Overslaan en naar de inhoud gaan
Drama

Kleinkunst

Type

Afstudeerrichting van Academische Bachelor en Master

Duur

4 Jaar

  • Dagtraject

De academische bachelor- en masteropleiding in het Drama met afstudeerrichting Kleinkunst – niet te verwarren met de term ‘luisterlied’ – focust op jouw impuls om zelf te creëren en uit te voeren. Zo krijg je een stevige basis zang, muziek en theater, en zoek je daarmee naar creatieve mogelijkheden en technieken. Dat stimuleert je vervolgens om je eigen verhaal te vertellen via taal, muziek, beweging of een unieke mengvorm daarvan.

Iets voor jou?

Om deze opleiding te kunnen starten, moet je eerst slagen voor een toelatingsproef die bestaat uit twee delen: een proef en een werkweek.

De eerste proef bestaat uit verschillende delen:

  • Een fysieke test in verband met de lichamelijke geschiktheid
  • Een beoordeling van de vocale en muzikale geschiktheid
  • Een eigen creatie van maximaal vijf minuten
  • Een gesprek waaruit de algemene vorming en belangstellingssfeer moeten blijken
  • Een opgelegde tekst
  • Het zingen van een opgelegd lied.

Op het einde van elke sessie wordt bekend gemaakt wie geselecteerd is om deel te nemen aan de werkweek. Tijdens deze werkweek wordt de student getest op zijn vaardigheden en zijn verdere evolutie. Op het einde van de week wordt de definitieve selectie bekend gemaakt.

Kleinkunst.jpgWat leer je?

Artiesten uit verschillende podiumdisciplines begeleiden je heel persoonlijk om in groep of solo een eigen voorstelling uit te werken. Deze multidisciplinaire aanpak maakt dat je, eens afgestudeerd, zowel in het muzikale- als theatrale landschap vrij zal kunnen bewegen. Door stem- en fysieke training ontwikkel je jouw unieke podiumpersoonlijkheid.

Daarnaast krijg je een uitgebreid pakket aan theoretische vakken zoals filosofie, kunstkritiek, toneelgeschiedenis, wereldliteratuur en ondernemerschap, waarmee je je kennis verdiept en je blik op de wereld verruimt. Naar de Master toe dichten we steeds meer de kloof tussen theorie en praktijk, weten en doen, spelen en maken, zodat je als autonoom kunstenaar ook na je studies in staat bent je verdere parcours uit te zetten.

Elk academiejaar bieden we je een brede waaier aan projecten aan, waarmee je je technieken en expressiemogelijkheden verruimt. Je werkt samen met studenten uit de drama-, dans- en muziekopleiding maar ook met organisaties en gezelschappen uit het brede werkveld. Onze campus en ons productieteam bieden jou optimale ondersteuning bij de uitwerking en realisatie van alle projecten.

Het docententeam bestaat uit een mix van vaste lesgevers en gastdocenten van verschillende leeftijden en achtergronden. Het is een uitgebalanceerde ploeg van experts die naast hun (artistieke) loopbaan de ambitie hebben om jong podiumtalent op maat te begeleiden. Zij helpen je je eigen stem te vinden en begeleiden je in je creatieproces.

Wie word je?

Na het afronden van je bachelor- en masterstudies kan je een eigen artistiek concept uitwerken en dit via dialoog overbrengen op een publiek. Je beheerst de vaktechnische aspecten van je praktijk en hebt notie van de vereiste (podium)technische ondersteuning. Je kan samenwerkingsvormen opzetten in je vakgebied, maar ook in interdisciplinaire en internationale projecten. Je hebt een kritische en onderzoekende houding en kan financiële, commerciële en juridische kennis aanwenden in de beroepspraktijk.

Je hebt nu de competenties om werk te vinden in de podiumkunsten, diverse media, het ruimere sociaal-artistieke en culturele veld. Na je bachelor kan je al de Educatieve masteropleiding Drama volgen, die ook op de campus wordt aangeboden. Alumni en docenten kunnen in het kader van een onderzoeksproject hun artistieke praxis bevragen en verrijken.

Alle informatie over deze opleiding vind je op

AP-arts.be

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou