Overslaan en naar de inhoud gaan

Corporate Video Monitor

Corporate Video Monitor

Bedrijven & non-profitorganisaties zetten video vandaag meer dan ooit in voor diverse doeleinden en doelgroepen. Intern willen ze met video niet alleen medewerkers motiveren, trainen en instrueren maar ook tonen dat ze over de kwaliteiten van een goede werkgever beschikken. Extern willen organisaties onder meer presenteren wie ze zijn en wat ze doen, zich positioneren aan de hand van hun kernwaarden of zich als verantwoord ondernemer op de kaart zetten. Om een vinger aan de pols te houden in een snel evoluerend werkveld lanceerden de onderzoekers in 2015 de Corporate Video Monitor. Een analyse van doel­stellingen, doelgroepen en verspreidings­kanalen van de talrijke inzendingen voor de Video Experience Day (het vroegere Belgian Corporate Video Festival) in de afgelopen 22 jaar, verschafte het expertisecentrum Content Marketing & Corporate Video van de AP Hogeschool Antwerpen een goed inzicht in de troeven van corporate video als communicatie-instrument. Ook diepte-interviews met producenten en opdrachtgevers leverden aanvullende inzichten op omtrent de meerwaarde die profit- en non-profitorganisaties zien in de inzet van video.

Minder weten we in hoeverre het publiek dit videomateriaal van bedrijven effectief bekijkt en kan waarderen. Hoe groot is hun interesse in en de waardering tegenover video van profit- en non- profitorganisaties? Via welke kanalen en dragers bekijkt het publiek dit type video? En aan welke criteria moeten volgens de ontvangers bedrijfsvideo’s voldoen om gesmaakt te worden? Daarom lanceren we sinds 2020 vanuit het expertisecentrum Content Marketing & Corporate Video van de AP Hogeschool Antwerpen in samenwerking met VBO en iVOX jaarlijks een online bevraging bij het Belgische publiek.

De online bevraging werd in april 2021 afgenomen met de hulp van onderzoeksbureau iVOX bij een steekproef van 1000 Belgen vanaf achttien jaar. De steekproef is representatief op regio, geslacht, leeftijd en diploma. In de bevraging komt een breed gamma aan video-gerelateerde thema’s aan bod.

Het expertisecentrum heeft als ambitie om de survey jaarlijks te herhalen om zo evoluties te kunnen blijven opvolgen. De bevraging bevat een basismodule (een set van vragen die elk jaar opnieuw aan bod komt) en een variabele module. De basismodule laat toe om verschuivingen doorheen de tijd op te volgen. Het variabele gedeelte maakt het mogelijk om elk jaar één specifiek  aspect verder uit te diepen. In 2021 lag de focus op het thema ‘corporate social responsability’.

De rapporten van 2020 en 2021 kan u hieronder downloaden.

Rapporten

Rapport Corporate Video Monitor 2021

Rapport Corporate Video Monitor 2021

Ik ga akkoord met de privacy policy

Corporate Video Monitor 2020

Corporate Video Monitor 2020

Ik ga akkoord met de privacy policy