Sterk Werk! is een praktijkonderzoek voor en met het eerstelijns sociaal werk. We willen bijdragen aan de vraag in het werkveld om de eigen praktijk te begrijpen, te verantwoorden, zichtbaar en inzichtelijk te maken. In een tijd waarin het sociaal werk er baat bij heeft te begrijpen en te tonen wat werkt, is er nood aan nieuwe ideeën en inzichten om praktijken in beeld te brengen, te onderbouwen en te evalueren. Het onderzoek vertrekt vanuit de premisse dat de Capabilitybenadering - als wetenschappelijk onderbouwd kader waarin menselijke ontwikkeling centraal staat - een waardevol perspectief kan bieden om deze nood te beantwoorden.
Het onderzoek ontwikkelt een handzaam, op de Capabilitybenadering (CB) gestoeld model voor theoriegestuurde evaluatie: het Sterk Werk-model. We vertalen uitgangspunten en concepten uit de CB naar de sociaalwerkpraktijk. De samenwerking met sociaal werkers uit de eerstelijns basiswerk vormt daarin een essentieel gegeven: op basis van dialoog over hun praktijk en reflecties krijgt het model vorm. De uitkomst van het onderzoek resulteert in een toolkit en een vorming die we aanbieden aan het werkveld en in de opleiding Sociaal Werk.
We hanteren twee belendende methodologische kaders die ons helpen bij het uitwerken van het Sterk Werk-model. De CAIMeR-theorie stelt ons in staat aandacht te geven aan de context, actoren, interventies, mechanismen en resultaten van praktijken. De Critical Reflection-theorie biedt houvast in de methode die we gebruiken om samen met praktijkwerkers en studenten het Sterk Werk-model te ontwikkelen. We bouwen het onderzoek methodologisch op rond een desk research, interviews en een participatieve setting (CoP) waarin we met praktijkwerkers een theoriegestuurd evaluatiemodel ontwikkelen en toetsen. Sterk Werk! verbindt zich met gelijkaardige initiatieven in Vlaanderen en Nederland waarin gezocht wordt om de Capabilitybenadering concreet te maken in het sociaal werk.