 • De vrouw ligt op haar rug met gebogen benen. Vervolgens plaatst zij een aantal kussens onder haar rug en billen, zodat ze hoger komt te liggen en de man zijn knieën kan bijtrekken. De vrouw kan dan haar benen kruisen rond de romp van de man (figuur 11).

11.standje 11.jpg
 

 • De vrouw kan zich positioneren zodat ze op handen en knieën steunt. De man kan zich nu iets meer vooroverbuigen (figuur 12).

12standje 12.jpg
 

 • De man ligt op zijn rug met een kussen onder de knieholten zodat zijn rug een beetje is afgevlakt (figuur 13). 

13standje 13.jpg

 

Houdingen indien de man en de vrouw beiden lage rugpijn hebben. 

Figuren 14 en 15 zijn geschikt voor zowel de vrouw als de man met lichte lage rugpijn. De vrouw ligt op haar rug, terwijl de man op zijn zij ligt met zijn gezicht naar de vrouw toe. Zij buigt haar benen zodat dat de man zijn benen onder de hare kan brengen. Haar benen rusten op die van de man (figuur 14).

14standje 14.jpg
 

De man kan zijn rugpositie zelf bepalen door dichter of verder van de vrouw af te liggen. Door dichter naar de vrouw toe te liggen wordt zijn rug meer gebogen. Door verder te gaan liggen strekt hij zijn rug. Ook de vrouw kan haar rug onder controle houden door haar beenpositie te wijzigen. In figuur 15 liggen zowel de man als de vrouw in zijlig. De borst van de man rust tegen de rug van de vrouw.

15standje 15.jpg

 

Houdingen voor de man en de vrouw met eenzijdige gewrichtspijn. 

Vaak hebben mensen slechts aan één zijde rugpijn. Dokters adviseren dan een sekshouding waarbij één been gebogen is en het andere gestrekt. Meestal is het been aan de pijnlijke zijde van de rug gebogen, maar sommige patiënten hebben juist minder pijn als zij het been aan de niet-pijnlijke zijde kunnen buigen.

 

Bron

 • Rug en bed, Pascal Mannekens, Tijdstroom 1996

  

LEER MEER OVER ERGONOMIE VIA EEN GROEPSBEZOEK AAN HET VEILIGHEIDSINSTITUUT
 

Relevante links

 

Video's over seksualiteit en lage rugpijn

Groundbreaking study reveals best positions to save your spine during sex - Uwaterloo (Engels)

 

 

  

MEER WETEN?
STEL JE VRAAG AAN HET INFORMATIECENTRUM VAN HET VEILIGHEIDSINSTITUUT