Sinds de inwerkingtreding van het Koninklijk besluit van 15.12.2013 hebben vroedvrouwen in België het recht autonoom geneesmiddelen voor te schrijven. Doordat de bevoegdheid voor vroedvrouwen om voor te schrijven betrekkelijk nieuw is, is er nochtans geen inzicht in het voorschrijfgedrag van de Belgische vroedvrouwen. Er zijn ook geen gegevens inzake het aantal voorschrijvende vroedvrouwen in België, maar vooral ontbreekt inzicht in wat er nu gebeurt op de werkvloer; wat zij zoal voorschrijven; of vroedvrouwen zich capabel en onderricht vinden; hun ervaringen en attitude op het gebied van voorschrijven, de ervaringen van vrouwen en de perceptie van collega’s zorgverleners op het gebied van voorschrijven.
Inzicht verkrijgen in het gedrag van vroedvrouwen in het voorschrijven van medicatie, en de onderliggende gedragsdeterminanten om (aspirant)vroedvrouwen in België te ondersteunen in deze taak.
Subdoelen
Het Attitude-Social influence & self-Efficacy (ASE) model ondersteunt de studies in het project. Dit model stelt dat voorschrijfgedrag verklaard wordt vanuit de intentie om dat gedrag te vertonen en dat de intentie op haar beurt wordt verklaard vanuit drie hoofddeterminanten: Attitude, Sociale invloed en Eigen effectiviteit.
Mixed-methods studie middels verschillende deelstudies: