Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleu(te)rRijk: gratis startdag masterclass

Uitnodiging startdag Masterclass Kleu(te)rRijk

"Juf, dat potlood is niet huidskleur. Het is bruin."

"Soundous heeft te lang in de zon gelegen."

"Hé, die prinses in dat boek lijkt op mij!”

 

Als kleuters dergelijke uitspraken doen, zijn we geneigd om ze af te wimpelen (‘ze weet niet wat ze zegt’), de schuld bij de ouders te leggen (‘dat hebben ze vast thuis gehoord’) of snel en algemeen af te keuren (‘ssst, dat mag je niet zeggen, dat is niet lief’).

We veronderstellen dat kleuters opgroeien tot onbevooroordeelde volwassenen als we niet over verschillen praten. In tegenstelling tot wat we denken zien kleuters wel degelijk verschillen. Meer nog: de kleuterleeftijd blijkt een cruciale periode in het voorkomen van vooroordelen en het vormen van een positief en veerkrachtig zelfbeeld.

Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor een klaslokaal waar alle kinderen zich in herkennen? Hoe kan je meer diversiteit in je materialenaanbod voorzien? Hoe reageer je op onverwachte, kwetsende uitspraken van kleuters? Hoe ga je zonder een ‘toeristische’ of ‘exotische’ aanpak aan de slag rond diversiteit? En hoe kan je kleuters empoweren om zelf actie tegen racisme te ondernemen?

In het praktijkwetenschappelijk onderzoek Kleu(te)rRijk  gingen we met deze vragen aan de slag en ontwierpen we samen met heel wat experts, ervaringsdeskundigen en kleuterleerkrachten de evidence-based masterclass ‘intercultureel en antiracistisch kleuteronderwijs’.

We vieren met deze startdag op 14 september 2023 het begin van de masterclass waarvoor elke leerkracht zich vanaf het schooljaar 2023-2024 kan inschrijven. We willen je tijdens deze dag laten proeven van het professionaliseringstraject en daarnaast ook inspireren en informeren vanuit wat we de afgelopen twee projectjaren deden.

Planning

We starten om 13 uur met een plenaire opening waarin we ons project ‘Kleu(te)rRijk’ kort aan je voorstellen en daarbij ook meteen ons boek ‘Sssst, dat mag je niet zeggen’ tonen.
Vervolgens organiseren we een panelgesprek met enkele leden die op verschillende manieren deelnamen aan de ‘Masterclass intercultureel en antiracistisch kleuteronderwijs’. In dat gesprek wisselen we concrete tips uit en ervaringen uit.

Om 14.45 uur heb je de keuze om 1 van onderstaande workshops bij te wonen, die inhoudelijk voortvloeien uit ons project:

 1. Sssst, dat mag je niet zeggen’, een intro tot sociaal rechtvaardig opvoeden van jonge kinderen.
  Zijn kinderen niet te jong om al rond sociale rechtvaardigheid te werken? Wat betekent dat dan eigenlijk? En wat kan jij als leerkracht doen?
  In deze workshop geeft Eva Dierickx je een stevige introductie rond de doelen en acties van sociaal rechtvaardig onderwijs en neemt je zo kort mee doorheen het boek.
   
 2. Werk maken van een diverse boekenhoek.
  Hoe kan je voor meer diversiteit in je prentenboeken zorgen? Welke boeken selecteer je dan best? Wat zijn sterktes, maar ook: wat zijn valkuilen?
  In deze sessie geeft Zarissa Windzak je concrete tips rond hoe je een divers boekenaanbod kan samenstellen en zo kan inzetten op meer representatie voor elk kind.
   
 3. Aan de slag met concrete klasactiviteiten rond diversiteit.
  Hoe start je met activiteiten rond etnisch-raciale diversiteit? Hoe kan je activiteiten voorzien waarin elk kind zich erkend en een blik krijgt op de diversiteit? Hoe zorg je er daarbij voor dat diversiteit bespreekbaar wordt gemaakt? 
  In deze workshop werken Hajjar Ben Sliman-Ghomari en Kato Luyckx met jou rond enkele concrete klasactiviteiten die je samen met je kleuters kan doen en hoe je daarbij het gesprek kan opstarten.
   
 4. Diversiteit en ouderschoolpartnerschappen.
  Hoe pak je een diversiteitsbeleid aan? Met welke zaken dien je rekening te houden als leerkracht, directie of beleidsmedewerker rekening te houden? Hoe kan je hierop inzetten vanuit een sterk partnerschap tussen school en ouders/opvoeders?
  In deze workshop beantwoordt Samira Azeroual (KOOGO) bovenstaande vragen en geeft ze je concrete handvaten mee.
   
 5. Videocoaching als professionaliseringstool (geannuleerd).
  In deze workshop leer je meer over hoe je videocoaching kan inzetten rond het werk maken van inclusief en sociaal rechtvaardig onderwijs. Videocoaching als professionaliseringstool biedt immers veel kansen om samen met collega’s te reflecteren en te leren.

Vanaf 16.15 uur sluiten we de startdag af met een feestelijke receptie.
We voorzien daarbij een infomarkt waar je je nog verder zal kunnen laten inspireren door materialen en indien gewenst een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Sssst, dat mag je niet zeggen’ aankopen.

Waar?

De startdag gaat door op Campus Spoor Noord, Noorderplaats 2, Antwerpen.
Je wordt aan de inkom onthaald.

 

Voor wie?
 • (Kleuter)leerkrachten
 • Student-leerkrachten
 • Zorgleerkrachten en -coördinatoren
 • Directie
 • Lerarenopleiders
 • Pedagogisch begeleiders, ondersteuners, etc.
Hoe inschrijven?

Deelname is gratis, maar je schrijft best in voor 11 september via deze link

En daarna?

Hier vind je meer informatie over de masterclass.