Fotografie is een snel veranderend medium met een directe maatschappelijke link. Als fotograaf sta je immers ín de wereld en werk je met de realiteit. De afstudeerrichting Fotografie binnen de opleiding Beeldende Kunsten leidt beeldenmakers van morgen op door hen vertrouwd te maken met de technische, conceptuele en esthetische aspecten van het medium. We dagen je uit om een subjectieve houding te ontwikkelen ten opzichte van beeldcultuur en hedendaagse kunst.
Iets voor jou?
Ben jij een creatieve denker? Iemand met een unieke kijk op de wereld en veel zin om dat op een verrassende en originele manier te tonen? Dan is de afstudeerrichting Fotografie misschien wel iets voor jou.
Wat leer je?
Fotografie is tegelijk een vak en een taal. Enerzijds verwerf je een grondig begrip van het métier en haar geschiedenis en anderzijds doorgrond je de visuele codes, symbolen en metaforen . Daarmee stimuleren we je om kritische beeldende posities in te nemen binnen onze complexe samenleving.
Je werkt intensief rond het maken, presenteren en interpreteren van foto’s. Jouw persoonlijke invulling en de authenticiteit van de maker staan hierbij steeds centraal. De opleiding wil geen wetmatigheden opdringen maar stimuleert eerder een open dialoog tussen persoonlijkheden waardoor je zelf je positie kan bepalen en verdedigen.
De opleiding richt zich permanent naar het werkveld door een frequent aanbod van lezingen en workshops door internationaal vermaarde fotografen en kunstenaars. Denk dan aan namen als Beat Streuli, Peter Bialobrzeski, Charles Fréger, Peter Granser, Gregory Halpern, Christian Patterson, Brian Ulrich, Ria Pacquée, Hans op de Beeck, David Claerbout, … Daarnaast werken we samen met fotofestivals zoals Breda Photo en met musea (voornamelijk FoMu) en galeries.
Wie word je?
Veel alumni van de opleiding Beeldende Kunsten met afstudeerrichting Fotografie werken als autonoom kunstenaar, zelfstandig fotograaf, curator, criticus, … Anderen verdiepen zich dan weer verder in hun artistieke studie en onderzoek aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten.
Met je bachelordiploma kan je ook al starten aan de Specifieke Lerarenopleiding. Je verwerft dan ook didactische vaardigheden, en je loopt stage in alle onderwijsvormen en –niveaus, én in de kunsteducatieve sector. Zodra je ook je masterdiploma hebt behaald, kan je aan de slag als lesgever beeldende kunsten of als kunsteducatief medewerker.