Overslaan en naar de inhoud gaan

"Als inspecteur maak ik het verschil in de strijd tegen drugs"

Studiekeuze maken? Zo kwam Victor bij Business & Recht uit

Victor Janssens maakt vandaag het verschil als inspecteur bij de Politiezone Antwerpen. Hoe? Dankzij zijn sportieve drive en de opleiding Rechtspraktijk aan AP Hogeschool. Een opleiding die hem op het lijf geschreven bleek, voornamelijk vanwege zijn grote passie voor rugby.

Jouw studiekeuze bepaalt op welke manier jij later impact maakt. Maar wat als je nog niet weet hoe jij het verschil wil gaan maken? Een tip: laat je leiden door je passies en talenten. Hoe je dat dan concreet aanpakt? Wel, zes AP-alumni vertellen je graag hoe zij hun studiekeuze maakten. En hoe ze daarmee vandaag het verschil maken.

>> Victor professioneel 
 • Opleiding: Bedrijfsmanagement (afstudeerrichting Rechtspraktijk)
 • AP-interessedomein: Business & Recht
 • Huidige job: Inspecteur bij de Politiezone Antwerpen, sectie drugs

Hey Victor. Zeg eens: hoe wilde jij vroeger het verschil maken?

“Eerlijk? Tien jaar geleden had ik geen flauw idee waar ik later wilde staan. Ik was vooral bezig met rugby, mijn grote passie. De toenmalige voorzitter van mijn club was rechercheur in moordzaken. Zijn verhalen waren altijd superboeiend. En deden me dromen van een carrière als rechercheur.

Na de middelbare school – ik was 19 – koos ik voor een universitaire opleiding Sociaal Economische Wetenschappen. Dat bleek de verkeerde keuze: ik miste de link met de praktijk.”

En hoe maak je nu het verschil in je job?

“Ik hou me bezig met de strijd tegen witwaspraktijken en bedrijven die drugshandel faciliteren. Samen met mijn team zorg ik dat bedrijven die illegaal werken, bijvoorbeeld door te frauderen, eerlijke ondernemers niet kunnen wegconcurreren. De rotte appels filteren we er dus uit. Zo gaan we drugshandel tegen en spelen we een grote rol in het verminderen van drugsgeweld in en rond Antwerpen.

Mijn job geeft enorm veel voldoening: je ziet snel resultaat van onze acties. We krijgen ook veel appreciatie van buitenaf: van de stad Antwerpen, de lokale en federale politie. Of we worden vermeld in de krant. Zulke dingen motiveren mij elke dag weer.”

Hoe koos je de juiste opleiding?

“Al sinds mijn allereerste rugbywedstrijd probeer ik met mijn team te promoveren naar een hogere divisie. Dat is mijn allergrootste droom, mijn drive. Ik zocht een opleiding waarin ik diezelfde drive kon gebruiken. Want ik had op zich wel een duidelijk doel: ook professioneel het hoogst haalbare bereiken.

Zo kwam ik bij Rechtspraktijk uit: een vrij stevige opleiding waarin je jezelf echt moet bewijzen. Maar dat is net waar ik motivatie uit haal. En ik wist dat die drive later ook van pas zou komen in mijn job, om door te groeien binnen de politie.”  

Ik werk al 10 jaar keihard om te promoveren met mijn rugbyteam. Die drive zet ik ook in om professioneel het hoogst haalbare te bereiken.

En hoe werd je uiteindelijk rechercheur bij de politie?

“Tijdens mijn opleiding liep ik 16 weken stage bij de federale politie. Ik maakte kennis met recherchewerk, wat me – zoals verwacht – heel goed beviel. Ik ben namelijk zeer analytisch ingesteld en kan daardoor veel informatie verwerken, begrijpen en toepassen.

Na mijn opleiding kon ik starten bij de politie in Antwerpen. Ik wilde eerst veel ‘straatervaring’ opdoen om te groeien in mijn job én als persoon. Ik voerde verkeerscontroles uit, was aanwezig bij voetbalwedstrijden, reed patrouille … Na 3,5 jaar doken mijn drive om te promoveren en wens om rechercheur te worden weer op. Per toeval kwam er een plek vrij op de dienst die handelszaken met bindingen in het criminele drugsmilieu onderzoekt en waar ik nu – met heel veel plezier - werk.”

Legde je studiekeuze je carrière al in een definitieve plooi?

“Absoluut niet. Tijdens je carrière kan je op verschillende momenten nieuwe keuzes maken. Zo kan ik altijd gaan werken bij de luchtvaartpolitie, de wegpolitie, de mobiele eenheid …

Je professionele leven verandert ook vaak nog door evoluties in je privéleven. Werkt je partner bijvoorbeeld van 9 tot 5? Of krijg je een kind? Dan past een 9-tot-5-job waarschijnlijk beter dan een job met veel weekend- en avonddiensten.”

Heb je nog een keigoeie tip voor studiekiezers?

“Praat met zoveel mogelijk studenten. Zij kunnen het meest realistische beeld van een opleiding schetsen. Had ik dat destijds gedaan, dan had ik misschien geen jaar verloren aan mijn eerste opleiding. Maar ach, eind goed al goed. Ik ben uiteindelijk toch op mijn plek terechtgekomen!”

>> Victor persoonlijk
 • Van dit liedje krijg ik energie
  Toen: On top – Flume
  Nu: Rio – Netsky
 • Op deze plek maak ik mijn hoofd leeg
  Toen: Rugbyveld van de Schilde Diabolos
  Nu: Hetzelfde veld
 • Naar dit voorbeeld kijk ik op
  Toen: Mijn voormalig rugbyvoorzitter
  Nu: Sam Warburton, voormalig rugbyspeler en aanvoerder bij Wales

Gerelateerde artikels