Overslaan en naar de inhoud gaan

Studium Generale: Ans Brys

Studium Generale is een initiatief van AP Hogeschool in samenwerking met deSingel Internationale Kunstcampus en Kunsthuis Opera Ballet Vlaanderen. Het jaarthema voor academiejaar 23-24 is 'the liquid society'.

Op woensdag 21 februari 2024 verwelkomen we:

  • Spreker: Ans Brys
  • Lezing: Alle Menschen (werden Brüder)

 

Abstract

Alle Menschen (werden Büder) is een lopend beeldend onderzoek naar de perceptie en vooroordelen die er bestaan met betrekking tot migratie binnen Europa (Schengenzone).

In het spoor van migratie brengt Ans Brys een grote verscheidenheid aan mensen en plaatsen in beeld, waardoor verschillen neigen te vervagen en het voor kijkers steeds moeilijker wordt om op hun eerste indrukken, percepties of gemediatiseerde instincten te vertrouwen. Met behulp van het medium fotografie streeft ze naar een visuele unanimiteit teneinde opgelegde labels te verwerpen en de mensen die gefotografeerd worden te rehumaniseren, wie ze ook zijn. Uiteindelijk moeten we allemaal eten, slapen, liefhebben, douchen, reizen. We verlangen allemaal naar vrijheid en veiligheid.

"Alle Menschen werden Brüder" (Alle mensen worden broeders) is een uittreksel uit het Europese volkslied, verwijzend naar het broederschap van een verenigde natie. En net die eenheid ontbreekt in de Europese aanpak van inkomende migratie, met een humanitaire crisis tot gevolg.

 

Praktisch 

 

Inschrijven