Overslaan en naar de inhoud gaan
kenniscentrum

STEM on the road

Ellen Geerts

wetenschapscomm@ap.be

Jong en gebeten door STEM? Hier vind je vast een activiteit naar je zin.

Binnen het STEM on the road-partnerschap bestaan er verschillende STEM-academies. Er is een aanbod voor kinderen en jongeren vanaf 7 jaar t.e.m. 18 jaar.

Studio-T

Raketten, sportwagens, haardrogers en, ja, zelfs lipbalsem ... Dat zijn allemaal uitvindingen van knappe koppen, creatieve wetenschappers of ijverige onderzoekers. Word jij de volgende? In Studio-T prikkelt techniek de verbeelding. 

Digisnacks

Programmeren voor kinderen? Jazeker! De DigiSnacks-workshops stillen jouw digitale honger. Onze studenten IT en hun collega's uit de Lerarenopleiding zorgen voor de deskundige begeleiding.

Studio-T 16+

Ben jij al gebeten door STEM (Science Technology Engineering Mathematics) of heb je nog totaal geen idee van wat je allemaal kan doen in een STEM-beroep? Kom dan eens proeven van onze Studio-T voor 16+ !

Digisnacks 14+

Je hebt interesse in grafische media? We gaan samen jouw eigen app en een game in VR ontwerpen en ontwikkelen. Met templates en onderwerp naar jouw keuze. Op het einde van deze reeks heb jij een eigen app en een eigen game!

Ook in jouw gemeente STEM-academie starten?

Wil je als gemeente ook graag een STEM-academie opstarten en bevind je je in de provincie Antwerpen? Dan kan je bij ons terecht voor advies en ondersteuning (wetenschapscomm@ap.be).

Niet in Antwerpen?

Indien je in een andere Vlaamse regio zit, dan kan je bij onze collega’s terecht van de STEM-partnerschappen. Hier staan ze allemaal op een rijtje:

  • Maak Bibs: Vlaanderen is klaar voor meer creatievelingen en makers! We zetten met het STEM-partnerschap Maak Bibs in op de laagst mogelijke drempel om al die makers te ondersteunen: de bibliotheken en jeugdcentra van Vlaanderen. We streven naar een makerspace in elk dorp.
  • GelijkgeSTEMd: Samen naar inclusieve STEM-activiteiten. HOGENT en Odisee slaan de handen in elkaar om in de regio Oost-Vlaanderen alle jongeren met STEM-talent te stimuleren om hun 21e-eeuwse vaardigheden aan te scherpen én om te kiezen voor een STEM-toekomst!
  • Let's STEM together!: Binnen het partnerschap focussen we op het brede gebied ten noorden en zuiden van Gent, om daar de beschikbaarheid en het bereik van bestaande STEM-academies te vergroten en nieuwe STEM- initiatieven op te zetten in gemeenten waar nu het aanbod tekortschiet. We focussen expliciet op regio’s buiten de centrumsteden.
  • STE(A)M HIVE: Vermenigvuldigen van buitenschoolse STE(A)M-initiatieven in Noord- en Zuid-West-Vlaanderen.
  • Techniekacademie VIVES: Wij willen in zoveel mogelijk gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen, in samenwerking met bedrijven (200-tal), zoveel mogelijk kinderen onderdompelen in goede STEM met accent op techniek en engineering. Alle meisjes en jongens zijn welkom, ook diegene die thuis niet in aanraking komen met techniek (gegoede gezinnen) of het financieel moeilijk hebben (sociaal tarief) of een extra zorg nodig hebben.
  • WiWeTeR STEMT af op de toekomst: Het project ‘WiWeTeR STEMT af op de toekomst’ wil vanuit een maximale betrokkenheid van alle stakeholders (STEM-academies, gemeenten, bedrijven, doelgroepactoren, maatschappelijke actoren en onderwijsactoren) uit de regio’s Mechelen-Antwerpen-Kempen een structurele synergie realiseren die zorgt voor een betere kennis van elkaars aanbod en het borgen van een vlotte toegang voor alle jongeren uit deze regio’s tot diverse STEM-ervaringen in een buitenschoolse context.
  • Edison - enlightening the future: Edison laat élke jongere tussen 4 en 18 jaar STE(A)M (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics) ontdekken en omarmen.
  • STEALed: Het project STEALed focust zich op de provincie Limburg. Met dit project wil de Techniek-en WetenschapsAcademie (TWA) inzetten op een verdere verspreiding van zeer diverse STE(A)M-activiteiten in het buitenschoolse aanbod. Extra aandacht gaat hierbij naar het bereiken van meisjes en jongeren uit kansengroepen. De activiteiten variëren van naschoolse trajecten tot volledige STE(A)M-kampjes tijdens de schoolvakanties.
  • Young & Strong STEM-partnerschap: PXL-Voka Young & Strong bouwt een netwerk voor jonge durvers en doeners in Limburg. Jongeren uit hun comfortzone halen en hen laten excelleren: dat is het doel van PXL-Voka Young & Strong.