Overslaan en naar de inhoud gaan
Beeldende Kunsten

Grafisch Ontwerp

Type

Afstudeerrichting van Academische Bachelor en Master

Duur

4 Jaar

  • Dagtraject

Redactie, interactie, beeld en tekst. Dat is waar grafisch ontwerp vandaag om draait. Het is een container voor veel disciplines — layout, systeemontwerp, publicatie, illustratie, animatie, installatie, film, fotografie, boektypografie, letterontwerp, etc. — waarin tal van ontwerptools en productiemethodes worden gehanteerd. Dat gaat dan van grafische software, tekeninstrumenten, camera’s en computers, tot hedendaagse druk-, print-, snij-, bind-, scherm- en projectietechnologie.

Iets voor jou?

Ben jij een creatieve denker? Iemand met een unieke kijk op de wereld en veel zin om dat op een verrassende en originele manier te tonen? Dan is de afstudeerrichting Grafisch Ontwerp van de opleiding Beeldende Kunsten misschien wel iets voor jou. 

Grafisch Ontwerp.jpgWat leer je?

Beeld en tekst zijn de bouwstenen van grafisch ontwerp. Visuele expertise in beeld en tekst vormt dan ook de kern van een praktijk als grafisch ontwerper en dat bouwen we op in de ateliers Beeldontwerp en Typografie. In de Academie hechten we veel waarde aan Tekenen als gereedschap om te leren, en een basis voor grafisch talent.

We reiken je een ruim begrip aan van de verschillende disciplines, ontwerptools en productiemethodes, en behouden het overzicht. Door ontwerpopdrachten, vormoefeningen, tekenstudies, workshops, projecten en presentaties, en lessen over grafische productie en technieken, scherpen we jullie creativiteit en inzichten aan. Zo begeleiden we je naar jouw eigen ontwerptaal.

Grafisch ontwerp staat als kunstpraktijk midden in de maatschappij. Je leert vragen analyseren en aanpakken, en een positie innemen door kennis van kunst, filosofie, media en onderzoek. Je leert vorm onderzoeken om je ideeën te ordenen en communiceren. Professionele ervaring doe je op in projecten en stages met partners.

Veel werken, kritisch analyseren, vormelijk experimenteren, conceptueel ontwerpen, intens samenwerken, tijdig afwerken en helder presenteren. Zo bereiden we je voor om de grafisch ontwerpers van morgen te worden. In redactie, interactie, beeld en tekst.

Wie word je?

De uiteindelijke doelstelling in de masteropleiding is dat je zelfstandig een artistiek probleem kan onderzoeken, en de resultaten hiervan kan formuleren op een visueel-ruimtelijke wijze. Tijdens je studie kan je deelnemen aan verschillende tentoonstellingen, shows en performances, en zo leer je de knepen van het presenteren.

Aan het einde van de rit studeer je af met een artistiek masterproject. Dit project toon je op een professionele wijze in één van de prachtige ruimtes binnen de Academie of daarbuiten. Daardoor krijgt het grote publiek al de kans om kennis te maken met je werk. Vanaf dat moment kan je jezelf profileren als zelfstandig kunstenaar of ontwerper.

Wil je leraar worden in de beeldende kunsten? Dan is de Educatieve Master aansluitend bij de master Beeldende Kunsten zeker iets voor jou. De afgestudeerde beschikt dan over twee met elkaar verweven profielen; dat van de kwaliteitsvolle beeldende kunstenaar én dat van de kwaliteitsvolle educator. Beide profielen versterken elkaar en vullen elkaar aan.

Alle informatie over deze opleiding vind je op

AP-arts.be

Praktijk en Theorie

Kunstpraktijk en kunsttheorie zijn in de loop van de twintigste eeuw steeds nauw met elkaar verbonden geweest. Ook in de Academie gaan het beoefenen van en het nadenken over de kunsten hand in hand. De theorievakken staan in het teken van een kritische en hedendaagse artistieke praktijk. Kunstgeschiedenis, kunstfilosofie en onderzoeksmethodiek bieden je, samen met meer specifieke vakken binnen je eigen discipline, de nodige tools om je te ontwikkelen tot een volwaardige kunstenaar of ontwerper.

In de master werk je autonoom aan een artistiek afstudeerproject, waarbij je theoretische bagage en artistieke vaardigheden van pas komen. In verschillende masterclasses krijg je, onder leiding van artistieke onderzoekers en (gast)docenten, de mogelijkheid om met studenten uit verschillende disciplines samen te werken.

Internationaal

De Antwerpse Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten heeft een internationale reputatie uitgebouwd en is ook een internationale ontmoetings- en werkplek geworden. De Academie bestaat sinds 1664 en is daarmee na Rome, Parijs en Florence de vierde oudste kunstacademie van Europa.

De bruisende campus huisvest studenten van ruim 40 verschillende nationaliteiten. De Academie werkt samen met meer dan 45 opleidingen in Europa en daarbuiten. Studiereizen, internationale projecten en Erasmusuitwisselingen bieden de mogelijkheid tot het opdoen van buitenlandse ervaringen.

Expertise

De Academie is niet alleen een plaats voor studie en creatie, maar ook voor doelgericht onderzoek in de kunsten. Verschillende doctoraten in de kunsten getuigen daarvan. De diverse artistieke onderzoeksprojecten overstijgen de louter disciplinaire invalshoek en bieden ruimte aan kritische reflectie op de artistieke praktijk.

Het uitgebreide aanbod van onderzoeksgerichte gastcolleges, workshops, masterclasses en onderzoeksdagen draagt bij tot de ontwikkeling van de onderzoekscompetenties van alle studenten.

Toelatingsproeven

Om de opleiding te starten, moet je voor een toelatingsproef slagen. Deze proef test je artistieke blik en je technische vaardigheden. Alle informatie over de toelatingsproeven en hoe je ervoor kan inschrijven, vind je op AP-arts.be.