Overslaan en naar de inhoud gaan

Adaptive User Interfaces: Designing for Smart Cities

Adaptive User Interfaces

Digitale grafische gebruikersinterfaces hebben de capaciteiten om veranderlijk te zijn. Ontstaan als statisch weergegeven erfgenamen van gedrukte vormgeving zijn er in de laatste 15 jaar fundamentele stappen gezet. De redenen: betere vertrouwdheid van vormgevers met het medium, technische ontwikkelingen van hard- en software, de veelheid aan simultaan te bedienen schermformaten (van smartwatch tot cinema display). Daarbij komt de gebruiker die deze interfaces aan zijn persoonlijke smaak wil aangepast zien en ‘visual noice’ in het straatbeeld wil reduceren. 
 
Flexibiliteit is het ordewoord bij schermonafhankelijkheid en personalisatie. Het potentieel voor dynamisch aanpasbare vormgeving blijft echter onderbenut. In de jaren ‘90 werd geëxperimenteerd met Adaptive User Interfaces (AUI). De gebruikte parameters waren o.a. tijd, socio-demo, interesses van de gebruiker. Het werk bleek laborieus en had een beperkte impact. De recente komst van smart objects en context-data bieden nu mogelijkheden om de context beter af te lijnen en in real-time te bedienen. Zoals het meest performante beeld kiezen voor een druk/rustig moment in een museum.
 
Daarom willen we onderzoeken of en hoe aanpasbare gebruikersinterfaces – gevoed door sensordata – een meerwaarde kunnen creëren op de campus en in de stad. We maken hiervoor gebruik van de opgebouwde expertise binnen de opleiding Grafische & Digitale Media inzake UI-design, UX-design, automatic design en personalisatie. Webontwikkeling bevindt zich in een perfect storm: CSS3-ontwikkelingen op vlak van lay-out, SVG, ES6, e.d. Het smart city-project in Antwerpen biedt mogelijkheden om sensor-data in te zetten voor AUI. 
 
De onderzoeksvragen zijn:

  • Op welke manieren kunnen we Adaptive User Interfaces bouwen en voeden door (sensor)data afkomstig van de smart city Antwerpen en de eigen gegenereerde (sensor)data van onze twee proeftuinen (schoolcampus, advertising)?
  • Welke meerwaarde creëren deze AUI voor de gebruiker en de gebruikersgemeenschap?

Binnen dit PWO-project onderzoeken we AUI voor publieke visuele displays, gezien onze opleiding focust op visuele interfaces.