Overslaan en naar de inhoud gaan

Interactieve belevingsruimte

In onze vernieuwde belevingsruimte neemt een bevlogen docent je mee in de wereld van welzijn op het werk. Veiligheid, gezondheid, ergonomie …komen er aan bod op een praktische en interactieve manier. Geen saaie boel dus, maar een leerrijk bezoek dat je nog lang zal bijblijven.

  

Wat leer je concreet?

De rode draad in onze belevingsruimte is: risico's herkennen en gepaste maatregelen nemen. Daar hoort natuurlijk wat ‘leerstof’ bij, maar de nadruk ligt toch op praktijk en interactie met de groep. Onze docent stemt zijn verhaal af op de leef- en werkwereld van de groep.

Voor een groepsbezoek heb je de keuze uit 3 formules. Telkens kan je per halve dag 2 à 3 thema's uitkiezen:

 1. Technische thema’s: brand, gevaarlijke stoffen, elektriciteit, werken op hoogte, PBM, arbeidsmiddelen. 
 2. Zachtere thema’s: ergonomisch heffen en tillen, kantoorergonomie, geluid en lawaai. 
 3. Mix thema’s. 

Wil je rustig de tijd om langer stil te staan bij de verschillende aspecten van welzijn op het werk, spreid je groepbezoek dan over een hele dag. Mocht je je specifiek willen verdiepen in 1 of enkele welzijnsthema’s, kies dan voor een opleiding op maat, in onze belevingsruimte of in jouw organisatie/bedrijf. 

Keuzestress? Laat je inspireren door deze top 5 gekozen thema's:

 1. geluid en lawaai
 2. ergonomie
 3. brand
 4. persoonlijke beschermingsmiddelen
 5. gevaarlijke stoffen

Voor wie?

Categorie 1: scholen en socio-economische organisaties

Wie valt onder deze categorie?

 • Leerlingen secundair onderwijs (vanaf 2de graad) en studenten van hogescholen en universiteiten. Leerlingen die de technische werkplaats van de school gebruiken, studenten die stage lopen in een bedrijf of binnenkort op zoek gaan naar een eerste job.
 • Socio-economische organisaties (d.w.z. dat de doelgroep behoort tot de sociale economie; zie www.vlaanderen.be/sociale-economie). Denk aan: medewerkers van maatwerkbedrijven, kringloopwinkels, groenwerkers, enz.

Wat kan je verwachten?
Een bezoek aan de belevingsruimte van het Veiligheidsinstituut is voor jonge mensen vaak een eye-opener. Specifieke gevaren zoals brand, elektriciteit, lawaai, ergonomie, werken op hoogte, arbeidsmiddelen zijn voor hen vaak nog blinde vlekken. We brengen deze (jonge) mensen graag bij, hoe ze hun werk veilig kunnen uitvoeren. Onze docent maakt deelnemers bewust van de risico’s en gevaren, legt uit wat een veilige omgeving is en welke preventiemaatregelen er bestaan.

Dit bezoek past binnen de onderwijsdoelen van het secundair onderwijs. De sleutelcompetenties STEM, lichamelijke en geestelijke gezondheid komen aan bod. Daarnaast komen beroepskwalificaties aan bod m.b.t. werken met oog voor veiligheid, milieu, kwaliteit en welzijn.

Het was een geslaagd bezoek: de leerlingen hingen aan zijn lippen. We merken zelfs dat leerlingen een jaar na datum nog steeds elementen weten en toepassen uit het bezoek.

Leerlingen mogen zelf zaken uittesten. Veel praktijkvoorbeelden op niveau van de leerlingen, wij komen zeker terug!

Prijs
€ 200 per groep voor een bezoek van een halve dag 

Categorie 2: inrichters opleiding Preventieadviseur niveau 1 en/of 2

Wie valt onder deze categorie?
Cursisten preventieadviseur niveau 1 of 2 van erkende inrichters.

Wat kan je verwachten?
Tijdens een opleiding tot preventieadviseur kom je in aanraking met heel wat onderwerpen: brand, elektriciteit, lawaai, ergonomie,… In de les leer je de theorie, maar waar kan je terecht voor praktijkvoorbeelden? Zoek niet verder: de interactieve belevingsruimte van het Veiligheidsinstituut is hiervoor uitermate geschikt. Onze docenten zijn zelf preventieadviseur en kunnen dus perfect inspelen op het jobprofiel van de deelnemers. Bovendien maken deelnemers ook kennis met het informatiecentrum, een need-to-know voor elke (toekomstige) welzijnsprofessional. 

De docent behandelde verschillende topics en liet deze naadloos op mekaar aansluiten zodat 1 groot verhaal gebracht werd.

Er werd enorm veel informatie gegeven, maar het voelde nergens aan als overkill.

Prijs

 • 1 gratis bezoek per promotie (max. 30 personen, halve dag) voor inrichters die een overeenkomst hebben met het informatiecentrum voor het aanleveren van eindwerken. Zij kunnen een extra halve dag of extra groep bijboeken à € 200.
 • Inrichters zonder ruilovereenkomst vallen onder categorie 3, zie verder. Interesse om met ons een overeenkomst te sluiten? Contacteer willem.kolpa@ap.be.
Categorie 3: Andere bedrijven/organisaties

Wie valt onder deze categorie?
Werknemers en CPBW-leden van organisaties die niet behoren tot categorie 1 of 2.

Wat kan je verwachten?
Om succesvol te zijn, moet je als werkgever innoveren en investeren, ook in je welzijnsbeleid. Leidinggevenden, CPBW-leden, HR-managers en preventieadviseurs kunnen én moeten hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Voed hun kennis met een bezoek aan de belevingsruimte van het Veiligheidsinstituut. De deelnemers ontdekken ook de werking van het informatiecentrum

CPBW-formule: 
Bezoek onze interactieve belevingsruimte met je Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW). Wij voorzien nadien een vergaderruimte voor jullie; zo koppel je het nuttige aan het leerrijke.

 • Groepsbezoek in de IBR (duur: max. 3u met pauze)
 • CPBW-vergadering in aangepast lokaal (2u)
 • Facultatief: lunch (keuze uit 3 formules)
 • Gratis koffie/thee/water bij pauze (en eventueel lunch)

Zoek je een meer uitgebreide opleiding om je te verdiepen in 1 of enkele welzijnsthema’s? Neem een kijkje in ons open opleidingsaanbod of kies voor een opleiding op maat.

Boeiende namiddag met een zeer enthousiaste spreker.

De groepsdynamiek was zeer positief, prettig gevoel.

Prijs
€ 600 voor een bezoek van een halve dag.
€ 750 voor de formule CPBW, excl. lunch.

Praktisch

 • Het bezoek gaat door in de belevingsruimtes van het Veiligheidsinstituut, AP Campus Lange Nieuwstraat 101, 2000 Antwerpen. Centraal gelegen en makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer.
 • Een groep bestaat uit min. 8 en max. 30 deelnemers (incl. eventuele begeleiders). Heb je meer deelnemers? Geen probleem, we kunnen 2 groepen gelijktijdig ontvangen. 
 • Er is geen schriftelijke documentatie voorzien, maar voorbereidende of aanvullende info vind je in de online spot-op bibliotheek.
 • De groep ontvangt 10% korting op de standaard prijs bij gebruik van collectief of openbaar vervoer. Vermeld dit aub bij je aanvraag, een bewijsstuk kan gevraagd worden.
Voor categorie 1
 • Een bezoek duurt 2,5u, inclusief een pauze van 15 minuten. Voormiddag = 9u30 tot 12u; namiddag = 13u tot 15u30.
 • Drank mag zelf meegebracht worden of kan tijdens de pauze aangekocht worden bij onze drankautomaten. Eigen lunch kan gebruikt worden in onze refter nabij aula Rubens, enkel bij een bezoek van een volledige dag; vermeld dit bij je aanvraag.
Voor categorieën 2 en 3
 • Een bezoek duurt 3u, inclusief een pauze van 15 minuten. Voormiddag =  9u tot 12u; namiddag = 13u tot 16u.
 • De prijs is inclusief koffie/water/thee bij ontvangst en tijdens de pauze in ontspanningsruimte ‘Plantino’. Bij mooi en warm weer is ook de binnentuin toegankelijk. Catering is mogelijk tegen een meerprijs, zie hiervoor het aanvraagformulier.

Meer info

Annick Scheynen
tel. 03 203 42 11
annick.scheynen@ap.be

Aanvraagformulier

Groepsinformatie
Kies 2 à 3 thema’s per halve dag
Technische thema's
Zachte thema's
Hoelang mag je bezoek duren?
Geef zaken aan als leeftijd, leerjaar, studierichting
Maakt de groep gebruik van openbaar/collectief vervoer?
Gegevens school of organisatie
Je gegevens worden opgenomen in een bestand dat beheerd wordt conform het privacy beleid van AP Hogeschool.