In de onderzoeksgroep ArchiVolt komt zowel onderzoek ‘over’ als onderzoek ‘in’ de kunsten samen, zodat interessante kruisbestuivingen kunnen plaatsvinden. ArchiVolt staat voor onderzoek naar en in ‘Archieven en Avant-gardes’ en is gegroeid vanuit de vakgroep Theorie aan de Koninklijke Academie.
ArchiVolt wil echter meer doen dan wetenschappelijk archiefonderzoek. Het activeren van het archief is een centrale doelstelling van deze onderzoeksgroep. ArchiVolt wil een denktank en onderzoeksplatform zijn voor ideeën, projecten, presentaties en publicaties rond de notie van het archief en/als avant-garde. Archieven zetten immers niet alleen aan tot discours en reflectie, maar evenzeer tot actie en creatie. Ze zijn zowel cruciaal voor de academische als voor de artistieke praktijk. Ze vormen als het ware een niemandsland tussen kunsten en kunstwetenschappen. Ethische en esthetische componenten raken elkaar in het archief. Wat wordt behouden en heeft zo het potentieel geschiedenis te worden en vooral, wat niet? Wat gebeurt er wanneer kunstenaars en historici kijken naar hetzelfde archief? Kunnen hun respectievelijke standpunten elkaar raken? Kan de artistieke blik inspiratie bieden voor inspirerende publicatie- en presentatiemodellen? En omgekeerd, kan de ‘historische’ blik van de kunstwetenschapper kunstenaars inspireren en informeren?
Doelstellingen:
Focus: Onderzoek naar en in ‘Archieven en Avant-gardes’.
Voorzitter: Thomas Crombez - thomas.crombez@ap.be
Onderzoeksteam: Johan Pas, Thomas Crombez, Hans Theys, Nico Dockx, Stephan Peleman, Els Dietvorst, Alexis Gautier, Bence Rohanszky, e.a.
Dit onderzoek vertrekt vanuit de positie van bepaalde artistieke praktijken die machteloos en verstikt worden in de hedendaagse tentoonstellingspraktijk.
Met dit project willen we onderzoeken hoe fotografische beelden enerzijds verslag brengen van onze actuele samenleving (tonen) en anderzijds ethische en politieke kwesties opdringen (manipuleren).
Het project wil niet alleen een beter inzicht bieden in de diverse edities van Guillaume Bijl en vragen beantwoorden naar de totstandkoming van dit aspect van zijn oeuvre en de verhouding ervan tot zijn grotere installatieprojecten.
In de geest van zijn werkstuk ‘Iets dat al gedaan is in de jaren zestig’ ordent en activeert Idris Sevenans de intellectuele en artistieke nalatenschap van dichter-kunstenaar Marcel Van Maele (1931-2009).
With this research project, we aim to install a new version of the ‘Art History Room’ at the Royal Academy of Fine Arts in Antwerp.
With the research project Time is a Book (is Time) we aim at re-evaluating this experimental gesture of 2009 and considering its relevance and potential for today's and tomorrow's artistic practice.