Overslaan en naar de inhoud gaan
project

De waarde van het jeugdwerk

Wie op de jeugdsector betrokken is, heeft een globaal idee van de waarde van het jeugdwerk, van de meerwaarde ervan voor kinderen en jongeren. Jeugdwerkers delen een soort onuitgesproken DNA, een identiteit. “Jeugdwerk is een levenshouding waarbij kinderen en jongeren consequent centraal staan”, zo schrijft De Ambrassade (2018). Maar welke waarde geven kinderen en jongeren eraan? Hoe beleven zij jeugdwerk en wat ervaren ze als waardevol? 

Met dit onderzoeksproject wordt een voorzichtig antwoord gezocht op deze vragen. Het vertrekpunt is een uitgebreide literatuurstudie naar de waarde van jeugdwerk voor de deelnemers vanuit verschillende perspectieven. Kinderen en jongeren komen zelf aan het woord in het tweede deel van het onderzoek. Vanuit een verkennend kwalitatief onderzoek op basis van de methode van transformatieve evaluatie spreken zij zich uit over de waarde van jeugdwerk. Het onderzoek draagt op deze manier bij aan het vertalen van de stem van kinderen en jongeren naar het ruimere jeugdwerkveld en het beleid en biedt daarmee een mogelijke inspiratie voor het versterken en afstemmen van jeugdwerk en jeugdwerkbeleid.  

Een onderzoek in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Het volledige onderzoeksrapport kan je hier downloaden.