Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheidsinstituut - Didactische Ruimte

In onze didactische ruimtes ontdek je 7 modules rond welzijn op het werk en veiligheid thuis. Stuk voor stuk zijn ze verpakt in educatieve stands boordevol praktische proefjes, beeldmateriaal en verrassende toepassingen.

DiRu collage1.jpg

Onze docent stemt zijn verhaal steeds af op de leef- en werkwereld van de bezoekers. A.d.h.v. praktijkvoorbeelden en experimenten leer je bewust om te gaan met gevaren en risico’s in je omgeving, zowel op het werk als thuis.

Hoe voelt het om lawaaidoof te zijn? Hoe kan een klein schepje stof ontploffen? Hoe creëren we een veiligere omgeving voor onze grootouders, kinderen of kleinkinderen? Zitten we te veel achter onze schermpjes? Waarom doet mijn rug dikwijls pijn … Enkele van de vele vragen waarover we ons kunnen buigen bij een bezoek aan onze didactische ruimte.

Ook kan je je keuze perfect  laten aansluiten bij je eventuele voorbereiding op een examen Basisveiligheid VCA. Heel wat van de daartoe behandelde items kunnen ook bij ons aan bod komen.

Ontdek in onze Spot Op bibliotheek tal van thema's die aanleunen bij de items uit onze didactische ruimte. Ideaal als voorbereiding van een (klas)bezoek!

Bekijk de verschillende thema’s en de mogelijkheden om ze te combineren hieronder. Je keuze gemaakt? Raadpleeg onze pagina met praktische info én contactgegevens en reserveer je groepsbezoek in 1-2-3.

Thema's groepsbezoeken aan didactische ruimte

Lawaai

Wat is geluid? Wat zijn decibels? Hoe werken je oren en wanneer belast je ze te veel? Hoe kan je lawaai bestrijden en wat gebeurt er met je oren als je dat niet doet? Van oordopjes tot mp3-spelers, van discotheek tot betonmolen: aan onze stand laten we het je allemaal horen en voelen!

Deze module kan je enkel boeken in combinatie met een tweede.

Persoonlijke beschermingsmiddelen - Handgereedschap - Trillingen

In deze module kunnen we ons focussen op 2 of 3 van de volgende items.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn bestemd om degene die ze draagt een passende bescherming te bieden tegen gevaren bij welbepaalde activiteiten.
Tijdens een groepsbezoek bekijken we verschillende soorten werkhandschoenen, veiligheidsschoenen, gehoorbescherming, stofmaskers, veiligheidsbrillen, … en we vragen ons af wat de beperkingen ervan zijn en hoe we de juiste keuze kunnen maken.

Handgereedschappen gebruiken we te pas en te onpas. Daarom is het risico op een ongeval vrij groot. We onderzoeken specifieke risico’s zoals trillingen, vonken, het stukspringen van boor- of slijpgereedschap enz. Bijzondere aandacht gaat naar ergonomie en de keuze van het juiste materiaal.

Trillingen vormen een nog weinig bekend risico. Aan de hand van proefjes, demo’s en filmpjes leer je wat mechanische trillingen zijn, hoe ze ons lichaam binnenkomen en welke schade ze daar kunnen aanrichten. Uiteraard ligt de nadruk op het vermijden van schade.

Deze module kan je enkel boeken in combinatie met een tweede.

Veilig thuis

In de privésfeer gebeuren meer ongevallen dan op het werk of in het verkeer. In deze module zoomen we o.a. in op de risico’s die aan de basis liggen van deze ongevallen (bv. brand, gevaarlijke stoffen, vallen, elektriciteit, lawaai, straling...). Ook kan er specifiek gefocust worden op kindveiligheid en veiligheid op leeftijd.

Deze module kan je eventueel combineren met een tweede, maar ze kan ook op zichzelf een halve dag vullen.

Algemene rondleiding

Deze module omvat de algemene beginselen rond welzijn en preventie. Het aanbod van thema’s is ruim en we doorlopen de meest interactieve items (brand, lawaai, ergonomie, …). Ideaal in functie van VCA-opleidingen of voor groepen die houden van afwisseling.

Deze module vult op zichzelf een halve dag en kan je niet in combinatie met een tweede boeken.

Brand en gevaarlijke stoffen

Wanneer en hoe ontstaat brand? Wat is het vlampunt en de zelfontbrandingstemperatuur? Is aardgas zwaarder dan lucht en waarom moeten we dat weten? Wat zijn explosiegrenzen en kan bloemsuiker ontploffen? In deze module, die barst van de praktische experimenten, ontdek je het antwoord op al deze vragen.

Welke gevaarlijke stoffen (her)ken jij in je omgeving? Je zal misschien schrikken, het zijn er best veel. Hoe kom je te weten hoe je met die producten moet omgaan? Waar moet je op letten bij het lezen van het etiket? Deze module zit boordevol praktische voorbeelden, ook over minder bekende stoffen zoals solventen, CO en asbest.

Deze module kan je enkel boeken in combinatie met een tweede.

Elektriciteit

Elektriciteit is onzichtbaar, maar via onze didactische proefjes krijg je ze toch te zien. Meer nog: we laten je ze zelfs voelen... op een veilige manier uiteraard! Onze lesgever overloopt bij deze module uiteraard ook de terminologie, risico’s, beschermingsmaatregelen en reglementaire aspecten.

Deze module kan je enkel boeken in combinatie met een tweede.

Ergonomie

Nek-, schouder- en rugklachten kunnen het gevolg zijn van een verkeerde werkhouding. Oorsuizen en hoofdpijn zijn mogelijk te wijten aan een lawaaiige omgeving of onaangepaste verlichting. Voorkomen is hier zeker beter dan genezen. Naargelang de interesse van de groep, kan onze lesgever focussen op thema's zoals:
• hef- en tiltechnieken
• ergonomie op kantoor
• de houding bij het klussen in huis
• verlichting
• lawaai
• klimaat

Deze module kan je combineren met een tweede, maar ze kan ook op zichzelf een halve dag vullen.