Overslaan en naar de inhoud gaan

Roofscape Landmark Project siert dak van campus Spoor Noord

roofscape landmark project larsen bervoets
© Larsen Bervoets

Het dak van campus Spoor Noord - Noorderplaats ziet er sinds vorige week heel wat fleuriger uit. De Antwerpse kunstenaar Larsen Bervoets creëerde er een kleurrijk canvas met hulp van vrijwilligers en de studenten Schilderkunst van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Het exclusieve project maakt deel uit van het Roofscape Landmark Project en is te bezichtigen in zes Europese steden. 

Het Roofscape Landmark Project is een initiatief van het European Creative Rooftop Network (ECRN). Het ECRN streeft naar een verhoogd cultureel, sociaal en klimaatrobuust gebruik van stadsdaken. Hiervoor steunen ze gericht onderzoek, maar ook inspirerende projecten zoals DAKkan in Antwerpen. 

Tijdens een wedstrijd van het ECRN voor Europese kunstenaars kwam Antwerpenaar Larsen Bervoets als laureaat uit de bus. Hij maakte de voorbije jaren naam binnen en buiten de kunstwereld. Zo creëerde Bervoets al muurschilderingen in verschillende Vlaamse steden. Samen met Matthias Schoenaerts werkte hij ook aan street art projecten, waaronder een muurschildering voor de Antwerpse gevangenis.

Als winnaar van het Roofscape Landmark Project mag Bervoets zijn kunstproject in zes Europese steden tot leven brengen. De voorbije weken ging hij aan de slag in thuisstad Antwerpen (België). Ook Chemnitz (Duitsland), Faro (Portugal), Göteborg (Zweden), en Rotterdam (Nederland) kregen al een dakschildering. En binnenkort is Nicosia (Cyprus) nog aan de beurt. 

Iedereen verbonden 

Bervoets experimenteert in zijn werk graag met de interactie tussen kleur en perspectief. Zijn dakkunstwerk is geïnspireerd door de kleuren van de vlaggen van de zes deelnemende landen. Met dit ontwerp wil hij de diversiteit en verschillende lagen in steden symboliseren. In elke stad komen dezelfde vormen en kleuren aan bod, maar telkens in een andere compositie. Zo vormen de lokale varianten samen uiteindelijk één geheel. 

Maar niet alleen de deelnemende steden staan in verbinding met elkaar. Via het Roofscape Landmark Project wil Bervoets ook mensen helpen samenbrengen. Om de dakschilderingen te realiseren werkt Bervoets dan ook nauw samen met lokale bewoners en vrijwilligers. In Antwerpen hielpen ook studenten Schilderkunst van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (één van de Schools of Arts van AP Hogeschool) een handje mee.  

AP Hogeschool is vereerd om dit exclusieve kunstwerk te mogen huisvesten. "Het dak op onze campus Spoor Noord is de perfecte locatie voor dit kunstwerk. Het vormt een zichtbaar baken voor de omliggende gebouwen en nog eens een nieuwe landmark op Spoor Noord. Onze goede buren van het nieuwe ZNA Cadix ziekenhuis zullen er alvast optimaal van kunnen genieten", aldus Pascale De Groote, algemeen directeur van AP Hogeschool. Op het dakterras kunnen studenten en personeel (via badgecontrole) lunchen of relaxen bij mooi weer. Binnenkort zal het dak ook tweemaal voor het brede publiek worden opgesteld. 

Ontdek het zelf 

Wil jij het Roofscape Landmark Project ook graag van dichtbij bewonderen? Dat kan op zaterdag 11 november 2023 of zaterdag 25 november 2023, telkens tussen 10 en 14 uur. Je kan het dak van AP betreden via de helling aan de achterzijde van de campus (waar de Parkbrug overgaat in Park Spoor Noord). Meer info via Dakkan.

 

In de pers 

Gerelateerde artikels