Overslaan en naar de inhoud gaan

Spot op: Evacuatie oefenen thuis

De tijd om te ontsnappen bij een huisbrand is in 60 jaar gedaald van 30 naar 3 minuten. De kans om te ontsnappen is met 90% gedaald. Onderzoek van experimenten met woningbranden in Amerika heeft aangetoond, dat hedendaags meubilair en matrassen een zeer snel brandverloop veroorzaken.


Vlamoverslag (flash-over) vond bij een brandtest met hedendaags meubilair al na drie en halve minuut plaats, terwijl dat bij dezelfde testopstelling met meubilair in 1975 ongeveer zeventien minuten duurde en met meubilair uit de vijftiger jaren zelfs ongeveer dertig minuten. Alleen de plaatsing van rookmelders zal je toelaten om op tijd verwittigd te worden zodat je de woning kunt verlaten in de 3 minuten, die je resten. Zonder rookmelder wordt je ontsnappingstijd met de helft verminderd en resten je slechts 90 seconden om te ontsnappen.

 

Rook en vuur

 • Rook is pikzwart (rook is donker en verspreidt zich zo snel, dat je zelfs in je eigen woning compleet gedesoriënteerd raakt); 
 • rook en gassen zijn verstikkend (in heel veel gevallen zijn niet de vlammen dodelijk, maar wel de rook en het gas; rook bevat CO, een gas dat mensen bedwelmt; bovendien vatten in een woningbrand heel wat zaken vuur waarin kunststoffen verwerkt zijn; zo worden er allerlei giftige gassen gevormd); 
 • de hitte van een brand is dodelijk (de hitte die vrijkomt bij een brand gaat alle voorstelling te boven: ze kan oplopen tot 1200°C en dat overleeft geen mens; al vanaf een temperatuur van 65°C functioneert het lichaam niet meer) en 
 • je hebt geen tijd (bij een brand speelt de tijd in je nadeel; in een handomdraai kan heel je woning in lichterlaaie staan; verlaat een brandend huis dus meteen; heb je van tevoren een vluchtplan bedacht, dan maak je meer kans om ongedeerd uit je brandend huis te komen).

 

Rookmelders

Rookmelders zijn natuurlijk een eerste vereiste. Alleen dàn word je gewaarschuwd bij brand. Plaats daarom een rookmelder op elke verdieping en liefst in elke slaapkamer en de leefruimte.
 

plaatsing RM.jpg


Test regelmatig (bv. maandelijks) of je melders nog werken (testknop). Controleer ook of je het geluid van de melders kan horen in je slaapkamer. Je kan ook kiezen voor een systeem waarbij alle melders met elkaar verbonden zijn, zodat je het sowieso hoort als een melder bv. in de kelder of living afgaat.

 

Vluchtroute

Een andere voorzorgsmaatregel voor een brandveiligere situatie thuis is: 
STEL EEN VLUCHTPLAN OP EN OEFEN DIT REGELMATIG. 
Alleen zo weet je goed hoe je je huis moet verlaten als het pikdonker is, als een dikke zwarte en verstikkende rook jou en je naasten de adem beneemt.

Geef op een plattegrond van je huis aan wat de snelste en gemakkelijkste vluchtroutes zijn. Bedenk ook een tweede vluchtroute voor het geval de eerste niet meer begaanbaar is. Een goede vluchtroute gaat van boven naar beneden (in verband met opstijgende rook) en bij voorkeur naar de straatzijde (zodat je gezien wordt en hulpverleners jou kunnen bereiken).

vluchtplan.jpg

De beste plaatsen om het huis te verlaten zijn de normale uitgangen: de voordeur en de achterdeur. Zorg voor vluchtmiddelen zoals een uitwerpladder als je via een vluchtroute van hoger gelegen verdiepingen, (dak)raam of balkon moet vluchten.

Plaats op de vluchtroute GEEN hinderlijke voorwerpen die jou op weg naar de uitgang kunnen hinderen. Fietsen, vuilnisbakken, speelgoed kunnen de weg naar buiten in het ondoordringbare rookgordijn versperren.

 

Verzamelplaats/taakverdeling

Spreek af (vooral met kleine kinderen) op welke centrale plaats je elkaar ontmoet na de vlucht. Kun je je huis niet meer verlaten, spreek dan af in een vertrek aan de straatzijde van het huis. Dan is de kans groter dat je gevonden en gered wordt.

Spreek af wie bij brand voor de kinderen, mindervaliden en huisdieren zorgt. Bepaal wie de sleutels beheert en het aanspreekpunt is voor hulpverleningsdiensten. Spreek af wie de brandladder haalt en uitrolt. Test de rookmelder en maak bewoners vertrouwd met het signaal.

 

Brandladder

Een particuliere woning: indien de gewone uitweg afgesloten is, kan een brandladder (of uitwerpbare ladder) je veilig op de begane grond brengen.

Een appartementsgebouw: indien er geen vaste brandladder aanwezig is, kan je via een uitwerpbare brandladder een ondergelegen balkon of appartement bereiken, waarlangs je het gebouw kan verlaten.
 

Doe de ontsnappingstest

 1. Neem een blinddoek (of ooglappen zoals in het vliegtuig).
 2. Breng de kinderen naar de kinderkamer en laat hen wachten op hun bed.
 3. Ga naar de bovenste verdieping van je woning of de kamer, die het verst ligt van de buitendeur waar je de woning wenst te verlaten in geval van brand.
 4. Start de tijdsregistratie (met een chronometer is het iets makkelijker).
 5. Doe de blinddoek om en begin de ontsnappingstest.
 6. Verplaats je op handen en voeten of in gebukte houding.
 7. Ga op zoek naar de kinderkamers en tracht de kinderen zo snel mogelijk te vinden.
 8. Neem de kinderen bij de hand en geef hen instructies waar ze naar toe moeten.
 9. Verplaats je richting uitgang. Let op voor trappen!! Wees voorzichtig!!
 10. Wanneer je buiten bent, doe de blinddoek af en controleer je tijd.
 11. Indien je de oefening zonder kinderen doet: tel voor elk kind 30 seconden bij (ophalen en trager bewegen).
 12. Leef je nog?
  Indien je buiten staat binnen de 3 minuten, leef je nog.
  Indien je buiten staat na 3 minuten: doe de test opnieuw en met alle gezinsleden.

 

Tips

 • TEKEN EEN VLUCHTPLAN EN OEFEN HET GEREGELD (BV. OM DE VIER MAANDEN) MET DE GANSE FAMILIE.
 • Denk na over een 2de vluchtroute indien het eerste traject geblokkeerd is. Bv. een houten trap die vuur heeft gevat. 
 • Leg de sleutels van de buitendeur steeds in de buurt van deze deur (je moet deze blindelings kunnen vinden). 
 • Zorg dat je je GSM steeds binnen handbereik hebt, zodat je altijd de hulpdiensten kunt contacteren.

 

Bron

  

LEER MEER OVER BRAND VIA EEN GROEPSBEZOEK AAN HET VEILIGHEIDSINSTITUUT

 

Relevante link

 

Video's over evacuatie

Brandveilig wonen: VLUCHTPLAN

 

Hoe maak je een vluchtplan?

 

Vluchtplan backwards

 

Brandveiligheid: HET VLUCHTPLAN

  Verschijningsdatum: november 2017

MEER WETEN?
STEL JE VRAAG AAN HET INFORMATIECENTRUM VAN HET VEILIGHEIDSINSTITUUT