Op donderdag 22 mei 2025 mocht de 17-jarige Stephanie voor één dag baas zijn van AP Hogeschool. Dankzij het project 'Baas van Morgen' laat organisatie JINC jongeren ervaren hoe het is om CEO of directeur te zijn. Stephanie mocht meteen het gloednieuwe vaardigheidslab van de bachelor Ergotherapie feestelijk openen. Studenten oefenen daar met VR en andere simulaties levensechte situaties. Voor studiekiezer Stephanie was het ook een leuke kennismaking met haar favoriete opleiding.
Baas van Morgen: jongeren aan de top
Stephanie Callens, zesdejaars Haartooi aan Kunstkaai in Antwerpen, is één van de 39 jongeren en kinderen uit Antwerpen, Mechelen en Turnhout die voor een dag de leiding mochten nemen in 28 grote organisaties en bedrijven.
"Mijn leerkracht stelde me de vraag of ik voor één dag baas wilde worden. Een unieke kans! Natuurlijk zei ik ja. Tussen de lijst bedrijven vroeg ik meteen aan mijn leerkracht of AP Hogeschool een optie was. Ik was er eerder al geweest tijdens de opendeurdag. Ik voelde me hier meteen op mijn gemak. Ik heb op verschillende scholen gezeten dus ik weet hoe het voelt als het echt goed zit (of niet). Ik ben dus heel blij dat ik hier vandaag een kijkje achter de schermen mag nemen."
Levensecht oefenen in VR
"AP Hogeschool stapt graag mee in dit initiatief van JINC, dat jongeren de kans geeft om te ervaren hoe het is om aan het hoofd van een organisatie te staan.", aldus algemeen directeur van AP, Pascale De Groote. "Onze Baas van Morgen komt trouwens als geroepen, want het nieuwe vaardigheidslab van de opleiding Ergotherapie is net klaar en moest feestelijk worden geopend."
Het immersive vaardigheidslab is een paradepaardje voor AP en de bachelor Ergotherapie in het bijzonder. Vijf Europese hogescholen werkten samen aan dit unieke project. "Studenten oefenen in het lab hoe ze correct om moeten gaan met levensechte situaties, zoals bijvoorbeeld een hersenbloeding.", legt opleidingshoofd Joke Raats uit. "Daarvoor zetten we VR, escape rooms of onze immersive Cube in. Zo sturen we onze studenten zelfverzekerd en met alle nodige vaardigheden op stage en uiteindelijk het werkveld in."
Knelpuntberoep
De opleiding hoopt met dit nieuwe lab nog meer talenten te kunnen opleiden, want ergotherapeut staat op de lijst van knelpuntberoepen. Ergotherapeuten helpen mensen met een lichamelijke of psychosociale beperking, kinderen met leermoeilijkheden of ouderen om met kleine, creatieve ingrepen vlotter te functioneren en actief deel te nemen aan het dagelijks leven.
"Ik ben een heel sociaal persoon", vertelt Stephanie. “Ik hou ervan om een glimlach op iemands gezicht te toveren en voor mensen te zorgen. Ik heb zelf een broertje met een beperking dus ik weet hoe het is. Ergotherapie studeren is mijn grote droom.”