Overslaan en naar de inhoud gaan

"Trots dat ik via de radio mijn steentje bijdraag aan diversiteit"

Studiekeuze maken? Zo kwam Kawtar bij Media, Design & IT uit

Sta jij ook elke dag op met MNM-dj Kawtar Ehlalouch (26)? Je bent niet de enige. En toch had het helemaal anders kunnen lopen: Kawtar koos amper twee weken voor de start van het academiejaar voor de opleiding Journalistiek. “De beste keuze uit mijn leven”, beseft ze nu. Kawtar vertelt hoe haar zus haar deed inzien hoe je van je talenten ook je job kan maken.

Jouw studiekeuze bepaalt op welke manier jij later impact maakt. Maar wat als je nog niet weet hoe jij het verschil wil gaan maken? Een tip: laat je leiden door je passies en talenten. Hoe je dat dan concreet aanpakt? Wel, zes AP-alumni vertellen je graag hoe zij hun studiekeuze maakten. En hoe ze daarmee vandaag het verschil maken.

Kawtar professioneel
 • Opleiding: Journalistiek
 • AP-interessedomein: Media, Design & IT
 • Huidige job: Radiopresentatrice en -dj bij MNM 

Hey Kawtar. Wanneer wist je dat je radiopresentatrice wou worden?

“Je zal het misschien niet geloven, maar dat besef groeide pas tijdens mijn opleiding. Toen ik jong was, leek het me wel cool om ooit eens op de radio te komen. Maar ik stond er eigenlijk nooit bij stil dat je daar ook echt je beroep van kan maken. Het was dus nooit echt mijn droomjob.”

Waarom koos je dan voor een opleiding Journalistiek?

“Eerlijk: ik twijfelde tot twee weken voor de start van het academiejaar over mijn studiekeuze. Ik wist echt nog niet wat ik later wou doen. Van kleuterleidster tot logopedist, er spookte van alles door mijn hoofd. Ik ben slecht in beslissingen nemen en vroeg aan iedereen raad. Tot mijn zus zei dat ze me wel iets zag doen in de journalistieke wereld. Ik besloot haar raad te volgen.

Die keuze blijkt nu de beste uit mijn leven. Al begon ik eerlijk gezegd aan mijn studies met een job in  printmedia in gedachten. Maar dat bleek uiteindelijk niets voor mij. Gelukkig maakte ik tijdens mijn opleiding snel kennis met radio en wist ik vrijwel meteen dat ik daarin wou verdergaan.”

Snap je nu waarom je zus destijds met die raad kwam?

“Ja, toch wel. In de middelbare school was ik altijd goed in spreekbeurten en zo. Mijn leerkrachten zeiden me dat ik een boodschap helder, spontaan en vlot kon overbrengen. Dat zijn skills die je als radiopresentatrice goed kan gebruiken. Al dacht ik er op dat moment niet zo over na. Ik bewonderde mijn leeftijdsgenoten die goed waren in bijvoorbeeld wiskunde en chemie. ‘Die komen er wel’, dacht ik. Maar ik zag niet meteen hoe mijn eigen kwaliteiten later van pas zouden komen in mijn carrière.”

Je had dus al bepaalde skills, maar welke extra vaardigheden deed je op tijdens je opleiding?

“Vooral mijn creativiteit kreeg een enorme boost. In een ASO-richting in het middelbaar doe je wel een brede basiskennis op, maar wordt je verbeelding niet echt gestimuleerd. In mijn AP-opleiding leerde ik hoe je een publiek creatief boeit. En dat is enorm belangrijk in mijn huidige job.”

Heb je het gevoel dat je een verschil maakt met je job?

“Daar ben ik vrij realistisch in. Ik denk niet dat ik in mijn eentje een gigantisch groot verschil kan maken. Meer diversiteit in de maatschappij brengen is wel altijd een motivatie geweest. Ik ga misschien niet al het racisme uit de wereld helpen, maar ik ben trots dat ik toch mijn steentje bijdraag, hoe klein dat ook is. Door niet alleen de mainstreamstemmen aan het woord te laten in mijn show, bijvoorbeeld.”

Kijk breder dan alleen de vakken waarin je goed bent. Je hebt meer talenten dan je denkt.

Heb je nog een keigoeie tip voor studiekiezers?

“Denk breder dan de vakken waarin je goed bent. Ben je net als ik goed in spreken voor een groep, dan kan je veel kanten uit met die communicatieve vaardigheden. Krijg je energie van groepswerken, dan is een richting waarin samenwerking centraal staat misschien jouw ding. Kijk gewoon naar alle talenten die in je spreekwoordelijke rugzak zitten en wie weet kom je als vanzelf bij je droomjob uit. Net zoals ik.”

>> Kawtar persoonlijk
 • Van dit liedje krijg ik energie
  Toen: ‘Shape of you’ van Ed Sheeran is de soundtrack van mijn studententijd
  Nu: ‘Ongewoon’ van Pommelien Thijs, en dat terwijl ik lang weinig voelde voor Nederlandstalige muziek
 • Op deze plek maak ik mijn hoofd leeg
  Toen: in koffiebar Barnini gingen we vaak brainstormen voor onze fictieve radioprogramma’s
  Nu: de radiostudio
 • Naar dit voorbeeld kijk ik op
  Toen: Peter Van de Veire, van wie ik superveel heb bijgeleerd
  Nu: Greg James, presentator van de BBC Radio 1 Breakfast Show

Gerelateerde artikels