Redactie, interactie, beeld en tekst. Dat is waar grafisch ontwerp vandaag om draait. Het is een container voor veel disciplines — layout, systeemontwerp, publicatie, illustratie, animatie, installatie, film, fotografie, boektypografie, letterontwerp, etc. — waarin tal van ontwerptools en productiemethodes worden gehanteerd. Dat gaat dan van grafische software, tekeninstrumenten, camera’s en computers, tot hedendaagse druk-, print-, snij-, bind-, scherm- en projectietechnologie.
Iets voor jou?
Ben jij een creatieve denker? Iemand met een unieke kijk op de wereld en veel zin om dat op een verrassende en originele manier te tonen? Dan is de afstudeerrichting Grafisch Ontwerp van de opleiding Beeldende Kunsten misschien wel iets voor jou.
Wat leer je?
Beeld en tekst zijn de bouwstenen van grafisch ontwerp. Visuele expertise in beeld en tekst vormt dan ook de kern van een praktijk als grafisch ontwerper en dat bouwen we op in de ateliers Beeldontwerp en Typografie. In de Academie hechten we veel waarde aan Tekenen als gereedschap om te leren, en een basis voor grafisch talent.
We reiken je een ruim begrip aan van de verschillende disciplines, ontwerptools en productiemethodes, en behouden het overzicht. Door ontwerpopdrachten, vormoefeningen, tekenstudies, workshops, projecten en presentaties, en lessen over grafische productie en technieken, scherpen we jullie creativiteit en inzichten aan. Zo begeleiden we je naar jouw eigen ontwerptaal.
Grafisch ontwerp staat als kunstpraktijk midden in de maatschappij. Je leert vragen analyseren en aanpakken, en een positie innemen door kennis van kunst, filosofie, media en onderzoek. Je leert vorm onderzoeken om je ideeën te ordenen en communiceren. Professionele ervaring doe je op in projecten en stages met partners.
Veel werken, kritisch analyseren, vormelijk experimenteren, conceptueel ontwerpen, intens samenwerken, tijdig afwerken en helder presenteren. Zo bereiden we je voor om de grafisch ontwerpers van morgen te worden. In redactie, interactie, beeld en tekst.
Wie word je?
De uiteindelijke doelstelling in de masteropleiding is dat je zelfstandig een artistiek probleem kan onderzoeken, en de resultaten hiervan kan formuleren op een visueel-ruimtelijke wijze. Tijdens je studie kan je deelnemen aan verschillende tentoonstellingen, shows en performances, en zo leer je de knepen van het presenteren.
Aan het einde van de rit studeer je af met een artistiek masterproject. Dit project toon je op een professionele wijze in één van de prachtige ruimtes binnen de Academie of daarbuiten. Daardoor krijgt het grote publiek al de kans om kennis te maken met je werk. Vanaf dat moment kan je jezelf profileren als zelfstandig kunstenaar of ontwerper.
Wil je leraar worden in de beeldende kunsten? Dan is de Educatieve Master aansluitend bij de master Beeldende Kunsten zeker iets voor jou. De afgestudeerde beschikt dan over twee met elkaar verweven profielen; dat van de kwaliteitsvolle beeldende kunstenaar én dat van de kwaliteitsvolle educator. Beide profielen versterken elkaar en vullen elkaar aan.