Overslaan en naar de inhoud gaan
project

Digitaal tijdsvenster

Voor de tentoonstelling ‘Barokke Influencers’ die van 20 april 2023 tot en met 10 september 2023 in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (EHC) loopt, ontwikkelt het Immersive Lab voor EHC een digitale applicatie ontwikkelen om de geschiedenis van de Nottebohmzaal voor een breed publiek te verbeelden.

De huidige Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bevindt zich op de plaats waar in de zeventiende eeuw de ‘Bovensodaliteit’ was: een barokke kapel voor broederschappen van leken die waren opgericht onder invloed van de Jezuïeten. Na de opheffing van de jezuïetenorde in 1773 is de zaal ingrijpend veranderd: de kunstwerken in de kapel zijn verdwenen en er zijn negentiende-eeuwse boekenrekken geplaatst. Toch is de fysieke ruimte hetzelfde gebleven, en kunnen we dus op basis van een interieurschilderij uit 1701 (zie bijlage) de oude toestand op de huidige zaal ‘projecteren’.

Het basisidee is een tijdsvenster, die via een touchscreen toelaat om terug naar andere periodes te reizen. De eerste laag bestaat uit een configureerbare video- feed (via een live 360° camera-feed) of 360° afbeelding van de huidige ruimte. Bij het aanraken van het scherm “opent” het venster naar het verleden. Subtiliteit is belangrijk: de opening start vanuit het punt waarop het scherm aangeraakt wordt, deze animatie neemt de vorm aan van een druppel op een wateroppervlak. Hoe langer de aanraking, hoe groter de opening. Door deze opening wordt de tweede laag zichtbaar: een aantrekkelijke 3D-voorstelling van de Bovensodaliteit in 1701, gemaakt op basis van het originele interieurschilderij en het grondplan.

Via een navigatietoets kan de kijker de ruimte verkennen en ondergedompeld worden in de Barokke pracht van deze zaal. Verschillende Points of Interest (POI) zijn aangeduid in de ruimte, door een omranding van deze objecten. Bij het aanklikken van een POI, is er een subtiele overgang naar een nieuw venster, waarin we meer te weten komen over de geschiedenis van het object.