Overslaan en naar de inhoud gaan
project

Scope

Seksuele gezondheid (SG) wordt door de WHO omschreven als een toestand van fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal welzijn in relatie tot seksualiteit. Zorgverleners vertonen barrières in het initiëren van een gesprek rond SG en er is sprake van handelingsverlegenheid. Vaak wachten professionals af tot de zorgvrager zelf het thema op tafel legt. Zij geven aan weinig tijd te hebben om dit onderwerp te bespreken. Zij achten zichzelf niet altijd capabel om te antwoorden op SG-gerelateerde vragen van de zorgvrager. Daarnaast bestaan er stereotypen rond veroudering en seksuele gezondheid, ook wel ageism genoemd. Zorgverleners zijn hier niet immuun voor. Dit beïnvloedt het realiseren van holistische zorg voor 65-plussers.

Onderzoeksvragen:

  • Wat zijn de verwachtingen van 65-plussers, verpleegkundigen, vroedvrouwen en ergotherapeuten bij een gesprek over SG?
  • Welke problemen ervaren verpleegkundigen, vroedvrouwen en ergotherapeuten bij het gebruiken van de leidraad 'onder 4 ogen' (O4O) van Sensoa?
  • Welke hiaten bestaan er in de opleidingen verpleegkunde, vroedkunde en ergotherapie betreffende communicatie rond seksuele gezondheid en hoe kan dit bijgewerkt worden? 

Doelstellingen:

  • In kaart brengen van de noden en verwachtingen van zorgverleners in de eerste lijn en 65+ers ten aanzien van communicatie over SG;
  • Aftoetsen van de gebruiksvriendelijkheid en mogelijke problemen bij het gebruik van O4O van Sensoa;
  • Aanbevelingen formuleren tot ruimere inzetbaarheid van O4O en voor de curricula van de betrokken opleidingen.