Overslaan en naar de inhoud gaan

eMIND - eMIdwifery, occupational therapy & Nursing Digitalisation

eMind
Probleemstelling

Het zorglandschap is onderhevig aan verandering, waarvan ontwikkeling op gebied van technologie de meest significante is. Technologie in de gezondheidszorg wordt geplaatst onder het brede begrip ‘eHealth’. eHealth is het gebruik van hedendaagse informatie- en communicatietechnologieën, in het bijzonder internettechnologie, om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Deze kenmerkt zich bijvoorbeeld door de opkomst van elektronische patiëntendossiers, applicaties voor gezondheidsbevordering en tele-monitoring om patiënten extramuraal op te volgen. 

Het gebruik van eHealth in de gezondheidszorg kan enkel efficiënt zijn wanneer zorgverleners zich kunnen ontwikkelen tot "technologisch wendbare" professionals. Onder technologische wendbaarheid wordt leren omgaan met, en organiseren van, nieuwe informatie- en communicatietechnologie binnen de zorg verstaan. 

Om de implementatie van zorgtechnologieën vlot te laten verlopen is het belangrijk te starten bij de gebruiker, de zorgverlener. Zij hebben de power om de implementatie van technologische wendbaarheid succesvol te laten slagen. Ondanks de voordelen verloopt de implementatie van zorgtechnologie moeizaam. 

Onderzoeksdoel

Er is tot op heden nog geen onderzoek gedaan naar de technologische wendbaarheid van Vlaamse zorgverleners. Daarom stelt dit onderzoek tot doel de verkenning van de technologische wendbaarheid van Vlaamse zorgverleners uit de eerste-, tweede en derde lijn. In dit project worden volgende zorgverleners betrokken: vroedvrouwen, verpleegkundigen en ergotherapeuten. 

GW-emind_poster.pngDraag bij aan ons onderzoek!
  • Ben je vroedvrouw, verpleegkundige of ergotherapeut werkzaam in de zorg in Vlaanderen? Vul dan deze online vragenlijst in.
  • Ben je vroedvrouw, verpleegkundige of ergotherapeut werkzaam in de zorg in Vlaanderen? Ben jij een early adopter op het vlak van technologie? Gebruik jij technologie als één van de eerste van jouw team? Wil jij jouw ervaringen delen in een online interview van 30 minuten? Stuur dan een mailtje naar roxanne.bleijenbergh@ap.be.  

Wil jij op de hoogte blijven van het eMIND-project? Laat je gegevens hieronder achter!